Viola
-6 °C
-2 °C

Nekem terasz, neked tűzijáték

2002.08.22. 14:33
Elmarad a tűzijáték, ha a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kitart amellett, hogy hétfőn bontani kezdi a Citadella-teraszt - jelentette be az engedély nélkül felépült teraszt üzemeltető Citadella 4-U igazgatója. Veres István jogszerűtlennek tartja a hivatal határozatát, és ígérete szerint mindent megtesz, hogy megakadályozza annak végrehajtását. A KÖH nem ijedt meg: bontást ígér.
Jogsértőnek tartja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) bontási határozatát a Citadella 4-U Vagyonkezelő Kft., közölte a Citadella-teraszon rendezett tájékoztatóján Veres István, a társaság ügyvezető igazgatója. Szerinte nincsen olyan jogerős bontási határozat, amely alapján a hatóság hozzákezdhetne a terasz ledózerolásához.

Bontás karhatalommal?

Veres közölte: kézhez kapták a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal budapesti irodájának határozatát, amelyben a Citadella Garden bontására vonatkozó korábbi határozat hatósági elvégzését rendelik el, s ehhez a XI. kerületi rendőrkapitányságtól karhatalmi biztosítást kérnek.

A kft. vezetője szerint a határozat - amely a bontás kezdetéül augusztus 26-át, azaz hétfőt jelöli ki, a végrehajtás költségét pedig mintegy 12,8 millió forintra becsüli - jogellenes és nem végrehajtható. Állítása szerint minden eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy megakadályozza a bontást, így birtokvédelmi eljárást kezdeményez, illetve rendőrt hív, ha megjelenik a bontóbrigád. Veres jelezte, ha nem tudnak megegyezni, akkor elmarad a tűzijáték, mert gondok lesznek az áram és vízellátással, amit a cég biztosítana.

Nincs akadálya a tűzijátéknak
"Az elhalasztott augusztus 20-i tűzijáték későbbi megrendezése nem függ semmiféle hatósági eljárástól" - nyilatkozta az Index-nek a Multimedia Concerts Kft-től Hegedűs László, a tűzijáték rendezője. Jelezte: a látványosság megrendezését az sem akadályozhatja, hogy adott esetben a Citadella 4-U nem biztosít elektromos áramot, illetve az esetleges tűzoltáshoz vizet. Az elektromos áramot ugyanis aggregátorokkal biztosítják, míg a vízről a tűzoltóság gondoskodik. Megjegyezte, a cégnek egyébként is érvényes szerződése van a Citadella 4-U-val.

Korábban a KÖH jelezte: a Citadellán engedély nélkül felépített és így működtetett teraszt augusztus 26-án, hétfőn elkezdik bontani, a kiküldött határozat határideje ugyanis ezen a napon jár le.

Az árvíz miatt nem kell több kártérítés

Veres elmondta, hogy az árvíz miatt eltekintenek további kárigényüktől, és megelégszenek azzal az ötmillió forinttal, amit a Multimedia Concerts Kft. már átutalt számukra. Veres szerint ez közel sem fedezi a bevételkieséseiket, hiszen tíz napig nem szedhettek parkolási díjat, nem nyithatott ki a múzeum és a Citadella-terasz sem.

Veres értetlenségének adott hangot amiatt, hogy Varga Kálmán az örökségvédelmi hivatal szerdán hivatalbalépett vezetője csütörtöki rádiónyilatkozatában azt közölte: igényesebb vendéglátóipari egységet tud csak elképzelni a Citadella terasz helyén. "Nem értem, bontani kell, mert nem idevaló és itt nem lehet semmi csak fű meg gaz, vagy valakik szebbet, jobbat, mást álmodtak meg ide?" - tette fel a kérdést a a kft. vezetője.

Lesz bontás

"A Citadella 4-U Vagyonkezelo Kft. többször hangoztatott érvei nem állják meg a helyüket, mi úgy látjuk, hogy a vállalkozó folyamatosan törvényt sértett, ezért nem maradt más hátra, mint a Citadella terasz kávézó hatósági bontásának elrendelése" - reagált a Kft. csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke az MTI-nek. A vagyonkezelő Kft. álláspontja szerint a hatóságok nem rendelkeznek olyan jogerős, végrehajtható határozattal, amely alapján esetleg karhatalmi támogatással lebontathatnák a Citadella Lodombján létesített terasz kávézót. Varga Kálmán közlése szerint az augusztus 26-án kezdődő bontást érvényes határozat alapján végeztetik el. Mint a KÖH elnöke megjegyezte, a hivatal munkatársai, mindazok, akik ebben a nem kellemes, de a törvények szabályozta folyamatban részt vettek, maximális kompromisszumkészségrol tettek tanúbizonyságot, ellentétben a "túloldallal".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!