Friderika
9 °C
18 °C

Csillag 30 milliós megbízást adott a Pénzügykutató Rt-nek

2003.02.24. 07:41
A Magyar Nemzet információi szerint Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter - közbeszerzési eljárás keretében - annak a Pénzügykutató Rt.-nek adott legkevesebb nettó 29,5 millió forintos megbízást, amelynek korábban ügyvezetője és vezérigazgató-helyettese volt.
A Magyar Nemzet információi szerint a gazdasági és közlekedési miniszter annak a Pénzügykutató Rt.-nek adott legkevesebb nettó 29,5 millió forintos megbízást, amelynek korábban ügyvezetője és vezérigazgató-helyettese volt. Mint ismert: Kiss Elemér azért kényszerült lemondani posztjáról, mert az ő, illetve a felmentés alatt lévő László András résztulajdonában is lévő Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda az utóbbi hónapokban állami megbízásokhoz jutott.

Indultak még: MTA, Műszaki Egyetem

A napilap szerint hasonló előnye származott Csillag István korábbi munkahelyének, a Pénzügykutató Rt.-nek is. Egy 314 millió forintos közbeszerzési eljárásban a teljes összegnek csaknem egytized részét, 29,5 millió forintot nyertek Csillag tárcájától 24 versenytárs között. Ha a miniszter arányosan dönt a keretösszeg felhasználásáról, úgy egy cégre alig 12,5 millió forint jutott volna.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium még tavaly írt ki pályázatot az EU-csatlakozással kapcsolatos gazdasági tervezést és stratégiát megalapozó elemzések és tanulmányok elvégzésére. Végül 25 cég 314 millió forint értékben kapott megbízást, amelyből csaknem harmincmilliót, a teljes összeg 9,39 százalékát a szakminiszter által korábban irányított cég, a Pénzügykutató nyert el.

A Pénzügykutató Rt. mellett olyan rangos vetélytársak indultak a versenyben, mint a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Kutatóközpont, a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Gazdasági Informatikai Oktató és Kutató Központ, vagy éppen a Központi Statisztikai Hivatal égisze alatt működő ECOSTAT-KSH Gazdaságelemző és Informatikai Intézet.