Judit
3 °C
7 °C

Nem kérhet behajtási díjat a főváros a kamionosoktól

2008.04.11. 07:21
Jogellenesen szed útdíjat a teherfuvarozóktól a fővárosi önkormányzat, állítja a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal, ezért 60 napot adott a közgyűlésnek, hogy visszavonja az ide vonatkozó rendeletét. Az erről szóló dokumentumot csütörtökön postázták - értesült a Népszabadság.

Egy 1997-es alkotmánybírósági döntés értelmében úthasználati díjat csak autópályákon lehet kivetni, szakminiszteri rendelet alapján - mondta a lapnak a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője.

Forgács Imre szerint a fővárosi önkormányzat korlátozhatja ugyan a forgalmat, de az úthasználatért és a behajtásért nem kérhet pénzt. A hivatal vezetője azzal kapcsolatban, hogy a döntésnek milyen hatásai lesznek, milyen jogcímen fordulhatnak esetleg jogorvoslatért a jogellenesnek tartott díj miatt az érintettek, nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

A fővárosi főjegyző még nem látta a keresetet, amellyel legkorábban május végén foglalkozhat a közgyűlés - olvasható a cikkben. A főváros év elején módosította behajtási rendeletét, és új, esetenként a korábbinál tízszer magasabb tarifákat határozott meg a teherjárműveknek - ez ellen tiltakoztak a fuvarosok, és többen közülük a közigazgatási hivatalhoz fordultak.

A díjfizetés már több mint másfél évtizede zavartalanul folyt, de a fővárosi közgyűlés tavaly év végén a a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek behajtási díját - ha a Hungária körúton belülre szállítanak árut - az 1990 óta változatlan havi 500 forintról 5 ezer forintra emelte. A rendelet tiltakozási hillámot váltott ki, és a fuvarozó szervezetek az Alkotmánybíróság mellett többek között a közigazgatási hivatalt is megkeresték panaszukkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?