Senki sem ért egyet a Kereszténydemokrata Internacionáléval

2003.06.12. 19:30
A külügyi tárca diplomáciai lépéseket tervez a lisszaboni határozat miatt. A szerdán kirobbant ügyről a nap folyamán nyilatkozott a legfőbb ügyész és az országos rendőrfőkapitány, megszólaltak az országgyűlési biztosok, kommentálták politikusok és a Magyar ENSZ Társaság elnöke is.
Napokon belül nyilvánosságra hozzák, hogy a Külügyminisztérium milyen diplomáciai lépéseket tesz a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) végrehajtó bizottságának június 4-i lisszaboni ülésén elfogadott, a magyarországi emberi jogi sérelmekről szóló határozatával kapcsolatban, közölte a külügyi szóvivő csütörtöki tájékoztatóján.

Polt: nyilvánvalóan politikai ügy

Polt Péter legfőbb ügyész közölte, a határozat az ügyészi szervezetet nem érinti, nyilvánvalóan politikai ügyről van szó, az ügyészség pedig kizárólag szakmai kérdésekkel foglalkozik. Salgó László országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta, a magyar rendőrség törvények alapján, legitim módon működik, a mindenkori kormányzathoz lojális, és ha ezt egyesek politikai befolyásoltságnak minősítik, az "nagy tévedés".

Nincs veszélyben a jogállamiság

A határozatban megfogalmazott megállapításokról az ombudsmanok úgy vélekedtek, hogy nem történt érzékelhető, kedvezőtlen irányú változás az alapvető politikai és állampolgári jogsérelmek körében Magyarországon a legutóbbi parlamenti választások óta. Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2002. évi tevékenységéről szóló beszámolójából idézve közölte, olyan kirívó hatósági magatartásra vagy mulasztásra nem volt példa, ami a jogállami kereteket alapjaiban sértette vagy veszélyeztette volna.

Lenkovics hozzátette, hogy a lisszaboni határozatot, illetve az azzal kapcsolatos politikusi véleményeket hivatalánál fogva nem kommentálhatja, szerinte a kormánypártok és az ellenzéki politikai erők harcának legújabb fejleményéről van szó, amibe nem avatkozhat bele, és nem fejtheti ki személyes véleményt. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos elmondta, rendre előfordul, hogy az adatvédelem alapelvei megkérdőjeleződnek, így volt ez tavaly is. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy semmivel sem tartja rosszabbnak az elmúlt évet, mint a korábbiakat; az adatvédelem helyzete nem rosszabbodott az előző években.

Kaltencbach is cáfol

Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa leszögezte, a hivatalához érkezett panaszok alapján nem lehet azt az állítást megerősíteni, hogy a legutóbbi parlamenti választások óta a kisebbségi jogi sérelmek aránya számottevően nőtt volna. Értékelése szerint a kisebbségi ügyekben némi pozitív irányú elmozdulás tapasztalható.

Kosáné: a valósághoz semmi köze

Kósáné Kovács Magda (MSZP) szerint ami a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) Magyarországot elítélő, a Fidesz által kezdeményezett határozatában megfogalmazást nyert, az színtiszta pártpolitika, és a magyar valósághoz nincsen semmi köze. A kormánypárti politikus kiemelte, hogy a határozatban egyetlen konkrét állítás sincs. Kósáné Kovács Magda úgy fogalmazott, a Fidesz nyilatkozataiban megvádolt állami szervezetek felelős vezetői a közvélemény előtt tartoznak válasszal arról, hogy az állítások alátámaszthatóak-e; ha nem, akkor ki kell mondani, hogy ezek hazugságok.

Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte, arra kérik minden állami szerv és közintézmény vezetőjét, tekintsék át, az elmúlt időszakban előfordulhatott-e, hogy alkotmányellenesen működtek. Hozzáfűzte, szeretnék tudni az Alkotmánybíróság elnökének és a legfőbb ügyésznek a véleményét, és a köztársasági elnököt is arra kérik, szólaljon meg az ügyben.

Simai Mihály, a Magyar ENSZ Társaság elnöke szerint a nemzetközi gyakorlatban példa nélkül áll a CDI Magyarországot elítélő, a Fidesz által kezdeményezett határozata, és úgy véli, politikai demonstrációról van szó. "Nehéz felfogni és megérteni azt, hogy egy ilyen nagyon fontos hazai politikai szervezet általam is nagy tekintélynek és kiváló politikusnak ítélt vezetője hogy tehetett ilyet, ez szinte érthetetlen" - mondta Simai Mihály.

Bárándy: nyilvánvalóan valótlan

"Magyarország nemzetközi megítélését, EU-csatlakozását a legkevésbé sem befolyásolja a CDI lisszaboni határozata, annál inkább minősíti a dokumentum magyarországi kezdeményezőit" - mondta Bárándy Péter a távirati iroda érdeklődésére csütörtökön. Az Ausztriában tartózkodó igazságügy-miniszter leszögezte, hogy a CDI határozata tartalmában és formájában is komolytalan, illetve nyilvánvalóan valótlan tartalmú.  • Hírek
  • Megtakarítás