Ügyrendi bizottsági nem a kétfős frakcióra

2000.05.18. 13:56
Az országgyűlés ügyrendi bizottsága csütörtökön úgy döntött, hogy nem alakulhat meg Szabó Attila ex-fideszes és Cseh Sándor MIÉP-ből kilépett honatya részvételével az úgynevezett ,,kétfős" frakció. A bizottsági voksolás rendkívül szoros volt, és érdekesség, hogy az MSZP és az FKGP képviselői leszavazták a Fidesz álláspontját.
A Fidesz álláspontja szerint nem kimutatható, hogy a kétfős frakció megalakulása házszabály-ellenes lenne. Az Alkotmánybíróság 27/1998-as határozata kimondja, hogy alkotmányellenes a 15 fős létszámhatár megszabása a frakcióalakításakor, mivel az országgyűlési választásokon minden 5 százalékos szavazati arányt meghaladó párt jogosult a képviselőcsoport létrehozatalára. Ez azonban a szocialisták és a kisgazdák szerint nem jelenti azt, hogy bármilyen létszámú frakció megalakulhatna az országgyűlésben, minthogy a házszabály ezt nem teszi lehetővé.

Cseh Sándor:
"A magyar parlamentarizmus legsúlyosabb megalázása, meggyalázása"
Az ügyrendi bizottság ezután szoros, 6:5-ös arányban hozta meg a frakcióalakítást elutasító döntését, leszavazva a fideszes honatyák álláspontját.

Szabó Attila és Cseh Sándor független képviselők elképesztőnek tartják, de tudomásul veszik, hogy a bizottság úgy foglalt állást: nem házszabályszerű a Szövetség Kelet-Magyarországért párt kétfős frakciójának megalakulása - adta hírül az MTI.

"Elképesztő, hogy az ügyrendi bizottság nem a jogszabályok, hanem politikai megfontolások alapján járt el" - fogalmazott Szabó Attila független képviselő, aki úgy vélte, a testületnek csak azt kellett volna megvizsgálnia, hogy jogszerűen alakult-e meg a képviselőcsoport. Márpedig szerinte "erre az eddig elhangzott nyilatkozatok alapján egyértelműen igen a válasz". A korábban a Fidesz frakcióját elhagyó honatya szerint ,,csak a Fidesz áll a jogállamiság talaján, legalábbis e döntés kapcsán".

Cseh Sándor, a tervezett frakció másik tagja kijelentette, hogy fegyelmezetten tudomásul veszi a döntést, ám "a magyar parlamentarizmus legsúlyosabb megalázásának, meggyalázásának" tartja azt. Szerinte ez a döntés "a képviseleti jog kisajátítása, egyben egy diktatúra előszobája".

Az Indexnek jogi szakértők elmondták, hogy az ügyrendi bizottság döntését egyetlen módon lehet "megkerülni": ha bármelyik parlamenti párt frakciója kezdeményezi a bizottság által elutasított ügy napirendre vételét az országgyűlés plenáris ülésén. Erre azonban a meg nem alakult frakciónak nincs joga, csak a már létező képviselőcsoportok élhetnek ezzel a lehetőséggel.