Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kifütyülték Gyurcsány Ferenc üzenetét

2005.03.14. 19:37
A felvidéki magyarok március 15-i megemlékezései keretében hétfőn ünnepség volt egyebek között Dunaszerdahelyen. A csallóközi városban Gyurcsány Ferenc levelének felolvasásakor többen bekiabáltak és kifütyülték a miniszterelnök üzenetét.
A Csallóköz szívében fekvő város tíz évvel ezelőtt emelt gránit emlékművet az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseinek.

A mintegy ezer ember részvételével lezajlott hétfői megemlékezésen Pázmány Péter, a város polgármestere, Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke volt az ünnepi szónok, Láng Judit, a pozsonyi magyar nagykövetség első beosztottja pedig felolvasta a magyar miniszterelnök március 15-e alkalmából a határon túli magyarokhoz intézett levelét.

Bugár Béla a nemzet "egységének és egyezségének szükségességéről" szólva azt mondta, hogy a kettős állampolgárság kérdésében megtartott tavalyi népszavazás óta a nemzeten belül igencsak megnehezedtek az egyezség feltételei.

A szlovák közszolgálati rádió magyar adása, a Pátria Rádió közlése szerint Gyurcsány Ferenc levelének elhangzásakor többen fütyültek és bekiabáltak. Az MTI érdeklődésére ezt a miniszterelnök üzenetét felolvasó magyar diplomata is megerősítette.