Vilhelmina
11 °C
28 °C

Corvin közi megemlékezések

2000.10.23. 16:56
A Corvin közi harcosokra emlékeztek október 23-án délelőtt, köztük azokra, akik személyes érdekük fölé helyezték a nemzet érdekeit, és feláldozták életüket hazánk szabadságáért. Emléktábla-avatás, koszorúzás, kitüntetések átadása... De sokkal többet jelentett egy öreg bácsi, aki könnyes szemmel megsimogatta a zászlókat, aztán eltűnt a forgatagban.
"A harmadik évezred küszöbén a magyar nemzet jövője olyan államférfiak kezében van, akik méltó követői forradalmunk és szabadságharcunk eszméinek" - hangzott el a Corvin közi megemlékezésen. Szelekovszky Ernő, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatok és kommunikációs főosztályának vezetője arról is beszélt, hogy a polgári koalíció kormánya arra törekszik, hogy alkotmányos jogával élve megteremtse mindazokat a feltételeket, amely minden magyar becsületes állampolgár számára biztos, és nyugodt jövőt jelenthet.

Tovább kell vinni '56 örökségét

"Egy ilyen ünnep alkalmával ugyan fel kell eleveníteni az emlékeket, és megkoszorúzni a harcok színhelyeit, azonban ennél sokkal többre van szükség. A magyar forradalom tanításait kell ma birtokba vennünk, és megvalósítanunk. 1956 örökségét a megváltozott viszonyok között kell tovább vinnünk, a globalizáció, piaci törvények az elektronikai forradalom, és más új kihívásoknak kell megfelelnünk" - hangsúlyozta Bocskai T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke.

Az ünnepség keretében emléktáblát avattak nyolc harcos tiszteletére, akik közül hatan a megtorlások áldozatai lettek, kettőjüket pedig hosszú börtönbüntetésre ítéltek. Ma már egyikőjük sem él.

Emléktábla leleplezése nyolc Corvin közi harcos tiszteletére
"Olyan emberek voltak, akik személyes érdekük fölé helyezték a nemzet érdekeit, és feláldozták életüket hazánk szabadságáért" - mondta el Radócsi Gáspár püspök. A táblát Szakály Sándor, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, Bocskai T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke, és Bakos István nyugalmazott dandártábornok leplezte le.

"Megszentelt zászlót vett át a Pesti Srácok Alapítványa, egy olyan zászlót, amiért nagyon sok vér kifolyt a szabadságharcban" - fogalmazott Bocskai T. József. Átvételekor az alapítvány képviselője megígérte, hogy minden év október 23-án elhozzák, és felmutatják a Corvin közben.

A Hűség a hazához Érdemkereszt kitüntetést száz fiatal vehette át, akik megesküdtek, hogy az '56-os forradalom és szabadságharc eszméit maguknak vallják, és annak erkölcsi és politikai tisztaságát mindhalálukig védelmezik. A kitüntetéseket Bocskai T. József adta át.

Mindenki máshogy éli meg

Aztán csak eltűnt a forgatagban...
A Corvin közi megemlékezés mindenki számára mást jelentett. Egy öreg bácsi könnyes szemmel megállt minden zászló előtt, és megsimogatta. Aztán csak eltűnt a forgatagban.

Egy idős hölgy az Indexnek elmondta, a Kisfaludy utcában lakott, és a péktől zsákban hordta a kenyeret a felkelő fiúknak. "Hol van a mi parancsnokunk? Mi van vele? Hiányzik" - sírta el magát a 84 éves hölgy.

A megemlékezés nem csak a forradalom harcosairól, hanem azokról a fiatalokról is szólt, akik már egy szabad Magyarországban születtek. Az ő feladatuk, hogy ezt a szabadságot megőrizzék, és '56 hőseinek emlékét továbbvigyék.