Auguszta
-7 °C
0 °C

Tiltakoznak a kelenföldi bennszülöttek

2005.08.08. 15:56
A kelenföldi Bikás-dombért indítottak akciót a lakótelepiek, akik építkezéstől féltik a parkot. A polgármester abban bízik, hogy még nem kezdődött el a beruházás.

A kelenföldi Bikás-domb megmentéséért indított újabb akciót a hétvégén a Bikás Park Egyesület. A civil szervezet a kelenföldi lakótelepen élőket fogja össze, korábban már 1700 aláírást gyűjtöttek például egy műfüves focipálya felépítésének megakadályozására. A magukat "kelenföldi bennszülötteknek" nevező lakótelepiek évek óta küzdenek a XI. kerületi önkormányzattal azért, hogy megőrizzék a köztulajdonban lévő terület (hivatalos nevén a Kelenföldi Szabadidőparkról van szó) közösségi jellegét. Egyszer már belementek abba, hogy klubépület épüljön a parkban, de a nyár elején hirtelen és drasztikusan megindult építkezések nyomán azt mondják, már semmilyen változtatást nem fogadnak el.

Focipálya, teniszpálya

Ezzel szemben a kerületi vezetők előbb műfüves focipályát, most pedig a meglévő teniszpályákhoz klubépület emelését határozták el. Mindezek miatt egyre csökkenne a szabadon, ingyen hozzáférhető létesítmények száma a parkban. (A "szabadon" szó is indokolt ebben az esetben, ugyanis például a teniszpályát ingyen lehet esetenként használni, de ahhoz ezt előre be kell jelenteni.) Molnár Gyula XI. kerületi polgármester az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy szerinte a lakók olyasmi ellen tiltakoznak, amit nem is ismernek. A polgármester szerint a kérdés mostanra átpolitizálódott, és inkább az számít az ügyben, hogy ki hol áll, nem az, hogy pontosan mit akar.

Az önkormányzatnak nincs pénze a terület rendben tartására, fejlesztésére, ezért rögtön vállalkozóhoz is fordultak - illetve lehet, hogy a vállalkozó (az Univer-Coop Kft.) kereste meg előbb a kerületi vezetőket. A lényeg az, hogy az Univer-Coop alighanem a terület megvásárlására törekszik, egy korábbi lakossági fórumon ugyanis az egyik önkormányzati képviselő elárulta, hogy a Bikás-dombon lévő sportpályákat, illetve egy részüket egyetlen telekbe tömörítették össze, és elővásárlási jogot adott a kerület a bérlőnek arra az esetre, ha az ingatlan forgalomképes lesz.

48 fát féltenek

A Bikás Park Egyesület szerint az önkormányzat akár kész lenne arra, hogy a lakótelep szomszédságában lévő területet eladja. Ezt a civil szervezet ellenzi. Féltik az itt lévő 48 fát, amelyet a korábbi tervek szerint kivágtak volna, és aggódnak a növekvő zaj miatt is. Az egyesület szerint a terület egyébként is fővárosi védettséget élvez, és inkább azt szeretnék elérni, hogy a parkban mindenki hozzáférhessen a sportpályákhoz.

Molnár Gyula polgármester viszont azt hangsúlyozza, hogy nem adták el a területet, hanem a teniszpályákat adták bérbe 15 évre. Ezért cserébe a vállalkozó felújítja a focipályát és a kosárlabdapályát. Molnár szerint a területet rendezni kell, mert pár év múlva itt lesz egy metrómegálló, és a sportcélú hasznosítás mindenképpen jobb, mintha gazdátlanuul hagynák a park egyik sarkát.

Az egyesület korábban beleegyezett abba, hogy egy klubépületet emeljenek a területen, de a kivitelezés megkezdésekor megdöbbenve tapasztalták, hogy a teniszpályákon zsaluzásos technológiával betonozás kezdődött, a tervezett klubépületnél pedig földgyaluk és más gépek jelentek meg, amelyek nem egyszerűen a földmunkákat végezték, hanem sok fa, bokor és cserje gyökerét vágták ki. Két fa máris pusztulásnak indult Klacskó Géza, az egyesület elnöke szerint.

Az engedélyezéssel kapcsolatban a polgármester elmondta: a XI. kerület nem járhat el a saját területe ügyében, az engedélyezést, a klubépület emelését másik önkormányzatnak kell jóváhagynia. Molnár szerint egyébként nem is kezdődött el a beruházás. Amikor viszont rákérdeztünk arra, hogy akkor miért irtották ki a bokrokat, vágták át a fák gyökereit, a polgármester így fogalmazott: "remélem, nem kezdődött el..." Molnár hozzátette, a XI. kerületi önkormányzat semmilyen jogszabályellenes cselekedetet nem hagy jóvá.

Deep impact

A lakótelepi "bennszülöttek" akcióját támogató Védegylet munkatársa, Vay Márton szerint a mostani eset is jól mutatja, hogy az önkormányzatok és a vállalkozók együttes tevékenységének eredményeként a helyhatóságok eladogatják területeiket, vagy legalábbis erre törekednek. A Védegylet ezért állt a kelenföldi civil kezdeményezés mellé.

Vay hozzátette, az elmúlt időszakban a Védegyletet számos magánember és szervezet kereste meg, hogy a támogatásukat kérjék. A Védegylet azonban csak akkor tud kiállni egy ügy mellett, ha az akciót kezdeményezők maguk is részt vesznek a további munkában. A Bikás-park esetében a helyi egyesület igen aktívan lépett fel, és a Védegylet az ilyen kezdeményezéseket, amelyek környezetvédelmi és közhasznú jellegűek, szívesen támogatja. Vay ugyanakkor megjegyezte: az olyasféle megkereséseknek viszont nem tudnak eleget tenni, mint amikor legutóbb valaki azért kérte a segítségüket, hogy akadályozzák meg a Deep Impact űrszonda becsapódó egységének ütközését a Tempel1 üstökössel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!