Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Színházi bemutatókat veszélyeztet a terézvárosi utcazár

2005.09.05. 15:58
A Vidám Színpad több millió forintja bánhatja, hogy önkormányzati engedély nélkül, de az alpolgármester hallgatólagos támogatásával egy utcaszakaszt a Terézvárosban lezártak előlük. A színház és más meghívott társulatok díszleteit szerződés szerint szállító kaminonok már nem tudnak behajtani a színházhoz.

Meghiúsulhat egy japán bábszínház (bunraku) magyarországi ősbemutatója a Terézvárosban elkerített Dalszínház utca miatt, értesült az Index. A Dalszínház utca kétharmadát egy vállalkozó, önkormányzati engedély nélkül, az egyik alpolgármester támogatásával kerítette körül.

Az utolsó métereken bukhat el az előadás


Az oszakai társulat a Vidám Színpad meghívására október 6. és 9. között öt előadást tartana. A bunraku ősi japán bábszínház, amit a történelem során Európában nyilvánosan először itt mutatnának be.

Szerződésszegés

A ritka előadás miatt a szervezők mindent a legapróbb részletekig szerződésben rögzítettek, mondta Bartók Júlia, a Vidám Színpad igazgatóhelyettese.

A Vidám Színpadnál arra számítottak, hogy a kamionok be tudnak kanyarodni a Révay utcába a színházhoz, és a súlyos díszleteket be lehet majd pakolni. Így viszont a nagy testű járművek számára zsákutca a Révay utca. A szerződés ezen pontjainak megszegése meghiúsíthatja az előadást, ami több millió forint kárt okozna színháznak, mondta.

Csak a Révay utcából lehet pakolni

A körútról nincs ember, aki behordja a technikát és a hatalmas díszleteket, mondta el az igazgatóhelyettes, aki szerint nem csak a japán színház előadása maradhat el, de az ő mindennapi életüket is megzavarja a vitatott elkerítés.

Az EU és Japán közötti cserekapcsolati program egyik fő attrakciójaként 12 előadáson, Magyarországon és Spanyolországban játszana az oszakai társulat.