Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Hallgattak a közös képviselők a Nagymező utcai mélygarázsról?

2006.12.13. 14:08
A Nagymező utcai mélygarázs építési engedélyét a lakók elől gyakorlatilag eltitkolták az elmúlt évben, a fellebbezés utolsó napján aztán valamelyikük fülest kapott az engedélyről, és csak így sikerült megtámadni a beruházást. Kinek az érdekében járnak el a közös képviselők?

A botrányos körülmények között épülő Nagymező utcai mélygarázs építésére tavaly augusztus közepén úgy adták ki az engedélyt, hogy arról nem tájékoztatták a lakókat, tudatták a lakók az Indexszel. A lakók azt állítják, hogy az építési engedélyről csak az utolsó pillanatban, és akkor is csak véletlenül értesültek.

A 2005 augusztusában kiadott építési engedélyről az önkormányzat csak a környékbeli házak közös képviselőit értesítette. A közös képviselőknek a szokásos ügymenet szerint ilyenkor közgyűlést kellene összehívniuk, és ott tájékoztatni a lakókat, milyen változások várhatók, de ez ebben az esetben elmaradt, állítja az egyik lakó, Hantos Enikő, a mélygrázst ellenző egyesület képviselője.

Kipufogó orrmagasságban

Hantos Enikő volt az, aki tavaly augusztus végén, más csatornákon keresztül tudta meg, mi készül a hátuk mögött, és így csak az utolsó pillanatban, a tizenöt napos fellebbezési határidő lejárta előtt egy nappal tudtak reagálni az engedélyre, amire viszont minden okuk megvolt, elevenítette fel a történteket az Indexnek.


Nagymező utcai építkezés

Kiderült, hogy az önkormányzati engedélyt a beruházó annak ellenére megkapta, hogy az ÁNTSZ bármiféle mélygarázs építéséhez csak úgy adta elvi hozzájárulását, ha a parkolóban közlekedő autók füstjét a környék legmagasabb házának tetősíkja felett engedik ki, ugyanakkor az önkormányzati papírokból az volt kivehető, hogy a szellőző teteje csupán három-négy méterre a földfelszín felett azaz pont az emeleti ablakok vonalában nyílna.

Kit képviselnek?

A fellebbezést a Közigazgatási Hivatal elutasította. Visszatérve a Nagymező utcai mélygarázs ügyében vívott harchoz, a lakók szerint a legfontosabb, hogy senki - a közös képviselő - sem tájékoztatta őket. A Nagymező utca 8. szám közös képviselője a Király és Társa Kft., nevezetesen Király Hajnalka.

Király Hajnalka és az önkormányzat kapcsolatát felhőtlennek is mondhatnánk, hiszen a terézvárosi önkormányzat honlapján az idén októberben kitüntetettek között ő is szerepel: a Terézvárosi Ingatlantulajdonosok és Társasházi Tulajdonosközösségek Egyesületének alelnökeként Terézvárosért díjat kapott.

Az önkormányzat szerint Király Hajnalka a díjat "az egyesületi alelnökségben végzett társadalmi tevékenysége miatt kapta, és "nem közös képviselői munkájára". Az önkormányzat a tájékoztatásról annyit közölt, hogy hat éve kétszer is - a kerületi rendezési tervben lévő módosításokról, amely a "Nagymező utcai mélygarázs építésének lehetőségét is tartalmazta" - tájékoztatták a lakókat.

Király Hajnalka az Indexnek cáfolta, hogy nem értesítette volna időben a lakókat. Az augusztus 8-i keltezésű engedélyt 9-én az összes ház faliújságján kifüggesztették, mondta, majd hozzátette, a lakókat 18-án egy augusztus 22-i tervbemutatóra is invitálta. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy ezen a bemutatón derült csak ki, vagy az építési engedélyből már tudható volt, hogy milyen magasban engedik majd ki a füstöt a mélygarázsból. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy ő és Hantos Enikő együtt készítették el, és nyújtották be az építési engedély ellen a felbbezést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!