Elrendelhetik a turulos emlékmű bontását

2005.10.17. 10:24
Mitnyan György polgármester szombaton avatja fel a XII. kerületben a turulmadarat is ábrázoló II. világháborús emlékművet, de lehetséges, hogy a szobrot engedélyek hiányában hamarosan le is kell bontani. A XII. kerületben tervezett emlékmű sem építési engedéllyel, sem a fővárosi közgyűlés hozzájárulásával nem rendelkezik – írja a Népszava.

A XII. kerületben szombaton avatják fel azt a II. világháború helyi áldozatainak szentelt emlékművet, amely a rajta lévő turulmadár miatt politikai vitákat váltott ki. A Népszava információi szerint azonban elképzelhető, hogy az emlékművet hamarosan le kell bontani.

A 30 millió forintért emelt szobor ugyanis nem rendelkezik építési engedéllyel és a fővárosi közgyűlés sem adta beleegyezését a beruházáshoz – állapította meg a Fővárosi Közigazgatási Hivatal. Egy a lap birtokába került dokumentum szerint az I. kerület mint elsőfokú építési hatóság engedélye parkfelújításra, tereprendezésre és fakivágásra szól. Ha a kerület mégis elhelyezne itt szobrot, az jogszabálysértésnek számít és az engedély nélküli építkezés szabályait kell alkalmazni.

Forgács Imre, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője a Népszavának úgy nyilatkozott: ha a beruházó nem szünteti meg a jogosulatlan építkezést, végső soron elrendelhetik az emlékmű lebontását is. A hivatal vizsgálja a vasárnap felavatott Igazak Falának helyzetét is. A II. világháború idején az üldözött zsidókat mentők tiszteletére emelt emlékmű építésének ügye ugyanis még a kerület képviselőtestülete elé sem került.