Judit
3 °C
7 °C

Ma kezdődik a Citadella-terasz bontása

2002.12.13. 16:00
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal december 4-i határozata alapján ma megkezdik az illegálisan épített Citadella-terasz bontását. Az építtető kifogást emelt a határozat ellen, és a BRFK-hoz fordult a terület védelme érdekében. A rendőrség szerint a XI. kerületi kapitányság küld karhatalmat a Lődombra, de nem a teraszt, hanem a bontást védeni.
A Citadella-terasz területének átadás-átvételével, valamint a kávézóban a tárgyak leltározásával kezdődött meg a Lődomb "bontásának" munkálata pénteken reggel röviddel 8 óra után; a munkagépek várhatóan néhány óra múlva, a leltár felvételének végeztével kezdhetik meg a létesítmény bontását. A bontás elvégzésével, amelyre 15 munkanap áll rendelkezésre, a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Kiving Kft.-t bízták meg - mondta el Molnár Zoltán, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója az MTI-nek. "A bontási munkálatokat csak az időjárás hátráltathatja" - tette hozzá Molnár. A terület eredeti állapotának visszaállítását a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal december 4-i határozatában rendelte el, a munka elvégzésével a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot bízta meg.

Lassú tempóban

A lődombot a rendőrség kordonnal vette körbe, a helyszínt egy rendőrautó biztosítja - jelentette az Index helyszíni tudósítója. A bontási munkálatok mindenesetre még nem kezdődtek meg, a kordon mögött a terasznál álló markológépet egyszer ugyan beindították, de hamarosan le is állították. A munkálatokat a KVI közlése szerint még ma elkezdik.

Karhatalmilag védett munkálatok

BRFK: nem indokolt a lefoglalás
Jelenleg "nem látszik indokoltnak" a Lődomb és a Citadella-terasz hatósági lefoglalása, mert sem a Lődomb, sem a terasz nem minősül tárgyi bizonyítási eszköznek a folyamatban lévő büntetőeljárásban. Ezt a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken közölte az MTI-vel, válaszolva a szerdán, írásban feltett kérdésekre.

A kávézót üzemeltető és építtető Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. kifogást emelt a KÖH határozata ellen, és felkérte a BRFK-t a Lődomb hatósági lefoglalására. A BRFK sajtóügyelete nem tudott arról, hogy ez megtörténik-e. Az Index érdeklődésére csak annyit tudtak mondani, hogy információik szerint a KÖH kért a XI. kerületi rendőrkapitányságtól "karhatalmat a bontás biztosítására".

Levél a miniszterelnöknek

A Kft. szerdán letétbe helyezte a bontás 16 millió forintra becsült összegét. A Fővárosi Bíróság november 26-án elutasította a társaság a bontási határozat ellen benyújtott határozatát. A határozat kihirdetése után a Kft. Medgyessy Péterhez fordult levében a Gellért hegy "megóvása" érdekében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?