Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Lebontják az új Citadella-teraszt

2003.10.09. 10:52
Elrendelte a Citadella terasz bontását elsőfokú határozatában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal budapesti kirendeltsége. Az elsőfokú határozat szerint a Citadella új terasza tájidegen, rontja a Szabadságszobor látképét, ráadásul engedély nélkül épült. A Citadella Vagyonkezelő Kft. megfellebbezte a döntést, ugyanakkor az ideiglenes létesítményt a téliesítés miatt november 15-éig elbontják.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal fővárosi irodája szerint engedély nélkül építette a Citadella Vagyonkezelő Kft. a Citadella falain belül létesült fateraszát, amely az évek óta működött kávézó modernizált változata, tetővel, hajópadlóval. A hivatal korábban már elbontatta a cég jogelődje, a Citadella 4U Kft. által engedély nélkül épített teraszát, amelyet az egykori lődombon építettek fel, majd bontottak le.

Régi érvek az új terasznál

A korábbi engedély nélküli teraszt építő Veres István új cégével - melyben már nem tulajdonos - idén két új teraszt épített. Az egyikre a környezetvédelmi hatóság is rábólintott , ezen jellemzően gyerekprogramokat bonyolítottak, a másik csak vendéglátási célokat szolgált, és nem kértek rá engedélyt, ugyanazzal az érveléssel, mint a korábbi terasz esetében: nincsen a Citadella egyedi védettségét igazoló hatósági határozat.

Látképromboló építmény

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal budapesti irodája elsőfokú határozatában úgy vélte: a faborítású terasz tájidegen, se jellegében, sem pedig anyagában nem illik bele környezetébe, ráadásul rontja a Szabadságszobor látképét, ezért az azonnali bontását rendelték el. Bor Judit, a hivatal budapesti vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott: ez egy elsőfokú határozat, s a létesítmény tényleges bontását csak azután lehet végrehajtani, hogy jogerős döntés született.

Fellebbeznek és bontanak

Veres István, a Citadella Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője az Indexet úgy tájékoztatta: az elsőfokú határozatot megfellebbezték, ennek ellenére azonban - miután a terasz idényjellegű - november 15-éig elbontják. Ha pedig tavasszal újraépítik, az már egy másik építés és egy újabb fellebbezésekkel terhelt hatósági eljárás.