Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Könnygázzal ürítették ki a Szabadság teret

2008.09.20. 14:00

Fontosabb részletek
 • Nagyjából egy időben három demonstrációt is tartottak szombat délután a fővárosban.
 • Roma szervezetek a Parlament közelében demonstráltak a cigánygyűlölet ellen, politikusuk részvételével vonult át a Magyar Charta Budáról a Kossuth térre, ahol Gyurcsány Ferenc is beszédet mondott.
 • A Hősök teréről kb. ezer szélsőjobbos indult el a Szabadság tér felé. Több emberen csuklya, kapucni volt, elég agresszívek, kollegáinkat meg is verték.
 • A Szabadság térnél elszabadult a pokol, a tüntetők a szovjet emlékműre és az azt védő rendőrökre támadtak. A rendőrség könnygázzal oszlatott.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • cikkünk a témában:

  Hétvégi lezárások a demonstrációk miatt

  A Gyurcsány-féle charta és a szélsőjobb is felvonul. A Belvárosban alig lehet majd közlekedni.
 • cikkünk a témában:

  Megkezdődtek a demonstrációk

  200 rohamrendőr sorakozott fel a Parlamentnél.
 • Negyed órával a kezdés előtt 3-500 ember a Hősök terén a Rendszerváltó Fórum és a 64 vármegye. Az elkordonozott tér bejáratánál Szálasi Ferenc idézetes toborzócetlit osztogatnak a Pax Hungarica nevében. Egy-két Jobbik-zászlót látni. Folyamatosan jönnek, a hangszórókból nemzeti rock szól.
 • A romák azért szervezték mára a demonstrációjukat, mert ez a Gyerekek Világnapja, márpedig számukra a gyerek a minden, mondta Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkrományzat elnöke. Arról is beszélt, hogy "feltámadott a szélsőségek tengere, a halált hozó ciklonok ellen gátat kell építeni, mert az ár elsodorhatja egész Magyarországot". A romáknál kiegyeztek a jobb- és baloldaliak, legyen ez az újrakezdés napja.
 • A Belvárosban, különösen a Kossuth tér környékén jelentős a rendőri készültség, rohamcsapatok vannak. A Deák téren egy vízágyú is várakozik.
 • Tudósítónk jelentette, hogy a romák az Olimpiai parkból (ez a képviselői irodaház tőszémszédságában van) a Duna-partra indultak a cipőkhöz, a holokauszt emlékműhöz. A tömegben vonul Horváth Aladár is.
 • A sötétből a fényre érkező miniszterelnököt viszonylag hangos ováció fogadja a Clark Ádám téren, úgyhogy meg is bicsaklik a magyar Charta nyitó kultúrműsora. Hiába ismertetné a közönséggel egy holokauszt-túlélő Diagonészhez írt levelét Hegedűs D. Géza, mivel egy 5-600 fős tömeg Gyurcsány Ferencre koncentrál.
 • Bár hivatalosan csak vasárnaptól hétfőig tart az autómentes nap, a Belvárosban, a Kossuth tér környékén ez már ma megvalósult, gyakorlatilag lehetetlen arrafelé autóval közlekedni a sok lezárás miatt.
 • A Magyar Charta gyűlését szép számban erősítik szocialista politikusok. Az Index mintavétele szerint a kormányfőn és nején kívül itt van Hiller István, Székely Tamás, Kiss Péter, Hagyó Miklós, Avarkeszi Dezső, Bajnai Gordon, Lévai Katalin, Teleki László és még sokan mások.
  Fotó: Barakonyi Szabolcs
 • Meglódult a Charta, a demonstrálók a teljesen körbezárt Roosevelt térre tartanak, ahol egy pár száz fős támogatói tábor várja őket – legalábbis fél 3-kor még ennyien voltak. Több nyugdíjas már akkor nehezményezte, hogy 2-re kicsődítették őket, és nehezükre esik hosszú ideig állni.

  Bár a rendőri jelenlét nem látványos, annál több biztonsági ember cirkál a miniszterelnök és a menet körül. Itt a fél In-Kal, viccelődik egy szocialista politikus.

 • A romák rendezvényén és felvonulásán eddig semmiféle rendzavarás nem volt. Az Olimpiai parkban nem gondoskodtak mobilvécékről, és emiatt Kolompár Orbán beszéde alatt többen háttal álltak neki egy bokorsornál.
  Fotó: Barakonyi Szabolcs
 • Ez a mi történelmi zászlónk, és lemossuk róla a gyalázatot, mondta egy pulpituson állva Kolompár Orbán a roma demonstráció résztvevőinek a cipőknél a Duna-parton. A tömeg először kifütyülte a zászlót, de Kolompár szavaira elhallgatott mindenki.

  A tömegben megjelent a Viktor című bestseller szerzője is, Kende Péter.

 • A Lánchídról a chartások már látják a roma demonstráció résztvevőit az alsó rakparton, lassan összeolvad a két tömeg. Közben a Clark Ádám térről sétáló chartások bevették a Roosevelt teret, ahol ezer fős támogatói tömeg várakozott rájuk.
 • 25 perces késéssel elkezdődött a szélsőjobbosok demonstrációja a Hősök terén. A program fénypontjaként majd cipőket helyeznek el a Szabadság téri szovjet emlékműnél, köztük "a cigánybűnözés legismertebb áldozatát, Szögi Lajosét". Ő volt az a tanár, akit Olaszliszkán meglincseltek, mert autójával véletlenül elsodort egy gyereket.

  A hősök terén jelenleg koncertek vannak. Lesznek beszédek is, mielőtt átvonulnak a Szabadság térre.

 • Az Akadémia utcán közelíti a Charta a Roosevelt térről a Kossuth teret, ami mindössze egy pár száz méteres táv. A jelek szerint a baloldal inkább a rövid túrákat kedveli. (Emlékeztetőül: a Rendszerváltók Fóruma szerdán a Corvin közből gyalogolt a Kossuth térre.)

  A rövidebb útvonalnak két oka van, az Akadémia utca jól védhető, másrészt a tömegben sok a nyugdíjas, akik nem bírnák a teljesítménytúrát, meg sokan egész nap a buszokon ücsörögnek, és "nem lehet a zsibbadt lábakat kilométereken át hajtani", mondta egy szervező.

 • A roma demonstráción hurkapálcikára szerelt zászlókkal vonulnak a részvevők, a kis zászlók egy része piros-fehér-zöld, a többi roma zászló.
 • A Hősök terén az első felszólaló Kakukk Attila volt a Magyar Önvédelmi Mozgalomtól. A kaftánba bújt kurucokról kezdett el beszélni, mert szerinte a szélsőséges kuruc.info portál szerkesztői NBH-s ügynökök, akik betámadták őt. "A sorainkba beférkőzött gazember árulók előbb fognak lógni, mint Gyurcsány" - mondta. Ezuán az összefogás fontosságáról kezdett beszélni.
 • A Hősök terén Vona Gábor Jobbik-elnök beszéde is a megosztottság és az egység gondolata köré épült, annak apropóján, hogy Pesty László lecsőcselékezte őt. Szerinte pedig Pesty a csőcselék, mert liberálisokkal barátkozik. "Én nem vagyok egy táborban Pesti Lászlóval vagy Deutsch Tamással" - mondta, majd arról beszélt, hogy a mozgalmuk elérte azt a méretet, hogy beszivárgókkal próbálják szétverni. "Mindenki figyeljen arra, hogy mit hisz el, és mit nem" - adott tanácsot a Jobbik elnöke.
  Fotó: Barakonyi Szabolcs
 • Büszkék a szervezők, mert a felvonulók a tervezett 30 perc helyett 25 perc alatt nyomták le a távot, a Kossuth téren a szónok az emelvényről elégedetten konstatálja, hogy új balos rekord született. Megjegyzendő, igaza is lehet, de egy kicsit másként, ugyanis időközben 3000 fősre duzzadt a tömeg, azaz a 2006-os kampányidőszak óta ez a legnagyobb balos megmozdulás. „A Kossuth tér visszatér, csak most nem jobbról” - élcelődik az egyik szocialista politikus.

  Klikk!

  A rendezvényen egyébként családias a hangulat, az Alkotmány utcában egy motoros görkorcsolyás ad elő kunsztokat. Az ősz hajú idős férfi közismert résztvevője a főváros utcai életének profi görkorcsolyás tudományával.

 • Orbánt idézik a Kossuth téren, igaz nem a Viktort, hanem Ottót, a költőt. A vers áthallása egyértelmű, a poéta ugyanis arról ír, hogy a parlamentről a firkászok azt írják, nem több, mint ingyencirkusz, és az ország azért tanulja a demokráciát, hogy mentegesse a múlt sok náciját.

  Vonulnak a romák

  Közben végre bemasírozott a roma demonstrálók oszlopa, így a Kossuth téri tüntetés résztvevői kénytelen voltak jobbra tolódni, hogy elférjenek a frissen érkezett polgártársak.

 • Valaki túlaggódta magát a demokráciáért a Kossuth téren, és a mentőknek kellett elvinniük.
 • Az eredeti Charta három alapítója vette át a színpadot a Kossuth téren: Vitányi Iván, Konrád György, Farkasházy Tivadar. Annak idején azért hívták életre a mozgalmat, hogy megvédjék Magyarországot a barna esőtől, azaz a szélsőjobbtól - annak idején, amikor az SS még a nácipárt rohamosztagaként működött a harmadik birodalomban, a szervezet tagjai barna egyenruhában feszítettek.

  A három alapító 1995-ben úgy gondolta, hogy félelmük okafogyottá vált, és becsukták a Charta védernyőjét, ám most úgy látják, ideje ismét a nép feje fölé helyezni, hogy mindenki megértse. Hárman egy-egy ernyőt emeltek a fejük fölé, egy pirosat, egy fehéret és egy zöldet, mert szerintük a jobboldali veszély erősebb most, mint valaha.

  Az egyébként szocialista képviselő Vitányi sem vitatta, hogy ezt a tendenciát azzal, hogy pár ezer ember összegyűlik a Kossuth téren, nem lehet megfordítani. A szélsőséges nézetek csak akkor szoríthatóak vissza, ha az egész társadalom lelkében sikerül áttörést elérni.

 • Toroczkai László a hősök terén azt mondta, az országot megszállás alatt tartják. Azt javasolta, hogy Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke turkáljon dögkútban. "Lehet, hogy a Parlamenthez megyünk" - mondta, majd hozzátette, hogy csak a magyar erőben bíznak. Lehetnek már vagy 700-an is.
  Gyülekező a Hősök terén
 • Budaházy György a Hősök terén üdvözölte a harcosokat és a nyugdíjasokat, majd rögtön a zsidók és a cigányok szidalmazásába kezdett. Azt mondta, nem tudja, hogy mi lesz a nap vége, "lehet, hogy ez ma csak a számháború napja volt, és a győzelem napja még hátravan. Budaházy csuklyákat is osztogatott, és azt is kifejtette, hogy gyűlöli a provokátor szót, és őt is gyanúsították már ezzel.
 • Rugóskést és gázspray-t találtak a rendőrök egy férfinél, akit a Hősök tere környékén igazoltattak szombat délután, nem sokkal a radikális szervezetek oda bejelentett demonstrációja előtt, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A férfi egy kisebb társasággal volt, amikor igazoltatták. A rendőrök szabálysértési feljelentést tettek ellene. A BRFK közölte azt is, elfogtak egy embert, aki a Vértanúk terén megrongált egy telefonfülkét, a férfit az V. kerületi rendőrkapitányságra állították elő. (MTI)

 • Megint Orbánt idéznek a Kossuth téren, de ezúttal a volt miniszterelnököt. Demszky Gábor főpolgármester vette őt elő, azt mondta, van, aki elítéli szóban az utcai összecsapásokat, de előtte interjúkban a kormány ellen való megindulásról értekezett. Demszky arról beszél, hogy itt senki nem pártok nevében álldogál, hiszen ilyenkor a demokráciáért kell fellépni, és senki nem zárhatja be magát különböző politikai szekértáborokba.
 • A Kossuth téren elhangzott szónoklatokban pártokat senki nem említett, más szervezeteket azonban igen. Iványi Gábor lelkész például azt taglalta, hogy az egyház szépen lassan szalonképessé teszi az antiszemitizmust. A rendőrségnek is beszólt egy kicsit, miszerint ideje lenne már egy jogszerűen működő, szakértelemmel megáldott erőszakszervezetet csinálni.
 • A szélsőjobbosok elindultak a Hősök teréről. Toroczkai és Budaházy szerint a Kossuth térre mennek, a szervezők azt mondják, a Szabadság térre.
  Gyülekező a Hősök terén
 • A Hősök teréről indult menet elején nagydarab, kapucnis, csuklyás tüntetők vonulnak. Elég ijesztő a látvány.
  Magyar harcos
 • A Hősök teréről élőben közvetítő kollegáinkat megtámadták a Szépművészeti Múzeum előtt. Előbb az egyik videós munkatársunkat kezdte el rángatni két nagydarab tüntető, majd a segítségére siető kollegánkat is elkezdték rúgdosni hátulról, azzal a felvezetéssel, hogy "Indexesek, megint eltévesztettétek a házszámot". A dulakodás közben kollegánk összeszólalkozott Tomcattel, akinek a társaságában lévő emberek bekapcsolódtak a rúgdosodásba. Rendőrök nem voltak a közelben, újságírók akadályozták meg a további verekedést.