Javult az államháztartás helyzete

2000.07.12. 13:51
Az államháztartás gazdálkodása az idei első hat hónapban kiegyensúlyozott volt, a költségvetés helyzete stabil - összegezte a legfirsseb számadatokat Bathó Ferenc, a Pénzügyminisztérium szerdai sajtótájékoztatóján. A tárca szóvivője mindehhez hozzátette: a kormány egyelőre nem változtat előrejelzésén, és továbbra is hét százalékos inflációra számít, bár egyre több jel mutat arra, hogy 7-8 százalék közötti lesz a drágulás éves szinten.

Az államháztartás pénzügyi folyamatai júniusban is az előzetes várakozásoknak megfelelően alakultak - mondta Bathó Ferenc. A hónapban az összesített hiány 41,9 milliárd forinttal emelkedett meg, miután a központi költségvetés deficitje 41,9 milliárdos deficittel, a társadalombiztosítás 1,2 milliárdos hiánnyal, az elkülönített állami pénzalapok pedig 0,6 milliárd forintos többlettel zártak.

Az államháztartás előzetes konszolidált (összesített) költségvetési hiánya - a helyi önkormányzatok nélkül - az első félév végén 213,9 milliárd forint volt, ami az előirányzott (egész éves) hiány 49,1 százaléka, tehát valamivel kevesebb az időarányosnál. (Tavaly 91,9 százalékos volt az első hat hónapos hiány aránya egész évre vetítve.)

Az idei egyenleg 170 milliárddal jobb

Mindez azt jelenti, hogy június végén az egyenleg több mint 170 milliárd forinttal kedvezőbb, mint az elmúlt esztendő azonos időszakában volt.

Bathó Ferenc szerint a viszonylag kedvező számok nem jelentik azt, hogy valamiféle ,,elosztási kampányt" lehetne kezdeményezni - ahogyan az a sajtóban elterjedt. Hozzá tehetjük ehhez, hogy itt mindössze arról van szó, hogy relatíve jó a helyzet, vagyis az előző évhez képest javultak az eredmények.

A főcsoportfőnök elmondta azt is, hogy a 8000 milliárdos teljes költségvetéshez képest tízmilliárdos nagyságrendű többletbevétel várható idén, így ez nem indokol semmiféle ,,hurráhangulatot".

Gondok a privatizációval és az agrártárcánál

Az év végén egyébként a klassszikus adóbevételekből 80 milliárdos többlet várható, ám ezt lerontja például az, hogy várhatóan nem (teljes összegben) folynak be a várt privatizációs és koncessziósdíj-bevételek a büdzsébe. Ez utóbbi kapcsán kiderült, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és az ÁPV Rt. az első félévben összes befizetési előirányzatának mindössze 1,6 százalékát (!) teljesítette.

A kiadási oldalon az agárártárcától kiáramló pénzek jelentenek leginkább gondot: a Földművelési és Vidékfejlesztési Miniszétériumnak és a kormánynak valószínűleg hamarosan felül kell vizsgálni a jelenlegi helyzetet, mert az agrártermelési támogatásból például már az éves előirányzat 81,8 százalékát elköltötték az első hat hónapban.

Módosítaná a költségvetés az ÁPV Rt

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-nek az idén több nem tervezett kiadása is lesz, így a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) tőkeemelésére 32 milliárd forintot fordítanak, s a gázközmű-vagyonnal kapcsolatban is csaknem 10 milliárd forintos többletkifizetése várható a társaságnak - közölte Gansperger Gyula, az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatón. Elmondta: a nem várt kiadások miatt a vagyonkezelő a költségvetési törvény módosítását kezdeményezte.

A főbb költségvetési bevételek alakulása az első hat hónapban

Társasági adó: 30,4 %
Vám- és importbefizetések: 61,4 %
ÁFA: 56,1 százalék
SZJA: 50,5 %
Állami, kincstári vagyonnal kapcsolatos befizetés: 1,6 %
Pénzintézetek társasági adója: 27,3 %
MNB befizetése: 50 %

(Zárójelben az előirányzathoz képesti teljesülés, az időarányosnak megfelelő az 50 százalékos arány))