Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hiányos a fővárosi utcabútortender

2004.05.04. 12:59
Számos hiányossággal bír a főváros által kiírt, úgynevezett utcabútortender, véli a városháza belső közbeszerzési felügyeleti szerve. A kizárólagos megbízás közterületek arculattervezését, utcabútorok beszerzését és reklámhelyek értékesítését foglalja magába, adta hírül az InfoRádió.
Példás gyorsasággal valósult meg a fővárosi önkormányzat csütörtöki ülésének utolsó pillanatban elfogadott, milliárdos utcabútortenderre vonatkozó javaslat: éles viták után, az ülés legvégén hagyták helyben, a róla szóló hirdetés mégis már pénteken az újságokba került. A kizárólagos megbízás közterületek arculattervezését, utcabútorok beszerzését és reklámhelyek értékesítését foglalja magába.

A főváros komplex pályázatot hirdetett, amelynek győztese kizárólagos jogot nyer a közterek formálására, az utcabútorok (padok, utcai vécék, hirdetőoszlopok, pavilonok) szállítására, és az azokon található hirdetési felületek eladására.

A referatúrának szemet szúrt

Nem elégedett a pályázattal a városháza belső ellenőrzése, azaz a közbeszerzési referatúra. Ahhoz, hogy a tendert koncessziós pályázat formájában lehessen kiírni, rengeteg törvény által előírt feltétel hiányzik, mondta Saly Ferenc, a referatúra vezetője az InfoRádiónak. Saly szerint egyértelmű, hogy hiányosan írták ki a pályázatot, de hogy történt-e szabálytalanság, azt csak hosszabb vizsgálat tudná kideríteni.

A referatúra többek közt előzetes véleményeket, az érintett önkormányzatok megkérdezését, az építéshez szükséges engedélyek beszerzésének feltételeit, az érintett államigazgatási szervekkel való megegyezést hiányolja. Saly ugyanakkor hozzátette, ők nem a kész pályázat szövegét, hanem egy előterjesztést kaptak meg véleményezésre. Mint mondta, "feltételezi", hogy az előzetes vélemények "egy része talán megvan, de hogy valamennyi meglegyen, az nem valószínű."

Egy vagy két cég nyerheti meg a testre szabott pályázatot és az azzal járó kizárólagos jogokat, mondta a rádiónak Sasvári Szilárd, a fővárosi Fidesz-frakció tagja. Bőhm András, az önkormányzat SZDSZ-es tagja szerint azonban a lehetőség a Fidesz-közeli Mahir Cityposter előtt is nyitva áll. Bőhm elmondta, a vezérelv az volt, hogy a főváros ne áldozzon közpénzt erre a horribilis beruházásra.