Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két hét múlva nyoma sem lesz a Citadella-terasznak

2002.12.16. 14:53
A hatóság szerint most már valóban vége lesz a Citadella-terasz körül kialakult, több hónapja tartó huzavonának. A bontást végző cég vezetője elmondta: semmi nem akadályozhatja őket a munkában, és két hét múlva nyoma sem lesz az illegálisan felépített terasznak. Az építő Citadella 4U azonban nem nyugszik bele a döntésbe: a cégvezető szerint nincs engedély a bontásra.
A hétvégén és hétfőn is folytatódott az engedély nélkül felépített Citadella-terasz bontása. Az építő Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója hiába kérte a Lődomb hatósági lefoglalását, a rendőrök a bontóknak biztosítottak.

A területet kordonnal vonta körül a bontást elrendelő Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI). Bár rendbontás nem történt, még hétfőn is legalább annyi biztonsági őr tartózkodott a helyszínen, mint munkás.

Kilenc hónap huzavona

Mint arról korábban beszámoltunk, a Citadella 4U Kft. engedély nélkül építette fel a teraszt, kávézót és az illemhelyet. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), valamint az állami terület tulajdonosának képviselője, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) kilenc hónap alatt sem tudta elérni, hogy a Lődombon visszaállítsák az eredeti, törvényes állapotot.

A KÖH december 4-ei határozatában bízta meg a KVI-t a bontás elvégzésével. A bontást a 100 százalékban állami tulajdonban lévő Kiving Kft. végzi. "Két hét múlva az eredeti szintre hozzuk vissza a Lődömbot" - mondta az Indexnek a cég vezetője, Knizner István. A vezérigazgató elmondása szerint semmilyen körülmény nem gátolta őket a hétvégén a munkában, és a hétfői havas időjárás sem lassította számottevően a bontást.

Nem adja fel

A Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője, Veres István azonban, miként eddig, most is újabb kifogásokkal élt az eljárás ellen. Szerinte nem érvényes a bontást végző cég engedélye, mert nem hagyta jóvá a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, amely a KÖH-höz hasonlóan szintén felelős a természetvédelmi terület sorsáért.

Az építtető a bontás megkezdésének napján, pénteken kifogást emelt a KÖH határozata ellen, és felkérte a BRFK-t a Lődomb hatósági lefoglalására. A rendőrség pénteken az közölte: jelenleg "nem látszik indokoltnak" a Lődomb és a Citadella-terasz hatósági lefoglalása, mert sem a Lődomb, sem a terasz nem minősül tárgyi bizonyítási eszköznek a folyamatban lévő büntetőeljárásban. Az indoklás szerint a büntetőeljárás nem a terasz elkészülése, hanem az építkezéssel kapcsolatban történt rongálás és természetkárosítás alapos gyanúja miatt folyik.

A helyreállítás tizenhárommillió forintos költségét a Citadella 4U Kft.-nek kell állnia.