Erik, Alexandra
EUR 382,98 Ft
USD 364,03 Ft
9 °C
23 °C

Leállítják az önkormányzatot a régi pesti zsidónegyedben

2004.06.15. 10:51
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal "ideiglenes területi védelmet" kezdeményezett a belső-erzsébevárosi zsidónegyedként ismert területre: erre az időre a beruházóknak és az önkormányzatnak fel kell függeszteniük az épületbontással járó terveiket. KÖH egy év allatt felméri az épületeket, és megkezdi néhány különleges értéket képviselő ingatlan egyedi védelmének előkészítését. A polgármester szerint nem kizárt a rendezési terv módosítása.
Az ÓVÁS! nevű civil szervezet hétfői demonstrációja után, kedden a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a következő egy évre szóló tiltó határozatról döntött, amely szerint ebben az időszakban nem lehet lebontani egyetlen épületet sem a főváros VII. kerületének, régi pesti zsidónegyedként emlegetett részén.

Olcsóbb bontani

Az ÓVÁS! mintegy negyven tagja hétfőn a Holló utca 11. szám épület előtt tiltakozott az épület lebontása ellen, mondta az Indexnek Marinov Péter, a szervezet egyik alapítója. A VII. kerületi önkormányzat ugyanis számos ingatlan lebontására adott engedélyt, köztük az említett házra is. Az Erzsébetvárosi Önkormányzat azzal indokolja Európa legnagyobb fennmaradt zsidónegyedében a bontásokat, hogy az épületek felújítása több kerül, mint az újak építése, és erre nincs pénzük.

Az önkormányzat a tiltakozások hatására hétfőn úgy döntött, hogy az eredeti tervekkel szemben mégsem bontják le a Rumbach Sebestyén utca 10. szám alatt találató ingatlant. Varga Kálmán, a KÖH elnöke az Indexnek elmondta, hogy az elkövetkező egy évben az önkormányzat, vagy a befektetők bármit is terveznek, le kell állítaniuk azt. A KÖH az elkövetkező időszakban közel hetven különleges értéket képviselő épület védelmének előkészítését is megkezdi.

Harmadát bontanák

A régi zsidónegyed jelenleg érvényes szabályozási tervét a kilencvenes évek végén hagyta jóvá a főváros és az örökségvédelmi hivatal, írja a Népszabadság. Ennek értelmében a kerület az épületek mintegy harmadát jelölte meg bontandóként, illetve bonthatóként. A terv elfogadása után azonban a terület a világörökség része lett, és megindult az új műemléki vizsgálat. Időközben azonban az önkormányzat közel tucatnyi ingatlant eladott, többre a bontási engedélyt is kiadták.

Cstörtökön egyeztetnk

Csütörtökre a KÖH kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett, amelyre a bontásokat ellenző szervezetek, köztük az ÓVÁS!, a Mazsihisz, valamint a kerületi polgármester is hivatalos. A kerületi önkormányzatnak is az a célja, hogy miközben fejleszti a területet, védje is meg, amit lehet - mondta a Népszabadságnak Hunvald György polgármester, hozzátéve, hogy akár a szabályozási terv módosítását is elképzelhetőnek tartja.

A polgármester szerint mivel az állam nem tud segíteni, csak akkor érhetnek célt, ha más forrásból tudnak pénzt szerezni. Ezért kezdeményezték a kapcsolatot Párizs III. kerületével és a Sorbonne szakértőivel. Azt remélik, segítségükkel sikerrel indulhatnak uniós pályázatokon. Egy másik útnak a hasonló gondokkal küzdő belső pesti kerületek szövetkezése kínálkozik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek