Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Két hét múlva nyoma sem lesz a Citadella-terasznak

2002.12.16. 14:53
A hatóság szerint most már valóban vége lesz a Citadella-terasz körül kialakult, több hónapja tartó huzavonának. A bontást végző cég vezetője elmondta: semmi nem akadályozhatja őket a munkában, és két hét múlva nyoma sem lesz az illegálisan felépített terasznak. Az építő Citadella 4U azonban nem nyugszik bele a döntésbe: a cégvezető szerint nincs engedély a bontásra.
A hétvégén és hétfőn is folytatódott az engedély nélkül felépített Citadella-terasz bontása. Az építő Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója hiába kérte a Lődomb hatósági lefoglalását, a rendőrök a bontóknak biztosítottak.

A területet kordonnal vonta körül a bontást elrendelő Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI). Bár rendbontás nem történt, még hétfőn is legalább annyi biztonsági őr tartózkodott a helyszínen, mint munkás.

Kilenc hónap huzavona

Mint arról korábban beszámoltunk, a Citadella 4U Kft. engedély nélkül építette fel a teraszt, kávézót és az illemhelyet. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), valamint az állami terület tulajdonosának képviselője, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) kilenc hónap alatt sem tudta elérni, hogy a Lődombon visszaállítsák az eredeti, törvényes állapotot.

A KÖH december 4-ei határozatában bízta meg a KVI-t a bontás elvégzésével. A bontást a 100 százalékban állami tulajdonban lévő Kiving Kft. végzi. "Két hét múlva az eredeti szintre hozzuk vissza a Lődömbot" - mondta az Indexnek a cég vezetője, Knizner István. A vezérigazgató elmondása szerint semmilyen körülmény nem gátolta őket a hétvégén a munkában, és a hétfői havas időjárás sem lassította számottevően a bontást.

Nem adja fel

A Citadella 4U Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője, Veres István azonban, miként eddig, most is újabb kifogásokkal élt az eljárás ellen. Szerinte nem érvényes a bontást végző cég engedélye, mert nem hagyta jóvá a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, amely a KÖH-höz hasonlóan szintén felelős a természetvédelmi terület sorsáért.

Az építtető a bontás megkezdésének napján, pénteken kifogást emelt a KÖH határozata ellen, és felkérte a BRFK-t a Lődomb hatósági lefoglalására. A rendőrség pénteken az közölte: jelenleg "nem látszik indokoltnak" a Lődomb és a Citadella-terasz hatósági lefoglalása, mert sem a Lődomb, sem a terasz nem minősül tárgyi bizonyítási eszköznek a folyamatban lévő büntetőeljárásban. Az indoklás szerint a büntetőeljárás nem a terasz elkészülése, hanem az építkezéssel kapcsolatban történt rongálás és természetkárosítás alapos gyanúja miatt folyik.

A helyreállítás tizenhárommillió forintos költségét a Citadella 4U Kft.-nek kell állnia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!