Lemondott a kancelláriaminiszter

2003.02.21. 13:13
Csütörtökön lemondott hivataláról Kiss Elemér kancelláriaminiszter. Medgyessy Péter sajnálja, de elfogadja a miniszter lemondását. Kiss Elemér távozása előtt három állami vállalatról derült ki, hogy megbízást adott a miniszter volt ügyvédi irodájának.
Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette, hogy Kiss Elemér kancelláriaminiszter pénteki nappal lemondott posztjáról. A kormányfő "sajnálja, de elfogadja" a miniszter döntését. "Kormányom tiszta lappal indult, és ezt a tiszta lapot meg is fogjuk őrizni. A jog és az erkölcs közül a szívünkhöz közelebb állót kell választani" - indokolta döntését a kormányfő.

Medgyessy Péter emellett bejelentette, felkérte az igazságügy-minisztériumot arra, hogy dolgozzanak ki olyan törvénymódosításokat, amelyek szabályoznák az ilyen jellegű etikai problémákat. Emellett hétfőig minden miniszternek közzé kell tennie, hogy az elmúlt öt évben milyen gazdasági társaságban rendelkeztek tulajdonrésszel, és ennek mértéke mekkora volt. A bejelentést követően nem volt lehetőség a sajtó számára a lemondással kapcsolatos kérdéseket feltenni a kormányfőnek.

A Kiss Elemér utódjára vonatkozó kérdésre Gál. J. Zoltán kormányszóvivő azt mondta, hogy nagyon fontos posztról van szó, és hosszas mérlegelés után döntenek arról, ki töltse be. Ameddig nem találnak utódot, Szekeres Imre, a MeH politikai államtitkára vezeti a kancelláriát, ám feladatok egy részét Zsuffa István közigazgatási államtitkár veszi át. Zsuffa egyébként a hónap végén szintén távozik a MeH vezérkarából.

Az utódlás
Az utódlással kapcsolatos találgatások többsége szerint Draskovics Tibornak, a miniszterelnök kabinetfőnökének van a legnagyobb esélye a megbízatás elnyerésére. Kiss pozíciójának meggyengülése néhány hete egyébként éppen akkor került szóba, amikor a kormányzati kommunikáció és több a Kancellária tevékenységéhez kapcsolódó stratégiai ügykör a kabinetfőnök közvetlen irányítása alá került. Draskovics Tibort több sajtóorgánum ezért a kormány új "erős emberének" nevezte. A koalíciós egyeztetésekkel egyidőben bejelentett átrendezésről az akkor nyilatkozó érintettek apró korrekciókról beszéltek. Cáfolták azt is, hogy a miniszterelnök elégedetlen lett volna Kiss tevékenységével. Az Indexnek nyilatkozó Draskovics két hete azt mondta, hogy a Kormányzati Kommunikációs Központ, a kül- és biztonságpolitika áthelyezését azért indítványozta a miniszterelnök, mert így az egyes tárcák "jobban illeszkedhetnek a kormányprogramhoz".

Nem sokkal később Kiss Elemér távozó miniszter sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a szerződések nem voltak törvénytelenek, de számára a Medgyessy-kormány sikere mindennél fontosabb, ezért kérte felmentését. Az exminiszter elmondta: politikai pályájának a mai nappal vége, így tevékenységét a Forgács és Kiss ügyvédi irodában folytatja, amely negyedrészben az ő tulajdona. Kiss harmadszor tér vissza az ügyvédkedéshez, 1991-ben, majd 1998-ban államtitkári megbízatásának megszüntekor kezdta újra jogi pályáját.

A lemondás előzménye

A héten a kancelláriaminiszter ügyvédi irodájának több állami megbízására derült fény. A cég végzi a Malév átvilágítását, a Nemzeti Autópálya Rt.-től is kapott megbízást, és a Magyar Nemzet pénteki cikke alapján a Forgács & Kiss Ügyvédi Iroda dolgozott a napilap és a Közlönykiadó Kft. közötti szerződési ügylet lezárásán is. A kiadó százszázalékos tulajdonosa a Miniszterelnöki Hivatal, a tulajdonosi jogokat és a kft. vezérigazgatója feletti munkáltatói jogokat a kancelláriaminiszter gyakorolja.

Kedd

Kiss Elemér a Malév átvilágítása kapcsán kedden azt közölte, hogy nincs tudomása arról, hogy ügyvédi irodája kötött-e állami szerződést. Emellett kifejtette, az irodát nem érheti hátrány azért, mert korábban ott dolgozott.

Csütörtök

Csütörtökön a Magyar Nemzet azt közölte, hogy a Nemzeti Autópálya Rt. is megbízást adott a Forgács és Kiss ügyvédi irodának az állami cég átvilágítására. A társaság igazgatóságának elnöki posztját ekkor már László András töltötte be, aki - Kiss Elemérhez hasonlóan - résztulajdonos az átvilágítást végző ügyvédi irodában.

A cikk megjelenése után Kiss Elemér nyilvános levélben kérte volt cégét az állami szerződések felmondására. Emellett bejelentette, hogy javasolni fogja az ügyvédi törvény módosítását is. Eszerint aki ügyvédi pályáról a politikusi pályára lép, annak cége ne kaphasson megbízást százszázalékosan állami tulajdonú cégektől. Nem sokkal később Csillag István gazdasági miniszter kezdeményezte László András felmentését a NA Rt. igazgatósági elnöki posztjáról.

A témában csütörtökön megszólalt Medgyessy Péter kormányfő is, aki elítélte az esetet. Mint mondta, "a jog és az erkölcs normái közül mindig a szigorúbb követelményei szerint kell eljárni". A miniszterelnök jogszerűnek, de erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja a Kiss-féle szerződéseket, ugyanakkor szerinte a miniszter "tisztességéhez nem fér kétség. Arra a kérdésre, hogy a kormányfő nem kéri-e kancelláriaminisztertől, hogy nyújtsa be lemondását, Gál J. Zoltán kormányszóvivő közölte, hogy nem, mert a "a miniszter jóhiszeműségéhez nem férhet kétség".

Péntek

A Magyar Nemzet pénteken arról számolt be, hogy Kiss Elemér ügyvédi irodája intézte a Magyar Nemzet és a Közlönykiadó Kft. szerződésének lezárását is. Amíg az előbbi két esetről a miniszternek - állítása szerint - nem volt tudomása, a Közlönykiadó Kft.-vel kapcsolatos megbízási szerződésről tudnia kellett, mert - írta a Magyar Nemzet - a kiadó százszázalékos tulajdonosa ugyanis a Miniszterelnöki Hivatal, a tulajdonosi jogokat és a kft. vezérigazgatója feletti munkáltatói jogokat a kancelláriaminiszter gyakorolja.  • Tippek
  • Lakáshitel