Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Színvallásra kényszerítenék Tarlóst

2006.09.07. 12:58
Vállalja fel Tarlós István, hogy valójában kinek a jelöltje, követelte Horn Gábor. Az SZDSZ kampányfőnöke kifogásolja, hogy Tarlós függetlenként reklámozza magát, miközben a Fidesz-KDNP budapesti listavezetője és az "idegengyűlölő, rasszista" Jobbik is támogatja.

Kiugrasztaná a bokorból a magát függetlenként reklámozó Tarlós István főpolgármester-jelölt támogatóit az SZDSZ. A párton kívüli Tarlós a Fidesz-KDNP támogatásával indul, a megmérettetést Orbán Viktor felkérésére vállalta.

"Tarlós István a Fidesz-KDNP budapesti listavezetője" - ismertette sajtótájékoztatóján Horn Gábor, a liberálisok kampányfőnöke. Horn fontosnak tartotta kiemelni, hogy Tarlóst még azt sem vállalja fel, hogy "a szélsőséges, idegengyűlölő rasszista párt, a Jobbik" is támogatja.

Horn kezdeményezte, hogy a pártok kampányfőnökei alakítsanak ki közös álláspontot arról, hogy kell-e és hogyan kell vállalnia egy-egy jelöltnek a mögötte álló párt, illetve pártok támogatását.

Pesty László, Tarlós István kampányfőnöke MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Horn Gábor és Demszky Gábor kampánycsapata hetek óta a politikai támogatottság kérdésén lovagol, és nem veszi észre, hogy az embereket a városvezetés szakmai problémái ennél sokkal jobban foglalkoztatják. "Ilyen, szakmai vita elől azonban jelöltjük, Demszky Gábor következetesen elbújik". A közlemény szerint "Horn Gábor nem tudja megkülönböztetni azt, ha valaki egy párt jelöltjeként indul, vagy ha független jelöltként lép fel, és egyes szervezetek spontán, egyoldalú nyilatkozattal, akár kéretlenül, a támogatását jelentik be".

Mint írta, Horn Gábor elfelejtett bocsánatot kérni Tarlós Istvántól amiatt, hogy a közelmúltban nyílt levelében valótlanul azt állította: Tarlós István megegyezést kötött a Jobbikkal. A kampányfőnök közleményében kitért arra is: változatlanul nyitottak arra, hogy a kampányetikáról egyeztessenek.

Tarlós István plakátjain semmi sem utal rá, hogy ő a Fidesz-KDNP és a Jobbik főpolgármesterjelöltje, a kampányanyagokban független polgármesterjelöltként hirdeti magát, amit csak részben indokol, hogy valóban párton kívüli. A Fidesz a legutóbbi önkormányzati választáson Schmitt Pált, a párt későbbi alelnökét indította "független" jelöltként.

Tarlós kampányfogása ráadásul a legfrissebb közvéleménykutatások szerint be is jött. A Gallup felmérése szerint a megkérdezett budapestiek 69 százaléka független jelöltként azonosította a Fidesz-KDNP budapesti listavezetőjét.