Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szállást keresnek Bushnak

2006.06.14. 12:30
Példátlan biztonsági intézkedésekre kell számítani a fővárosban George W. Bush június 21-i látogatása miatt: az elnöki konvoj használta útvonalon egyáltalán nem lehet majd parkolni, teljes útlezárás lesz, sőt az Air Force One ékezésekor a légtér is le lesz zárva.

Egyelőre nem sikerült olyan szállást találni Budapesten, ahol az amerikai elnök és többszáz fős kísérete is megszállhat - írja a Magyar Hírlap.

A gond azzal van, hogy a teljes delegációt lehetőség szerint egy helyen szállásolnák el, ehhez pedig egy hotel teljes szintjeit kéne hermetikusan lezárni. A turistaszezon közepén ez azonban nehezen megoldható. A Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szállást adó Grasham palotában például csak 5-6 szoba szabad június 21-én.

A tervek szerint június 21-én este érkezik Budapestre George W. Bush amerikai elnök, és 22-én, a késő délutáni órákban utazik el - közölte szerdán az MTI kérdésére Bokor Balázs, a Külügyminisztérium protokollfőnöke. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ilyen látogatások részletei akár félóránként változhatnak.

A tisztségviselő meglepődve olvasta a Magyar Hírlap cikkét, s közölte, nem hallott elszállásolási problémáról. Mint elmondta: a protokoll osztály csak az elnöki házaspár és még 16 személy elhelyezéséről gondoskodik. Az esetleg 600 fős kíséret szállásáról az amerikai fél dönt, de, szerinte, Budapesten van bőven hely.

A Magyar Hírlap szerint Bush konvojának útján Budapesten nem lehet majd parkolni és teljes útlezárás lesz. Ezen kívül teljes légtérzár is várható az Air Force One érkezésekor.