Ida
5 °C
7 °C

A belügyminiszter szerint valódi a 'debreceni levél'

2004.06.08. 07:01
"Az inkriminált levél létezik, és tartalmilag azonos a sajtóban megjelenttel" - jelentette ki a belügyminiszter a volt Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitány, Sutka Sándor levelére utalva.
Teljes terjedelmében közölt a Népszava egy levelet, amelyben Sutka Sándor dandártábornok, Hajdú-Bihar megye volt rendőrfőkapitánya állítólag azt írja: a debreceni vagyonkezelő holding ügyében folytatott rendőrségi nyomozásban elkerülhetetlen Kósa Lajos debreceni polgármester, fideszes parlamenti képviselő "eljárás alá vonása".

A polgármester, a volt rendőrfőkapitány és a főügyészség egybehangzó nyilatkozata alapján hamisítványnak nevezte a levelet.

Lamperth Mónika belügyminiszter hétfőn a parlamentben Csontos János (MSZP) képviselő kérdésére leszögezte: a levél létezik, s az országos rendőrfőkapitány intézkedett az államtitok feloldásáról - írja a Népszabadság.

Sajtótájékoztatóján Csontos János arra szólította fel Kósa Lajost, hogy mondjon le önként mentelmi jogáról. A fideszes képviselő a sajtótájékoztató helyszínén reagált az elhangzottakra. Kijelentette, a levél írója és címzettje is hamisítványnak nevezte a levelet, s minősítését szerinte alátámasztja, hogy a levélben a vagyonkezelőt Cívis Holdingként emlegetik, pedig ilyen cég nem létezik.

Csontos Lamperthnek hisz

Kósa Lajos a Hajdú-Bihar megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr-főkapitánytól is kért igazolást arról, hogy ellene nem folyik büntetőeljárás, így sem tanúként, sem gyanúsítottként nem hallgatták ki, valamint nem kérték mentelmi jogának felfüggesztését. Igaz, utóbbira a rendőri szerveknek nincs is jogosultságuk, csak az ügyészségnek.

- Kíváncsi vagyok, mi alapján mondta a belügyminiszter, hogy a Sutka-féle levél létezik - fogalmazott Kósa Lajos. Hozzátette: valódinak az mondhatja a levelet, aki maga hamisította. Csontos János erre úgy reagált: ő a belügyminiszternek hisz.

A rendőrség keddi közleménye
"A Népszava 2004. május 25-i számában a Debreceni Vagyonkezelő Rt. egyes beruházásaival foglalkozó cikkben említést nyert, hogy 2003. szeptember 1-én a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság akkori vezetője, dr. Sutka Sándor r. dandártábornok eljuttatott egy - ebben az időben még államtitoknak minősített - levelet a megyei főügyészségre, amelyben a rendőrfőkapitány a fentebb említett céggel összefüggésben bizonyos visszaélésekre hívja fel a figyelmet.

Az országos rendőrfőkapitány intézkedett a minősített ügyirat titkosságának feloldására, azonban a folyamatban lévő büntetőeljárásokra való tekintettel mindez nem jelenti azt, hogy az eredeti dokumentum a nyilvánosság számára hozzáférhetővé válna.

A levél teljes terjedelmében történő közlésének törvényi akadályait figyelembe véve a fentiekkel kapcsolatban az Országos rendőr-főkapitányság Kommunikációs Igazgatósága a következőket tudatja: a napilapban megjelent levél valóban létezik, tartalmilag megegyezik azzal, amelyet a hivatkozott rendőri szerv megküldött a megyei főügyészségre."

ORFK KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG