Viola
-6 °C
-2 °C

Tűzijáték rendőri segítséggel?

2002.08.12. 18:53
A rendőrség segítségét kérheti az idei augusztus 20-ai tűzijáték szervezője, a rakéták kilövésére szolgáló Citadella üzemeltetője ugyanis húszmillió forintot kérne tőle. Indoklása szerint ugyanis a tűzijáték károkat okozhat az egyébként engedély nélkül felépített teraszban. A vállalkozó nemrégiben jelezte: őrző-védőkkel akadályozhatja meg a tűzszerészek munkáját, amennyiben a tűzijáték szervezője nem fizet.
A Citadelláról lövik ki az idei tűzijáték rákétáit. Az égi parádét évtizedekig innen indították, ezt a hagyományt az Orbán-kormány szüntette meg még 2000-ben, azóta a Dunán álló uszályok szolgáltak rakétakilövőként. Idén a Citadella vagyonkezelője, a Citadella 4-U Kft. húszmillió forintot szeretne kapni a magyar államtól azért, hogy a tűzijáték a Gellérthegy területén megszervezhető legyen - tudatta a Miniszterelnöki Hivatal Közpénzügyi Államtitkársága.

Károk keletkezhetnek az engedély nélkül épített teraszban

A vállalkozás azzal indokolja igényét, hogy az égi parádé károkat okozhat a Citadella Teraszban, amit egyébként hatósági engedélyek nélkül épített a cég, és amelyet a megadott időpontra nem bontattatott le. A vállalkozás vezetői az Index információi szerint jelezték a tűzijáték szervezőinek, hogy amennyiben nem fizetik ki a kért összeget, őrző-védőkkel akadályozhatják meg a tűzszerészek munkáját.

Az ügy érdekessége, hogy éppen a szóban forgó cég szállodáját bérelték ki a látványosság főhadiszállásának, így a Citadella 4-U Kft., a húszmillió nélkül is tetemes bevételekre számíthat. Az Index információi szerint nem kizárt, hogy a rakétákat rendőri segédlettel lövik ki a Citadelláról.

A cég cáfol

Megkeresésünkre a Citadella 4-U Kft. arról tájékoztatott, hogy a Citadella műemlék-együttes területét ingyen bocsátják a Miniszterelnöki Hivatal rendelkezésére.

Információink szerint a Citadella 4-U Kft. tavaly is 2 millió forintot kért és kapott az Országimázs Központtól azért, hogy a tűzijáték utáni takarítást a Citadella környékén elvégezze.

Kivizsgálják az esetet

A szocialista Keller László vezette közpénzügyi államtitkárság megkezdte az ügy kivizsgálását. Az államtitkárság bekérette a szerződéseket a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóságtól, illetve felvette a kapcsolatot a rendőrséggel. A részletekről ígéretük szerint kedden ad ki állásfoglalást a kormányzati kommunikáció.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!