Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Fütty és taps Kiskunhalason

2001.12.06. 16:36
Kapcsolódók (7)
Megtapsolták, majd kifütyülték Orbán Viktor miniszterelnököt, amikor a kiskunhalasi Halas Hangja Rádióba sietett - állítják a helyi megmozduláson résztvevők. A kormányszóvivő szerint csak néhány ember kiabált, füttyszót nem lehetett hallani a miniszterelnök mellett. Szóbeszéd szintjén a polgármester is hallott az ügyről, ám ő éppúgy nem szolgált részletekkel, mint a rádió szerkesztője, aki a miniszterelnöki vizit kapcsán a kancelláriához, míg a "tömeg" ügyében a helyi szocialistákhoz irányította munkatársunkat.
Egy dologban az ügy összes megszólalója egyetért: Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kiskunhalasra látogatott, hogy eleget tegyen a város fideszes képviselője meghívásának, és élő adásban válaszoljon a Halas Hangja rádió közönségének kérdéseire. A látogatás kapcsán eddig csak az kapott nyilvánosságot, hogy a miniszterelnök szerint a magyarok életszínvonala 2015-re eléri az európai átlagot, arról azonban nem szóltak a hírek, hogyan fogadták a kormányfőt a városban.

Az egyik változat

Egy névtelenséget kérő kiskunhalasi szerint annak hatására, hogy a rádió egész nap hirdette a miniszterelnök halasi programját, néhányan úgy döntöttek, hogy elmennek a gimnáziumba, ahol látogatását kezdte a kormányfő. Mivel a "zártkörű" rendezvényre nem jutottak be, a csoport átsétált a rádió elé.

Orbán érkezésekor tapsolni kezdett az addigra negyvenfősre duzzadt csoport, amire a kormányfő két lépést tett is az emberek felé, a szemtanúk szerint azonban visszahőkölt, amikor valaki odakiálltotta neki: "Viktor hol van az ország pénze? Egy másik várakozó azt akarta tudni, mi a helyzet a bányákkal, míg egy harmadik kérdező azt firtatta: mikor épül autópálya. Amikor a kormányfő válasz nélkül hátat fordított nekik, és besietett a rádióba, az emberek fütyülni kezdtek.

Borókai: Nincs hírértéke

Borókai Gábor kormányszóvivő szerint egyáltalán nem lehet azt a kevesebb, mint tíz embert tömegnek nevezni, akik a miniszterelnökre vártak a gimnázium, majd a rádió előtt. A miniszterelnök kíséretében tartózkodó Borókai szerint csupán néhány bekiabálás hangzott el, fütyülést Orbán Viktor mellett nem lehetett hallani. Ráadásul a kormányfőt a városba meghívó fideszes képviselő tudni vélte, hogy az akciót a helyi MSZP-elnök szervezte. A kormányszóvivő szerint ha nincs hírértéke annak, hogy hányan kértek idáig autogrammot Orbán Viktortól, akkor annak sincs, hogy néhányan bekiabáltak, amikor bement a rádióba.

A helyi MSZP spontán akcióról beszél

Tóth Zoltán Kiskunhalas polgármestere szóbeszéd szintjén hallott a kormányfőt ért atrocitásról, de miután nem tartózkodott a helyszínen, nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. A Halas Hangja Rádió bemutatkozást elmulasztó illetékese a miniszterelnöki vizit kapcsán a kancelláriát javasolta, mint hírforrást, míg a tüntetők ügyében a helyi MSZP elnököt ajánlotta. Venczel József kiskunhalasi MSZP-s elnök az Indexnek kifejtette: a spontán szerveződött akcióban a helyi szocialisták is részt vettek, de nem ők szervezték a megmozdulást, és csak azért voltak ott, hogy megelőzzék az esetleges provokációt.