Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szigorítaná a csendrendeletet az ombudsman

2006.07.27. 12:54
Hadat üzent az este tíz utáni mulatozásnak Lenkovics Barnabás. Az állampolgári jogok biztosa 2004-ben már vizsgálta a hangosításos rendezvények hatását a lakókörnyezetre. Azóta újabb 8 panaszt kapott, ezért szigorítaná a szabályozást.

Több panaszt is kapott a szabadtéri rendezvények miatt Lenkovics Barnabás. Az állampolgári jogok biztosa ezért a csendháborítás tényállásának szigorítását kéri az igazságügyi és rendészeti minisztertől.


Fotó: indamixworldwide.com
Zajos fesztivál, pokol a Felvonulási téren

Lenkovics már 2004-ben is vizsgálta a "szabadtéri rendezvények lakókörnyezetre gyakorolt zavaró hatásait", de azóta is folyamatosan kap panaszokat. Az ombudsman 8 beadványt kapott hasonló témában - tehát átlagosan évi négyet. A pápai panaszos a várkerti parkolóban kora délutántól késő éjjelig tartó rendezvények zaját sérelmezte. A helyszínen két állandó programot tartanak: júniusban a Nemzetközi Játékfesztivált, augusztusban a Borfesztivált. Mindkét rendezvény három napos, péntektől vasárnapig tart.

A többi panaszos is hasonló komolyságú ügyekben kereste meg az ombudsmant. Egy budapesti lakos például a Felvonulási téren tartott, hangosítással járó rendezvényeket kifogásolta. A panaszos szerint van arra lehetőség, hogy ésszerű határok között módosítsák a rendezvények idejét. Ismételt beadványában arról számolt be, hogy "a hétvégén újra pokollá változott a Felvonulási tér és környéke." A kifogásolt rendezvény 22.20-ig tartott, amit egy 20 perces tűzijáték követett. A Deák téri Evangélikus Egyházközösség a Gödör klub és a Városháza park bezárásáért lobbizik.

Csend!

Az ombudsman a 8 panaszból arra következtetett, hogy "erősödött az állampolgárok környezet-tudatossága [sic!]". "A lakosság egyre érzékenyebben reagál a környezetében történő, a megszokott életvitelt megváltoztató zavaró jelenségekre" - írta közleményében.

Lenkovics ezért az este tíztől reggel hatiog tartó időszakban fokozottan tiltaná a hangosítással járó szabadtéri rendezvényeket. Budapestről a BBC utazási magazinja azt állapította meg, hogy méretei ellenére a legkevésbé sem hasonlít egy mondén világvárosra. Pihenésre azonban "tökéletesen alkalmas".