Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Pótnyomozás Csillebérc ügyében

2003.01.30. 07:44
Rogán Antal fideszes alelnök panaszának helyt adva pótnyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség a Csillebérc ügyben - írja csütörtöki számában a Népszabadság. Korábban a rendőrség arról tájékoztatta a "kiemelt ügyként kezelt nyomozást" felügyelő ügyészt, hogy gyanúsítottként kívánja kihallgatni Rácz Pétert, az úttörőszövetség elnökét. Akkor azonban az ügyész a nyomozás megszüntetésére utasította az ORFK-t.
Rogán panaszának azzal az indokkal adott helyt a Fővárosi Főügyészség, hogy december 3-án "a felügyeletet ellátó ügyész téves állásfoglalása alapján" szüntette meg az ORFK a nyomozást, miközben a tényállás teljes körű feltárása elmaradt, a rendőrség nem szerzett be valamennyi releváns adatot - írja a Népszabadság.

Van mit tisztázni

A főügyészség döntésében lényegében azoknak az adatoknak a beszerzésére utasította a rendőrséget a pótnyomozás keretében, amelyek összegyűjtését korábban az ORFK illetékes osztálya nyomozati tervében jelezte, és amire akkor az eljáró ügyész nemet mondott.

Így például tisztázni kell az építési engedély megszerzésének és az ingatlan értékesítésének körülményeit, valamint, hogy milyen feltételekkel költözött be az épületbe a MÚSZ elnöke.

Keller kéri Rogán anyagait

Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkára szerdán levelet írt Rogánnak, melyben kérte, hogy bocsássa rendelkezésére a csillebérci vadászházzal kapcsolatos iratait - értesült a Magyar Hírlap. Keller úgy gondolja, hogy bár az úttörőszövetség és Rácz között létrejött adásvétel nem érint közpénzt, az esket politikai felhangja miatt meg kell vizsgálni az anyagot.

Áron alul

Az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságának korrupcióellenes osztálya még tavaly júniusban rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt.

Rogán álláspontja szerint bűncselekményt követtek el azok, akik a Magyar Úttörők Szövetsége (MÚSZ) Csillebérci Úttörőtáborához tartozó vadászházat, amelyet a rendőrség által kirendelt szakértők 95 millió forintra becsültek, 15 millió forintért eladták egy kft.-nek. A cég - mint azt Rácz Péter, a MÚSZ elnöke a Népszava keddi számában elmondta - ezt követően saját költségén felújította a tíz éve lakatlan, fűtetlen, megrongált és felerészben hiányzó tetőszerkezetű épületet, amelyben később az úttörőszövetség lakást bérelt az elnöknek.

Rogán üdvözli a pótnyomozás elrendelését
Örülök annak, hogy a Fővárosi Főügyészség pótnyomozást rendelt el a Csillebérc ügyben - nyilatkozta az Indexnek Rogán Antal, a Fidesz alelnöke, aki egyben köszönetét fejezte ki a sajtónak, hogy kiemelten foglalkozott az eljárással, mert megítélése szerint a közvélemény nyomása nélkül nem rendelték volna el a pótnyomozást. Az ellenzéki politikus annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az előző, a nyomozást megtagadó határozat politikai nyomásra született. Rogán jelezte, nagyon meglepné, ha személyi felelősségrevonás nélkül zárulna az eljárás, mivel nyilvánvaló, hogy az úttörő szövetségnek kára származott abból, hogy a társaság elnöke elhallgatott előlük bizonyos információkat. Leszögezte: a vételárul kifizetett 15 millió forintból nem vadászházat lehet venni ma Budapesten, hanem legfeljebb egy nagyobb lakótelepi lakást.