Orbán külföldön ítéltette el a magyar kormányt

2003.06.11. 17:10
A rendőrségre a pártpolitika gyakorol befolyást, az állampolgárok gyülekezési jogát korlátozzák, az ellenzékieket megfélemlítik és eltávolítják őket az állami szférából. Egyebek mellett ezek a vádak is szerepelnek abban a nyilatkozatban, amelyet Orbán Viktor volt miniszterelnök kezdeményezésére fogadtak el a Nemzetközi Demokratikus Centrum vezetőségi ülésén.
A legutóbbi parlamenti választások óta jelentősen romlott Magyarországon a polgári és politikai szabadságjogok helyzete - állapította meg az a nyilatkozat, amelyet Orbán Viktor kezdeményezésére fogadtak el Lisszabonban a Nemzetközi Demokratikus Centrum (IDC) vezetőségi ülésén.

A nyilatkozat szövege tartalmazza: a rendőrségre a pártpolitika gyakorol befolyást, a politikai viták a bíróságon folytatódnak, az állampolgárok gyülekezési jogát korlátozzák, az ellenzékieket megfélemlítik és eltávolítják őket az állami szférából, a kormányt bírálók ellen "hazaárulás "vádjával pert indítanak, a polgári sajtót ellehetetlenítik.

Az IDC - az egykori Kereszténydemokrata Internacionálé - vezetőségi ülésén a magyarországi polgári és politikai szabadságjogok értékelése mellett elítélték a kubai és burmai ellenzékkel szembeni kemény kormányzati fellépést.

Kovács László a kormányülést követő sajtótájékoztatón éles szavakkal bírálta a nyilatkozat miatt a Fideszt. Szerinte a Fidesz éppen az a párt, amely kormányzása idején listát készíttetett azokról, akik bírálták külföldön a kormányt. A külügyminiszter kifejtette, hogy a rendszerváltozás óta nem volt példa arra, hogy egy párt nemzetközi fórumon kezdeményezze hazája elítélését.

Soha ilyen mélyre még nem süllyedt egyetlen párt sem - mondta. A kormánynak az a feladata, hogy megvédje az országot, ezért megteszik a lépéseket az ország képének helyreállításáért. Ez utóbbiról azonban nem mondott részleteket a miniszter.