Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Corvin közi megemlékezések

2000.10.23. 16:56
A Corvin közi harcosokra emlékeztek október 23-án délelőtt, köztük azokra, akik személyes érdekük fölé helyezték a nemzet érdekeit, és feláldozták életüket hazánk szabadságáért. Emléktábla-avatás, koszorúzás, kitüntetések átadása... De sokkal többet jelentett egy öreg bácsi, aki könnyes szemmel megsimogatta a zászlókat, aztán eltűnt a forgatagban.
"A harmadik évezred küszöbén a magyar nemzet jövője olyan államférfiak kezében van, akik méltó követői forradalmunk és szabadságharcunk eszméinek" - hangzott el a Corvin közi megemlékezésen. Szelekovszky Ernő, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatok és kommunikációs főosztályának vezetője arról is beszélt, hogy a polgári koalíció kormánya arra törekszik, hogy alkotmányos jogával élve megteremtse mindazokat a feltételeket, amely minden magyar becsületes állampolgár számára biztos, és nyugodt jövőt jelenthet.

Tovább kell vinni '56 örökségét

"Egy ilyen ünnep alkalmával ugyan fel kell eleveníteni az emlékeket, és megkoszorúzni a harcok színhelyeit, azonban ennél sokkal többre van szükség. A magyar forradalom tanításait kell ma birtokba vennünk, és megvalósítanunk. 1956 örökségét a megváltozott viszonyok között kell tovább vinnünk, a globalizáció, piaci törvények az elektronikai forradalom, és más új kihívásoknak kell megfelelnünk" - hangsúlyozta Bocskai T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke.

Az ünnepség keretében emléktáblát avattak nyolc harcos tiszteletére, akik közül hatan a megtorlások áldozatai lettek, kettőjüket pedig hosszú börtönbüntetésre ítéltek. Ma már egyikőjük sem él.

Emléktábla leleplezése nyolc Corvin közi harcos tiszteletére
"Olyan emberek voltak, akik személyes érdekük fölé helyezték a nemzet érdekeit, és feláldozták életüket hazánk szabadságáért" - mondta el Radócsi Gáspár püspök. A táblát Szakály Sándor, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, Bocskai T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke, és Bakos István nyugalmazott dandártábornok leplezte le.

"Megszentelt zászlót vett át a Pesti Srácok Alapítványa, egy olyan zászlót, amiért nagyon sok vér kifolyt a szabadságharcban" - fogalmazott Bocskai T. József. Átvételekor az alapítvány képviselője megígérte, hogy minden év október 23-án elhozzák, és felmutatják a Corvin közben.

A Hűség a hazához Érdemkereszt kitüntetést száz fiatal vehette át, akik megesküdtek, hogy az '56-os forradalom és szabadságharc eszméit maguknak vallják, és annak erkölcsi és politikai tisztaságát mindhalálukig védelmezik. A kitüntetéseket Bocskai T. József adta át.

Mindenki máshogy éli meg

Aztán csak eltűnt a forgatagban...
A Corvin közi megemlékezés mindenki számára mást jelentett. Egy öreg bácsi könnyes szemmel megállt minden zászló előtt, és megsimogatta. Aztán csak eltűnt a forgatagban.

Egy idős hölgy az Indexnek elmondta, a Kisfaludy utcában lakott, és a péktől zsákban hordta a kenyeret a felkelő fiúknak. "Hol van a mi parancsnokunk? Mi van vele? Hiányzik" - sírta el magát a 84 éves hölgy.

A megemlékezés nem csak a forradalom harcosairól, hanem azokról a fiatalokról is szólt, akik már egy szabad Magyarországban születtek. Az ő feladatuk, hogy ezt a szabadságot megőrizzék, és '56 hőseinek emlékét továbbvigyék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?