Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Színvallásra kényszerítenék Tarlóst

2006.09.07. 12:58
Vállalja fel Tarlós István, hogy valójában kinek a jelöltje, követelte Horn Gábor. Az SZDSZ kampányfőnöke kifogásolja, hogy Tarlós függetlenként reklámozza magát, miközben a Fidesz-KDNP budapesti listavezetője és az "idegengyűlölő, rasszista" Jobbik is támogatja.

Kiugrasztaná a bokorból a magát függetlenként reklámozó Tarlós István főpolgármester-jelölt támogatóit az SZDSZ. A párton kívüli Tarlós a Fidesz-KDNP támogatásával indul, a megmérettetést Orbán Viktor felkérésére vállalta.

"Tarlós István a Fidesz-KDNP budapesti listavezetője" - ismertette sajtótájékoztatóján Horn Gábor, a liberálisok kampányfőnöke. Horn fontosnak tartotta kiemelni, hogy Tarlóst még azt sem vállalja fel, hogy "a szélsőséges, idegengyűlölő rasszista párt, a Jobbik" is támogatja.

Horn kezdeményezte, hogy a pártok kampányfőnökei alakítsanak ki közös álláspontot arról, hogy kell-e és hogyan kell vállalnia egy-egy jelöltnek a mögötte álló párt, illetve pártok támogatását.

Pesty László, Tarlós István kampányfőnöke MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Horn Gábor és Demszky Gábor kampánycsapata hetek óta a politikai támogatottság kérdésén lovagol, és nem veszi észre, hogy az embereket a városvezetés szakmai problémái ennél sokkal jobban foglalkoztatják. "Ilyen, szakmai vita elől azonban jelöltjük, Demszky Gábor következetesen elbújik". A közlemény szerint "Horn Gábor nem tudja megkülönböztetni azt, ha valaki egy párt jelöltjeként indul, vagy ha független jelöltként lép fel, és egyes szervezetek spontán, egyoldalú nyilatkozattal, akár kéretlenül, a támogatását jelentik be".

Mint írta, Horn Gábor elfelejtett bocsánatot kérni Tarlós Istvántól amiatt, hogy a közelmúltban nyílt levelében valótlanul azt állította: Tarlós István megegyezést kötött a Jobbikkal. A kampányfőnök közleményében kitért arra is: változatlanul nyitottak arra, hogy a kampányetikáról egyeztessenek.

Tarlós István plakátjain semmi sem utal rá, hogy ő a Fidesz-KDNP és a Jobbik főpolgármesterjelöltje, a kampányanyagokban független polgármesterjelöltként hirdeti magát, amit csak részben indokol, hogy valóban párton kívüli. A Fidesz a legutóbbi önkormányzati választáson Schmitt Pált, a párt későbbi alelnökét indította "független" jelöltként.

Tarlós kampányfogása ráadásul a legfrissebb közvéleménykutatások szerint be is jött. A Gallup felmérése szerint a megkérdezett budapestiek 69 százaléka független jelöltként azonosította a Fidesz-KDNP budapesti listavezetőjét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!