Emőd
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Az árvíz lehetővé teszi a Citadella 4-U kártalanítását

2002.08.13. 20:09
Egyelőre nem fizetett a Citadella 4-U Kft.-nek a tűzijátékot szervező Multimédia Concerts Kft. - cáfolta az Index korábbi hírét Hegedűs László, a cég szóvivője, aki azonban hozzátette: felhatalmazást kapott a Miniszterelnöki Hivataltól a megegyezésre. Az engedély nélkül teraszt építő Citadella Kft. elmaradt üzleti haszon miatti kártalanítás címén szeretne 20 millió forintot kapni. A Multimédia igyekszik lealkudni az összeget, de a kifizetendő pénzt a tűzijáték hangosítási és tartalék büdzséjéből kénytelenek kifizetni.

Az engedély nélküli terasz
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) június 21-én szólította fel Citadella Vagyonkezelő 4-U Kft.-t, hogy egy hónapon belül bontsa el a műemléki és régészeti védelmet élvező Citadella előtt engedély nélkül felépített kávézóteraszt. A szórakozóhelyet - a Citadella műemlék jellegére hivatkozva - korábban is támadások érték a lakosság, illetve a helyi önkormányzat ellenzéki politikusai részéről. A teraszt üzemeltető kft. szerint azonban a hivatal nem illetékes az ügyben, ezért megtagadták az építmény lebontását. A szórakozóhely törvényellenes működésével kacsolatban aggodalmát fejezte ki Görgey Gábor kulturális és Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter.
Húszmillió forintot követel a Citadellát működtető Citadella 4-U Kft. a tűzijáték megrendezéséért elmaradó üzleti haszon miatti kártalanítás címén. Az engedély nélkül teraszt építő cég azért követeli a pénzt, mert az égi parádé napján nem nyithatnak ki. A Miniszterelnöki Hivatal hétfőn közleményt adott ki az üggyel kapcsolatosan kilátásba helyezve, hogy a rendőrség segítségét kérik a tűzijáték megrendezéséhez, ha megakadályoznák a bombák kilövését.

A cég először a Miniszterelnöki Hivataltól követelte az összeget, kedden azonban már a tűzijátékot szervező céggel tárgyaltak. Hegedűs László, a Multimédia Concerts Kft. ügyvezető igazgatója cáfolta az Index korábbi hírét, miszerint már megállapodtak, és fizettek is a Citadella üzemeltetőjének.

Hegedűs jelezte: tárgyalásokat folytatnak a céggel, mert felhatalmazást kaptak erre a Miniszterelnöki Hivataltól, és igyekeznek "alkudni", bár az összeget a tűzijáték hangosítási és tartalék büdzséjéből kénytelenek kifizetni. Ez azért válik lehetővé, mert az alsó rakparton az árvíz miatt nem lesz közönség.

Elmarad a víziparadé és az ejtőernyős ugrás
Délelőtt megbeszélést folytattak az augusztus 20-ai állami ünnepség szervezői. Áttekintették a legfrissebb vízügyi jelentéseket, valamint tájékoztatást kaptak a Duna augusztus 20-ára várható budapesti vízállásáról és az ezzel kapcsolatos teendőkről. A szervezők számbavették a tervezett programokat, és úgy döntöttek, kisebb változtatásokkal ugyan, de megtartják az államalapításunk évfordulójára meghirdetett rendezvényeket. A meghirdetett műsorral ellentétben így elmarad a vízi paradé és az ejtőernyős ugrás. A tűzijáték előkészületei a magas vízállás ellenére is a terveknek megfelelően, zökkenőmentesen haladnak.