Viola
-6 °C
-2 °C

Újabb vita a Citadella-terasz bontásáról

2002.08.29. 15:17
Csütörtöktől hétfőig szünetelteti a Citadella- terasz bontását a Citadella 4-U Kft. a tűzijáték miatt - tudatta a cég még szerdán. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal álláspontja szerint viszont a látványosság miatt legfeljebb kétnapos leállás indokolt.
A Citadella Garden építtetője, a Citadella 4-U Vagyonkezelő Kft. csütörtöktől hétfőig szünetelteti a Citadella melletti létesítmény bontását - közölte a társaság szerdán az MTI-vel. A közlemény indoklása szerint a bontás szüneteltetésére az augusztus 31-re halasztott augusztus 20-i tűzijáték zavartalan lebonyolítása érdekében kényszerülnek, azt a Citadella 4-U Kft. vezetője augusztus 26-án a helyszínen jelentette be, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) vonatkozó határozatát végrehajtva, jogkövető módon megkezdi a teraszkávézó elbontását.

KÖH: Két napos leállás lehet indokolt

Az augusztus 31-i tűzijáték miatt legfeljebb kétnapos leállás lenne indokolt a Citadella Garden bontási folyamatában, mondta Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke csütörtökön az MTI-nek. A Citadella melletti teraszt, kávézót és illemhelyet felépítő Citadella 4-U Vagyonkezelő Kft. előző nap közleményben tudatta, hogy a tűzijáték zavartalan lebonyolítása érdekében csütörtöktől hétfőig felfüggeszti a bontást, amelyet - a KÖH határozatát végrehajtva - hétfőn kezdett meg.

"A vagyonkezelő elismerte a jogsértést"

Varga Kálmán az MTI-nek leszögezte: számukra nem elfogadható ez a hosszú leállás, ezért "lépni fognak", függetlenül az ügyben szeptember 3-ra kitűzött bírósági tárgyalástól. Ez utóbbi kapcsán a hivatalvezető megjegyezte: a KÖH értelmezése szerint a Citadella 4-U Kft. - azzal, hogy önként megkezdte a létesítmény elbontását - de facto elismerte, az építkezés jogsértő módon történt. Azt is elmondta, hogy a bontás menetét naponta kétszer ellenőrzik, és szerda délután problémák merültek fel, mert a Kft. nem tartotta az eredeti ütemet.

A halasztási kérelemről még nincs döntés

Boór Judit, a KÖH budapesti irodájának vezetője az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a hivatal megkapta a társaságtól a bontási határidő elhalasztására vonatkozó kérelmet, amelyet még nem bíráltak el. Kifejtette: az akadályoztatás mértékére vonatkozó visszaigazolások alapján döntenek arról, hogy a határidő módosítását megadják-e vagy sem. Boór Judit megjegyezte, olyan konkrét ütemterv nem volt, amely meghatározta volna, hogy egy nap alatt mit és hogyan kell elbontani.

Nincs előírás arról, mi a folyamatos munkavégzés

Hozzátette: nehéz állást foglalni, mert jogszabály nem írja elő, hogy pontosan mit kell érteni folyamatos munkavégzés alatt. A KÖH-nek most azt kell elbírálnia az akadályozó tényezők figyelembevételével, hogy ilyen munkatempó mellett teljesíthető-e ez a bontás a megadott határidőre, vagy sem - mondta Boór Judit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!