Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Erősödő zaj Vecsésen a fapadosok miatt

2004.10.14. 08:22
Rázkódnak a házak a repülőgépek zajától Vecsésen és Üllőn, sokszor éjszaka is. A lakosok szerint a fapadosok miatt megnőtt forgalom okozza az egyre elviselhetetlenebb helyzetet. A Budapest Airport Rt. a jövő évtől zajvédelmi díj fizetésére kötelezi a légitársaságokat, adta hírül a Magyar Hírlap.
A Ferihegyi repülőtérhez közel lakók szerint a fapados légitársaságok miatt egyre elviselhetetlenebb a zaj a környéken, az olcsó jegyek miatt ugyanis nagyon megnőtt a forgalom. A Magyar Hírlap riportja szerint a hatalmas gépek hangja megremegteti a vecsési házakat, a késő éjjel érkező járatok különösen zavarják a lakókat.

2005 januártól bevezetik a zajvédelmi díjat, amelynek összegét a gép típusától, a landolás és felszállás időpontjától és a hanghatástól teszik függővé. A Budapest Airport Rt. közölte, a leszállópálya környéken hat darab profi zajmérő berendezést helyeztek el. Ezzel próbálnak véget vetni a környékbeli önkormányzatok és a Budapest Airport közti vitáknak. Korábban a környékbeli önkormányzatok nem fogadták el a Budapest Airport által készített zajgörbéket, szerintük ugyanis jóval hangosabbak a repülők, mint azt az Rt. adatai mutatták.

A szokásos zajvédelmi díj tízszeresét fogják fizetni az éjszaka közlekedő gépek, amitől azt várják, hogy éjszaka kevesebb járat lesz. A több százmillióra becsült összeget külön számlán gyűjtik, és a környékbeli házak szigetelésére, zajvédelmi falak építésére fogják fordítani, mondta a Budapest Airport munkatársa a Magyar Hírlapnak.