Emma
9 °C
26 °C

Lemondott Csúcs László is

Pokol Béla és Lányi Zsolt után lemondott az FKGP országgyűlési képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettesi tisztéről Csúcs László. A párt év végi maratoni elnökségi ülésén hozott határozat tehát teljesülni látszik. Arra azonban a megyei kisgazdavezetőknek még várniuk kell, hogy a Torgyán leváltásáért aláírásgyűjtéshez folyamodó Csúcs lemondjon frakciótagságáról és képviselői mandátumáról.
Nem azért mondott le frakcióvezető-helyettesi tisztéről Csúcs László, mert félt volna attól, hogy leváltják a posztról - nyilatkozta az Indexnek a politikus. Jelezte, azért köszönt le eddigi tisztségéről, mert ez volt az egyetlen olyan tisztsége, amiről lemondhatott. Ezzel a lépéssel is jelezni próbálta elhatárolódását a torgyáni botránypolitizálástól. Szerinte nem zárható ki, hogy Torgyán József kezdeményezi majd a frakcióból való kizárását, az is elképzelhető, hogy csak őt érinti majd, de lehet, hogy többekre is ez a sors vár. Csúcs szerint egy ilyen lépésnek az volna az üzenete, hogy így jár, aki szembefordul Torgyán diktatórikus politikájával. Csúcs László úgy véli: azért nem zárathat ki minden renitens képviselőt Torgyán, mert a koalíció így könnyen elveszíthetné parlamenti többségét.

Csúcs: tét a párt jövője

Csúcs László
Nem ért egyet a torgyáni politikával
A képviselő szerint az a mostani vitának a tétje, hogy kiszorul a parlamentből a kisgazdapárt, vagy sikeresen szerepel a választásokon, életben marad a mostani koalíció, vagy sem. Csúcs László tájékoztatása szerint még mindig nem kezdtek hozzá az aláírásgyűjtéshez, mely a rendkívüli nagyválasztmányi ülés összehívását és Torgyán József elmozdítását célozza. Ennek az az oka, hogy ,,ülepíteni kell még a kisgazdáknak a hirtelen rájuk zúdult információkat", hogy dönthessenek: ,,a múltat választják Torgyán Józseffel vagy a jövőt másvalakivel".

Csúcs László döntéséről levélben tájékoztatta Bánk Attila frakcióvezetőt, melyben megköszönte az eddigi bizalmat, és kéri lemondása elfogadását. Mint Csúcs az MTI-hez is eljuttatott leveléből kiderült, a politikus frakcióvezető-helyettesi tisztségével nem kívánta akadályozni a kisgazda frakció vezetésének tervbe vett megerősítését. Ugyanakkor Csúcs kijelentette, nem kíván lemondani sem frakciótagságáról, sem pedig képviselői mandátumáról. Csúcs - aki azért nem tagja a kisgazdapártnak, mert Torgyán az elnök - régóta hangoztatja, hogy nem ért egyet a torgyáni politikával. Amióta pedig bejelentette, hogy aláírásgyűjtést kezdeményez a pártvezér leváltásáért, azt sem tartja kizártnak, hogy Torgyán a január 25-ei frakcióülésen kezdeményezi kizárását a képviselőcsoportból.

Torgyán: Csúcsnak parlamenti mandátumáról is le kellene mondania

Torgyán József
"a kisgazdapárt óriási többséggel választott meg az FKGP elnökéül"
Az éppen Caracasban tartózkodó Torgyán József szerint Csúcs Lászlónak nemcsak a frakcióvezető-helyettesi posztról, hanem a parlamenti mandátumról is. A pártelnök a TV2-nek adott telefoninterjújában elmondta, számos kisgazda megyei elnök kérte már Csúcsot, hogy mondjon le mandátumáról, miután hazaérkezik dél-amerikai körútjáról foglalkozni fog ezzel a kéréssel. Torgyán József Lányi Zsolt lemondott frakcióvezető-helyettes azon javaslatára, hogy a pártelnöknek össze kellene hívnia a nagygyűlést, hogy azon mérettesse meg támogatottságát, elmondta: "a kisgazdapárt óriási többséggel, néhány ellenszavazattal, illetőleg tartózkodással választott meg az FKGP elnökéül, én úgy gondolom, hogy ezzel a kérdéssel január 25-éig most már nem foglalkozom, akkor viszont nagyon határozottan kézbe veszem ezeket a kérdéseket".

Szentgyörgyvölgyi lesz az általános frakcióvezető-helyettes?

Szentgyörgyvölgyi Péter
Bánk Attila, az FKGP frakcióvezetője elfogadta Csúcs László lemondását, ugyanakkor az m1 Híradójának úgy nyilatkozott, a Liebmann Katalin felfüggesztett budapesti elnök helyére megválasztott Szentgyörgyvölgyi Péter lesz várhatóan a frakció általános helyettesvezetője.

Csúcs szervezkedik

Csúcs László beszámolt arról is, hogy felkereste Nagy Ferenc József, az FKGP egykori elnöke, volt agrárminiszter. Mint mondta, ,,szó esett köztünk az FKGP jelenlegi állapotáról, és jeleztem, hogy egy megújuló FKGP-ben mindazokat a kisgazdákat egyesíteni kellene, akik a torgyáni politikának áldozatául estek, akiket kizártak vagy elriasztottak a pártból". Csúcs szerint a koalíció életben tartása és a 2002-es választások megnyerésének céljából sürgősen talpra kellene állítani a kisgazdapártot.

Folyik a jegyzőkönyvvezetési vita
A párt év végi elnökségi ülése óta folyik az a vita, hogy az elnökség Gödön határozott-e arról, hogy Torgyán Józsefet hatalmazza fel a párt budapesti szervezetével való tárgyalásra, Liebmann Katalin és a budapesti elnökség felfüggesztésére. A párt országos főtitkára, Bernáth Varga Balázs szerint Molnár Róbert - azóta lemondott főtitkárhelyettes - rosszul vezette a jegyzőkönyvet, és abban azért nem szerepel a határozat. Molnár régóta hangoztatja, hogy Bernáth megkísérelte őt rávenni, hogy hamisítsa meg a jegyzőkönyvet, amit Molnár nem tett meg. Bernáth Molnárnak írt szerdai levelében újra cáfolta a képviselő nyilatkozatát. A pártvezetésen belül egyébként többen vitatják, hogy Gödön határozat született a budapesti elnökség felfüggesztéséről.

Molnár: még a mosdóba se mentem ki

Bernáth Varga Balázs Molnárnak címzett levelében többek között azt írja: "Te a többnapos ülések alatt el-el mentél az általad szervezett szilveszteri rendezvény ügyében", továbbá "az étkezések felügyeletét is magadra vállaltad", valamint, hogy "feleségedet a budapesti lakásodra vitted el autóval". A főtitkár szerint Molnár Róbert távolléte alatt az ülések szünet nélkül folytatódtak. Ehhez képest Molnár azt állítja: ,,az egész valótlanság, az elnökségi ülések ideje alatt még a mosdóba sem mentem ki". Molnár hozzátette: az említett szilveszteri rendezvény szervezését még az elnökségi ülése kezdete előtt befejezte, az étkezések felügyelete elmondása szerint annyit jelentett, hogy egy héttel korábban megrendelték az ellátást. A képviselő elmondása szerint felesége csak fél napig volt Gödön, és nem is azon a napon, amikor a budapesti elnökség munkáját értékelték.