Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Kisiklott egy felüljáró alatt az 1-es villamos

2006.06.16. 19:06
Péntek délután ötkor a Könyves Kálmán körúton, a dohánygyári aluljárónál kisiklott az 1-es villamos. A szerelvény éppen a vasúti felüljáró alatt rekedt meg. A beleset oka feltehetően az volt, hogy a nagy meleg miatt a sínek kitágultak.

A villamos a Bécsi út felé haladt. Személyi sérülés nem történt a VEKE értesülései szerint, a villamosokat pedig buszok pótolták. Az üzemszünet több mint egy órája tart a Városi és Elővárosi Közlekedés Egyesület szerint.

Vitézy Dávid, az egyesület szóvivője az Indexnek elmondta: már szerdán, vagyis két napja a BKV pályafenntartási szolgálata úgynevezett nyomtávbővülés miatt jelzett a forgalomszervezőknek. A nyomtávbővülés azt jelenti, hogy hő hatására a két sín távolabb kerül egymástól, mint a megengedett.

A BKV ezért a helyszínen 5 kilométeres sebességkorlátozást rendelt el biztonsági okokból. Ugyanakkor a VEKE úgy értesült, hogy a villamosvezetők pénteken délután szintén jelezték a forgalmi irányításnak, hogy tovább tágult a sínek közötti távolság. A forgalmat mégsem állították le.

A VEKE szerint a kisiklásnak ugyan nem volt sérültje, ám ilyen esetben a szerelvény a szemben lévő villamosnak nekiütközhet, az autóknak nekimehet. A VEKE szerint ez azt jelenti, hogy a BKV eddigi eljárása, a sebességkorlátozás nem vált be ezen a helyszínen.

Valóban sebességkorlátozást rendeltek el péntekre a Könyves Kálmán körúti aluljáróban - erősítette meg az Indexnek a BKV szóvivője. A hirtelen hőtágulásra ugyanis "nincsenek felkészülve" a sínek, illetve ezen a helyszínen speciális, úgynevezett ragasztott technikát alkalmaztak a vágányok lefektetésénél. A síneket úgynevezett tőcsavarok tartják, a hő hatásra ezek a csavarok azonban deformálódtak, és ezeket nem egyszerű kijavítani - mondta Schimmer Erzsébet.

A pénteki meleg még súlyosbította a helyzetet a BKV szerint, ezért a sebességkorlátozás nem bizonyult elegendőnek az aluljáróban.