Mátyás
-6 °C
1 °C

Horn: diplomáciai csőd a magyar-román megállapodás

2001.12.28. 12:45
Több fronton is támadják a szocialisták a magyar-román megállapodást, melyet a diplomácia csődjének tart Horn Gyula volt miniszterelnök. Horn szerint a megállapodás egy vesztes kormány alkuja. Az MSZP Munka Világa Kabinetje a várható hatásoktól tart.
Horn Gyula volt szocialista miniszterelnök a diplomácia csődjének nevezte a kedvezménytörvény kapcsán kötött magyar-román megállapodást; ezért ismételten sürgette a kormányt, hogy függessze fel a jogszabály végrehajtását.

Az ellenzéki politikus erről sajtótájékoztatón beszélt pénteken. Szerinte a munkavállalás lehetőségének korlátozás nélküli biztosítása a román állampolgárok számára Magyarországon súlyos társadalmi és szociális feszültségeket kelthet, továbbá felerősítheti a románellenességet és a nacionalizmust. - Ilyen alkut csak egy legyőzött kormány köt - mondta a volt miniszterelnök.

Nincs józan magyarázat?

Horn kíváncsi arra, hogy a megállapodás megkötése vezeklés-e a kormány részéről valamiért, vagy van-e a háttérben olyan alku, amiről az emberek nem tudnak. Szavai szerint józan magyarázat nincs az egyezmény megkötésére, mert "profik ilyet nem kötnek".

Véleménye szerint az egyezmény aláírását előkészítő politikusok nem képviselték Magyarország érdekeit, amit felháborítónak tart. Mint mondta, a kormány ezzel a lépéssel felrúgta a külpolitikai konszenzust is. A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy amikor 1996-ban Temesváron miniszterelnökként aláírta a magyar-román alapszerződést, az akkori ellenzék hazaárulónak nevezte.

Aggályos hatások

A megállapodást az MSZP Munka Világa Kabinetje is élesen bírálta pénteken. Eszerint Orbán Viktor kormánya a nyilatkozattal súlyosan veszélyezteti a magyar munkaerőpiacot, sérti a munkavállalók és "több mint másfélmillió munkavállalási korú, de nem tanuló és munkahellyel sem rendelkező magyar állampolgár érdekeit".

A szocialisták hangsúlyozzák: a kormány anélkül kötötte meg a megállapodást Romániával, hogy bármilyen hatásvizsgálatot végzett volna az intézkedés hatásairól a munkahelyekre, a bérekre, a magyar költségvetésre, valamint a többi környező ország várható magatartására vonatkozóan.

Kárenyhítést akarnak

A kommüniké kitér arra, hogy a kormány úgy nyitotta meg a magyar munkaerőpiacot kelet felé, hogy Európa országainak munkaerőpiacai még jó ideig bezárulnak a magyar munkavállalók előtt. A közlemény szerint a kormány - nyilatkozataival ellentétben - nem teremt tisztább helyzetet a be nem jelentett munka piacán, sőt, szélesíti a fekete foglalkoztatás lehetőségét.

Az MSZP Munka Világa Kabinetje ezért haladéktalanul követeli a kormánytól a szükséges "kárenyhítő" intézkedések meghozatalát.