Nem csillapodnak a kedélyek az MNB körül

2000.05.19. 14:47
Ismét összecsapnak a hullámok Surányi György feje felett, és újfent a bécsi leányvállalat, a CW Bank ügye ad okot idegeskedésre a jegybankelnöknek. Orbán Viktor kormányfő pénteken megerősítette, hogy Járai Zsigmond a kormány álláspontját képviselte a csütörtöki MNB-közgyűlésen. A tulajdonos államot képviselő pénzügyminiszter ugyanis kifejtette: a CW szakszerűtlen és felelőtlen gazdálkodásához az MNB egyes vezetőinek is köze volt, és felelősnek nevezte Surányi Györgyöt is.
A közgyűlésen történt éles csütörtöki éles szóváltás és Surányi tiltakozása után megérkezett a pénzügyminiszteri feddés kormányfői megerősítése is. A pénzügyminiszter a kormány álláspontját közölte csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank közgyűlésén, miután a kormány előzetesen tárgyalt erről - jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő hangoztatta, hogy a CW Banknál kialakult mintegy 80 milliárd forintos hiányért valakinek felelnie kell. A kormány nem teheti meg, hogy nem számol el egy ilyen jelentős hiánnyal - tette hozzá a kormányfő. Arra az újságírói kérdésre, hogy ezek után elfogadná-e a jegybank elnökének lemondását, a miniszterelnök úgy válaszolt, hogy a két ügyet nem szabad összemosni, mivel az MNB összességében jól működik, s a monetáris politika is megfelelő.

A PM is megerősítette a tegnapi miniszteri álláspontot. Minden felelősség a jegybank vezetését terheli a CW Bank növekvő veszteségével kapcsolatban - szögezi le a tárca pénteki közleménye. Járai Zsigmond kizárólag szakmai alapon fogalmazta meg véleményét a jegybank csütörtöki közgyűlésén, mivel nem nézheti tétlenül, hogy a költségvetést és az államot terhelő veszteségek tovább növekednek - áll a PM közleményében.

Járai Zsigmond lezártnak tekinti a vitát, az ügyre a Pénzügyminisztérium akkor tér vissza, ha az MNB felügyelő bizottsága elkészítette jelentését a CW gazdálkodásáról - tartalmazza a közlemény. A bécsi leánybanknál keletkezett 7,4 milliárdos többletveszteség a pénzügyminisztérium szerint arra utal, hogy a CW AG gazdálkodása felelőtlen és szakszerűtlen.