Bugár nem vette át a kitüntetést

2004.03.15. 17:09
A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke nem vette át a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét hétfőn, a Parlamentben. Tiltakozása, nyilatkozata szerint a magyar kormánynak szól, nem a kitüntetésnek. Medgyessy Péter szerint a kitüntetés elsősorban a szlovákiai magyarságnak szólt.
Mádl Ferenc államfő Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseket adott át a nemzeti ünnep alkalmából hétfőn a Parlamentben. Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökét, Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét, valamint Bugár Bélát, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnökét a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével (polgári tagozata) tüntette ki az államfő. Bugár Béla a díjkiosztó ünnepségen nem jelent meg.

"Rólunk, nélkülünk döntöttek"

Bugár Béla nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy a legrangosabb magyar állami kitüntetésre találták méltónak, és annak elutasítása nem a kitüntetésnek, hanem a magyar kormány utóbbi időben tanúsított magatartásának szól, válaszul arra, hogy Budapest lefaragta a határon túli magyarok támogatására szánt költségvetési keretet. Bugár az MTI-nek nyilatkozva azt sérelmezte, hogy a magyar kormány "rólunk, nélkülünk döntött", jóllehet, a felek mindeddig éveken át következetesen és eredményesen állták azt az egyezséget, hogy a határon túli magyarokat érintő kérdésekben azok legitim politikai képviseletének mellőzésével soha nem születhet döntés.

"Ez az egyensúly most megbillent, úgy is fogalmazhatnék, hogy a magyar kormány felrúgta az egyezséget: lemondta a február közepére tervezett Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT), majd olyan költségvetési megvonásokat eszközölt, amelyről velünk nem konzultáltak."

Bugár emlékeztetett rá: azt a szándékát, hogy a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjének átvételére nem vállalkozik, a köztársasági elnök irodájával és a parlament házelnökének irodájával "a botrányt elkerülendő" szándékkal előre jelezte.

A kitüntetés a szlovákiai magyarságnak szólt

Bugár Béla kitüntetése elsősorban a szlovákiai magyarságnak szólt - mondta az MTI-nek Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn. "Ez a kitüntetés soha sem egy személynek szól közvetlenül, hanem annak a közösségnek, akiket képvisel, akikért dolgozott", mondta.

"Sajnálom, hogy nem jött el" - mondta Medgyessy Péter, hozzátéve: tiszteletben tartja Bugár Béla döntését.

Hasonló eset 1995-ben történt, amikor Melocco Miklós szobrászművész visszautasította a neki megítélt állami kitüntetést.