Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Bontják az illegális teraszt a Citadellánál

2002.08.26. 07:19
Megkezdődött a Citadellánál illegálisan felépített terasz kávézó bontása. A munkálatokat a kármentés érdekében az üzemeltető Citadella 4-U Kft. munkásai kezdték meg, alig egy órával a hatósági bontás megkezdése előtt. Lépésével a Kft. ügyvezető igazgatója jogkövető magatartásra tesz kísérletet, valamint időt próbál nyerni.
Biztonsági szalagok mögött, három rendőr és négy biztonsági őr jelenlétében megkezdte a Citadella melletti Lődombon illegálisan épült terasz bontását a Citadella 4-U Kft. háromtagú bontóbrigádja - jelentette az Index helyszínen tartózkodó tudósítója. Veres István, a Kft. ügyvezető igazgatója bízik abban, hogy lépésével elkerülheti a jogsértés vádját, valamint időt próbál nyerni.

Munkaterület, belépni tilos

Mivel a teraszt munkaterületté nyilvánították - formailag hozzákezdtek a bontáshoz - a kivitelezőn és a megrendelőn kívül senki nem tartózkodhat a területen - fogadta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) vezetőjét Veres. Varga Kálmán, a KÖH elnöke most munkatársaival konzultál. A háromtagú bontóbrigád tudósítónk jelentése szerint nem végez látványos bontási munkálatokat - eddig egyetlen követ távolítottak el.

Fél nyolckor húsz készenléti rendőr érkezett a helyszínre. A helyszínen Varga Kálmán egyeztetést kezdeményezett Veressel, melynek lezárulta után néhány perc türelmet kért. Mint mondta, a bontási munkálatok megkezdésével új helyzet állt elő, bővebben azonban nem kívánt nyilatkozni. A Citadella 4-U által megbízott bontóbrigád egy órás munkával eltávolította az építmény oldalfalának egy harminccentis darabját.

Erővel is elbontanák

Az illegálisan felépített és üzemeltetett terasz bontását hétfőn tervezte megkezdeni a KÖH, ezen a napon jár le ugyanis a hivatal határozatának határideje. A terasz bontását eredetileg augusztus 8-ig a teraszt üzemeltető Citadella 4-U Kft-nek kellett volna végrehajtania.

A vállalkozás folyamatosan törvényt sértett, ezért nem maradt más hátra, mint a terasz kávézó hatósági bontásának elrendelése - nyilatkozta korábban a döntésről Varga Kálmán. Veres István, a Citadella 4-U Kft. ügyvezető igazgatója szerint a bontási határozat jogsértő, ezért minden eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy megakadályozza a bontást, így birtokvédelmi eljárást kezdeményez, illetve rendőrt hív, ha megjelenik a bontóbrigád.

A tűzijáték elmaradásával fenyegetett

Veres jelezte, ha nem tudnak megegyezni, akkor elmarad a tűzijáték, mert gondok lesznek az áram és vízellátással, amit a cég biztosítana. "Az elhalasztott augusztus 20-i tűzijáték későbbi megrendezése nem függ semmiféle hatósági eljárástól" - nyilatkozta az Indexnek a Multimedia Concerts Kft-től Hegedűs László, a tűzijáték rendezője.

Érvényes szerződés

A látványosság megrendezését az sem akadályozhatja, hogy adott esetben a Citadella 4-U nem biztosít elektromos áramot, illetve az esetleges tűzoltáshoz vizet. Az elektromos áramot ugyanis aggregátorokkal biztosítják, míg a vízről a tűzoltóság gondoskodik. A cégnek egyébként is érvényes szerződése van a Citadella 4-U-val - mondta el Hegedűs.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!