Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Ma kezdődik a Citadella-terasz bontása

2002.12.13. 16:00
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal december 4-i határozata alapján ma megkezdik az illegálisan épített Citadella-terasz bontását. Az építtető kifogást emelt a határozat ellen, és a BRFK-hoz fordult a terület védelme érdekében. A rendőrség szerint a XI. kerületi kapitányság küld karhatalmat a Lődombra, de nem a teraszt, hanem a bontást védeni.
A Citadella-terasz területének átadás-átvételével, valamint a kávézóban a tárgyak leltározásával kezdődött meg a Lődomb "bontásának" munkálata pénteken reggel röviddel 8 óra után; a munkagépek várhatóan néhány óra múlva, a leltár felvételének végeztével kezdhetik meg a létesítmény bontását. A bontás elvégzésével, amelyre 15 munkanap áll rendelkezésre, a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Kiving Kft.-t bízták meg - mondta el Molnár Zoltán, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója az MTI-nek. "A bontási munkálatokat csak az időjárás hátráltathatja" - tette hozzá Molnár. A terület eredeti állapotának visszaállítását a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal december 4-i határozatában rendelte el, a munka elvégzésével a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot bízta meg.

Lassú tempóban

A lődombot a rendőrség kordonnal vette körbe, a helyszínt egy rendőrautó biztosítja - jelentette az Index helyszíni tudósítója. A bontási munkálatok mindenesetre még nem kezdődtek meg, a kordon mögött a terasznál álló markológépet egyszer ugyan beindították, de hamarosan le is állították. A munkálatokat a KVI közlése szerint még ma elkezdik.

Karhatalmilag védett munkálatok

BRFK: nem indokolt a lefoglalás
Jelenleg "nem látszik indokoltnak" a Lődomb és a Citadella-terasz hatósági lefoglalása, mert sem a Lődomb, sem a terasz nem minősül tárgyi bizonyítási eszköznek a folyamatban lévő büntetőeljárásban. Ezt a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken közölte az MTI-vel, válaszolva a szerdán, írásban feltett kérdésekre.

A kávézót üzemeltető és építtető Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. kifogást emelt a KÖH határozata ellen, és felkérte a BRFK-t a Lődomb hatósági lefoglalására. A BRFK sajtóügyelete nem tudott arról, hogy ez megtörténik-e. Az Index érdeklődésére csak annyit tudtak mondani, hogy információik szerint a KÖH kért a XI. kerületi rendőrkapitányságtól "karhatalmat a bontás biztosítására".

Levél a miniszterelnöknek

A Kft. szerdán letétbe helyezte a bontás 16 millió forintra becsült összegét. A Fővárosi Bíróság november 26-án elutasította a társaság a bontási határozat ellen benyújtott határozatát. A határozat kihirdetése után a Kft. Medgyessy Péterhez fordult levében a Gellért hegy "megóvása" érdekében.