Valter
9 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Szigorítaná a csendrendeletet az ombudsman

2006.07.27. 12:54
Hadat üzent az este tíz utáni mulatozásnak Lenkovics Barnabás. Az állampolgári jogok biztosa 2004-ben már vizsgálta a hangosításos rendezvények hatását a lakókörnyezetre. Azóta újabb 8 panaszt kapott, ezért szigorítaná a szabályozást.

Több panaszt is kapott a szabadtéri rendezvények miatt Lenkovics Barnabás. Az állampolgári jogok biztosa ezért a csendháborítás tényállásának szigorítását kéri az igazságügyi és rendészeti minisztertől.


Fotó: indamixworldwide.com
Zajos fesztivál, pokol a Felvonulási téren

Lenkovics már 2004-ben is vizsgálta a "szabadtéri rendezvények lakókörnyezetre gyakorolt zavaró hatásait", de azóta is folyamatosan kap panaszokat. Az ombudsman 8 beadványt kapott hasonló témában - tehát átlagosan évi négyet. A pápai panaszos a várkerti parkolóban kora délutántól késő éjjelig tartó rendezvények zaját sérelmezte. A helyszínen két állandó programot tartanak: júniusban a Nemzetközi Játékfesztivált, augusztusban a Borfesztivált. Mindkét rendezvény három napos, péntektől vasárnapig tart.

A többi panaszos is hasonló komolyságú ügyekben kereste meg az ombudsmant. Egy budapesti lakos például a Felvonulási téren tartott, hangosítással járó rendezvényeket kifogásolta. A panaszos szerint van arra lehetőség, hogy ésszerű határok között módosítsák a rendezvények idejét. Ismételt beadványában arról számolt be, hogy "a hétvégén újra pokollá változott a Felvonulási tér és környéke." A kifogásolt rendezvény 22.20-ig tartott, amit egy 20 perces tűzijáték követett. A Deák téri Evangélikus Egyházközösség a Gödör klub és a Városháza park bezárásáért lobbizik.

Csend!

Az ombudsman a 8 panaszból arra következtetett, hogy "erősödött az állampolgárok környezet-tudatossága [sic!]". "A lakosság egyre érzékenyebben reagál a környezetében történő, a megszokott életvitelt megváltoztató zavaró jelenségekre" - írta közleményében.

Lenkovics ezért az este tíztől reggel hatiog tartó időszakban fokozottan tiltaná a hangosítással járó szabadtéri rendezvényeket. Budapestről a BBC utazási magazinja azt állapította meg, hogy méretei ellenére a legkevésbé sem hasonlít egy mondén világvárosra. Pihenésre azonban "tökéletesen alkalmas".