Szabolcs
20 °C
35 °C

A rendőrség 'saját észlelése' Csonka-ügyben

2003.08.29. 14:25
A rendőrség a Magyar Nemzet cikke alapján nyomozást rendelt el Csonka Gábor, Lendvai Ildikó volt kampányfőnökének ügyében. Ha bűnössége bebizonyosodik, akkor egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A rendőrség nyomozást rendelt el egy Magyar Nemzet cikk alapján, mely szerint "ötmillió forint kenőpénzt vett át Csonka Gábor, a szocialista párt tagja ifjabb és idősebb Jónás Csabától, hogy közbenjárása révén a VI. kerületi vagyonkezelő kifizesse nekik csaknem ötvenmillió forintnyi elismert számlatartozását" - közölték az MTI érdeklődésére a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) pénteken.

Befolyással üzérkedés gyanúja

Kormos Endre alezredes elmondta: az ügyben nem feljelentés, hanem a rendőrség saját észlelése, a Magyar Nemzet szerdai írásában foglaltak alapján rendelték el a nyomozást csütörtökön. Jelenleg a cikkben foglaltak tisztázása, ellenőrzése folyik, feltehetően sor kerül iratok beszerzésére és tanúk meghallgatására is - jegyezte meg a BRFK sajtóalosztályának vezetője. A nyomozás ismeretlen tettes ellen, befolyással üzérkedés gyanúja miatt indult - tette hozzá.

"Ha a cikkben leírtak igazak és bizonyíthatóak, akkor megállapítható a bűncselekmény elkövetése" - tette hozzá. A büntető törvénykönyv szerint aki arra hivatkozással, hogy hivatalos személyt befolyásol, a maga vagy más részére jogtalan előnyt kér vagy elfogad, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Csonka feljelentést tett

A Magyar Nemzet szerdai cikke szerint egy "titokban felvett telefonbeszélgetésben Csonka elismeri, hogy átvette az ötmilliót, mégpedig embere, Kékesi Tibor szocialista honatya részére". A BRFK sajtóosztályának vezetője elmondta: Kékesi Tibor a Magyar Nemzet írása nyomán még szerdán feljelentést tett rágalmazás, becsületsértés miatt. Miután ezek a cselekmények magánindítványra üldözendőek, a rendőrség hétfőn továbbítja az ügy iratait a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz.

Csonka Gábor is még a cikk megjelenésének napján visszautasította a róla szóló vádakat. A Magyar Nemzetben "megjelent, személyemet érintő állításokból egyetlen egy sem igaz. Rágalmazás, becsületsértés történt, melyért feljelentem a lapot" - olvasható Csonka Gábor szerdai közleményében.