Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Saját zsidónegyedet épít

2007.09.25. 14:41
Tüntet az Óvás! civil szervezet, mert a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) volt elnöke lebontatott két műemlék házat a zsinagóga szomszédságában, hogy az így kapott területen luxusszállodát, az épületek aljában pedig zsidó kegytárgyakat árusító boltot és kávézót nyisson. A kerület és a főváros szerint mindez jogszerűen történt. A beruházó, Tordai Péter úgy véli, tiszteletben tartották és tartják a műemléki környezetet.

Tordai Péter Mazsihisz-alelnök cégének (Tordai és Társa Kft.) három háza van a VII. kerületben, a Dohány utcai zsinagóga tőszomszédságában. Ezek az épületek építészetileg tökéletesen körbezárják a zsinagógát.

Tordai Péter

A Síp utca két átjáróháza a frontfal kivételével mára a földdel lett egyenlővé; Tordaiéknak még a házak műemléki védettségének hatályba lépése előtt volt érvényes építési engedélyük. Tordai Péter az Óvás! képviselőinek korábban azt mondta, hogy a tervek szerint az utcafrontra ráépítenek további három szintet, belül pedig az épületek összesen hét emeletesek lesznek.

Ehhez azonban a hatóságok közreműködése is kellett, például nem lehetett volna kiadni a Síp utcára az építési engedélyt, ha a VII. kerület polgármestere, Hunvald György nem veteti le a Fővárosi Közgyűlés napirendjéről 2006 nyarán a régi pesti zsidónegyedet érintő változtatási tilalmat.

A Tordai-féle építkezés az Óvás! szerint tökéletesen szétzúzza az utca hangulatát. A Síp utca 8-10. romantikus, korai historizáló stílusban épült házait és társait szép lassan csak képeslapokról tudjuk felidézni. Az egész egy lakótelep jellegű tömb lesz.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke, Mezős Tamás sem ért egyet az utcafront háromszintes megemelésével, de már semmit sem tehet. A KÖH tervtanácsa még az ő kinevezése előtt jóváhagyta a terveket.

A bontás képei. Kattintson!

A Hild József által tervezett Dohány utca 10. és a Síp utca 8-10. szám alatti házakat Tordai Péter cége két részletben vásárolta meg. A Dohány utcai ház 58 százalékát még 1996-ban vette meg írta - írta meg a hvg.hu -, a fennmaradó 42 százalékot, valamint a Síp utca két házát 2002-ben vásárolta hozzá, amikor ő volt a Mazsihisz elnöke.

Az Óvás! már többször tárgyalt Tordai Péterrel, Tőle kapták az itt is közölt látványterveket is. Azt szeretnék elérni, hogy ha már lebontotta a házakat, legalább terveztesse őket újra, hogy az átépítés ne okozzon akkora sebet az utcaképben, mint amilyet a mostani tervek szerint okozni fog.

Tordai Péter azt mondta, ez lehetetlen. El lehet képzelni, hogy három-négy éves munkafolyamat után egy ilyen kérést hogyan értékel a beruházó. "A munkálatok folytatódnak, 2009. március 15-én lesz az átadás" - nyilatkozta.

A Mazsihisz volt elnöke a zsinagógát körbeölelő építkezésről tárgyalásokat folytat a hitközséggel, igyekeznek olyan kegytárgyboltokat nyitni, amelyek stílusukban és hangulatukban is illeszkednek a zsinagógához.

Tordai Péter az Indexnek azt mondta, hogy akár 6400 négyzetméterrel többet is beépíthetett volna, de nem tette, hogy a három házzal és a zsinagógával oázis jellegűnek képzelt belső tér jöhessen létre. Azt állítototta, hogy az építkezés folyamán zsinórmérték marad a műemléki szempontok szem előtt tartása.