Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Egyelőre nem kell lebontani a Citadella-teraszt

2002.09.03. 12:53
Felfüggesztette a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) bontási határozatának végrehajtását a bíróság, így egyelőre nem kell lebontania az építtetőnek a Citadella-teraszon létesített kávézót. Ez a döntés azonban nem felülvizsgálata a KÖH határozatainak, csupán azt a célt szolgálja, hogy a vitatott határozatok bírósági felülvizsgálatát el lehessen végezni, és az ne csupán formalitás legyen.
Egyelőre nem kell folytatnia a Citadella-terasz múlt hétfőn elkezdett bontását az építtető Citadella 4-U Kft.-nek; a Pesti Központi Kerületi Bíróság ugyanis kedden felfüggesztette a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal azon határozatának azonnali végrehajthatóságát, amelyben elrendelte a létesítmény elbontását.

A bíróság a felperes, az építtető Citadella 4-u Vagyonkezelő Kft. keresete alapján közigazgatási eljárásban hozott végzést: a társaság a bontási határozatok hatályon kívül helyezését kérte. A bíróság - az indokolás szerint - figyelembe vette azt, hogy a felperes vitatja a Citadella-ingatlan egyedi műemléki, régészeti, illetve világörökségi védettségét, és következésképpen a főhatóság úgynevezett kategorikus hatáskörét.

A bíró leszögezte, hogy a végzés nem értelmezhető a KÖH-határozatok felülvizsgálatát célzó eljárás eldöntéseként, és a bírósági tárgyalást novemberre halasztotta. Kijelentette ugyanakkor: az azonnali végrehajthatóság felfüggesztése azt a célt szolgálja, hogy a bírósági felülvizsgálatot el lehessen végezni, elbontás esetén ugyanis a felülvizsgálat formális lenne.

A hivatal fellebbez

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) - élve a jogorvoslat lehetőségével - fellebbezést nyújt be a Legfelsőbb Bíróságon az ellen a keddi bírósági végzés ellen, amely felfüggesztette a Citadella Garden lebontását elrendelő KÖH-határozat azonnali végrehajthatóságát. Az építtető Citadella 4-u Kft. keresete alapján indított közigazgatási eljárás első tárgyalási napján - tartalmazza a KÖH közleménye - a bíróság nem érdemi, hanem eljárásjogi döntést hozott. Az örökségvédelmi hivatal megállapította: a bíróság csupán az azonnali végrehajtást függesztette fel, a KÖH határozatainak felülvizsgálata érdemben még nem kezdődött meg. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint erre várhatóan a következő tárgyalási napon, november 26-án kerül sor. A KÖH leszögezi: továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy minden tekintetben jogszerűen járt el, és az engedély nélküli építkezés közérdeket sértett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!