Tompa kések a dabasi kampánygyilokban

2001.03.22. 09:28
A választási kampány fénypontjának kétségtelenül az ígérkezik, amikor Pusztai Erzsébet testsúlyt és vérnyomást mér Verebes Istvánnal a dabasi ÁFÉSZ kávézójában. Ehhez képest Orbán Viktor pöttyöslabda-osztogatása nulla hírértékkel bír, Nagy Feró MIÉP-dallamok éneklése pedig zsenánt történetnek hat. Csupán a személyvonattal érkezőnek nagynak tűnő Pest megyei 14. választókerület összlakossága ötvenezer fő, és ebbe már benne van Pier Jonckheer is, akit a zöldek rántottak elő korteskedni. A választás vasárnap lesz a Dabas-Tápiószele derbi után egy nappal, és egyidőben a szomszédos Bugyiban rendezendő motokrosszversennyel.
Kevés a dühből leszaggatott plakát
A választás nem okoz törést az ócsaiak életében. Kevés a dühből leszaggatott plakát, a voksoláson komolyan elgondolkozó és filozofáló ember. A riporter ezeket a gondolatokat először az ócsai 'Sarok' nevezetű kocsma előtt összegezte, de a kijövők magabiztossága eltántorította az okok keresgélésétől. Persze ebben szerepet játszhatott az is, hogy FBI-ügynöknek titulálták a fényképpezőgéppel, laptoppal felvértezett tudósítót, amely egy időközi országgyűlési választás esetén paranoid jelenségek előidézője lehet.

Pusztai, a formabontó

A nyolcezres nagyközségben Pusztai Erzsébet bitorolja a villanypóznákat, Szűcs Lajos a boltok ablakainak zsalugátereit, Nagy Ferenc pedig a kerítéseket. Szűcs fideszes jelölt, Nagy szadeszes, Pusztai meg magyar demokrata néppárti, és egyben az olcsó és hatástalan reklámkampány feltalálója. Például az ő nevéhez fűződik a ,,Rettenetes és gyönyörű XX. század" irodalmi est megvalósítása is, amit, a vendégek számát tekintve, inkább csoportterápiának szántak. Verebes István pénteken jön vérnyomásméréshez asszisztálni, Havas Henrik pedig már volt hétfőn, így legalább annyi biztos, hogy Pusztai tévéantennáját nem árnyékolja le sem a Pilis, sem a hiábavaló küzdelem.

A demokrácia alappillérei

A szabadidő központban minden párt és mind a nyolc jelölt megfordult
Az ócsai Egressy Gábor Szabadidő Központban minden párt és mind a nyolc jelölt megfordult, hiszen a ház igazgatósága népnevelés céljából mindenkinek ingyen adta oda termet.

-A demokrácia alappillérének tartjuk, hogy mindenkinek biztosítsuk a helyet és az időt - magyarázza a motivációt Földiné Hajdú Anna, az intézmény igazgatója. Az ügyesebbek már a farsangi bálokat és szülők bálját is felhasználták a kampányra, de az igazi szezon csak március elején kezdődött. A legfürgébb a MIÉP stábja volt, tőlük még pénzt is kértek, de miután a demokrácia alappillére gondolat kiteljesedett, visszadták nekik az előre elkért foglalót.

Földiné szerint a nagygyűléseknek nem volt sikere, bár ezt a politikusok közül egyedül Franka Tibor jegyezte meg, hogy aszongya: az ócsaiaknak csak 1 százaléka jelent meg az ő gyűlésén. Az okok taglalása messze vezetne, de nem Nagy Feróra gondolok - mondja az igazgatónő, aki kénytelen elismerni, hogy a pénteki mozi viszont fél órát csúszik, mert a szocialisták itt tartják kampányzáró nagygyűlésüket.

Ócsán dupláznak

A nagyközség az országgyűlési képviselő mellett polgármestert is választ, ugyanis a tavaly október 16-án meghalt Buza Attila nemcsak a térség parlamentere, hanem Ócsa polgármestere is volt. A székéért a néhai fideszes polgármester fideszes felesége, Icsó Zsuzsanna a jelenlegi független, de az MSZP által támogatott Dönti Károly alpolgármesterrel verseng. A polgármesteri hivatalban az Index úgy értesült, hogy Buzánéra elsősorban ,,a neve miatt" szavaznak majd, Dönti Károlyra meg azért, mert Ócsának nagy a hitelállománya, és ,,ezt kezelni valamivel bonyolultabb dolog, mint a fakanalat". A községben a jósok körében az az általános vélemény, hogy Döntinek odaadják a polgármesteri széket, az országgyűlési tiszt azonban Szűcsnek dukál, lévén ő fideszes, és ,,manapság csak azoknak a térségeknek áll a zászló, akiket kormánypárti képviselők képviselnek". Szűcs Lajos egyébként Buza Attila kampányfőnöke volt és a legjobb barátja, és ha ez itten szappanopera lenne, akkor száz résszel később Lajos majd feleségül veszi Zsuzsannát.

A helyi Ócsai Hírmondó különszámot jelentetett meg a választásokra. Ennek és a közterületek színesítése ellenére a kampány nem vérmesebb, mint az eddigiek - meséli Nagy Józsefné, az ócsai polgármesteri hivatal igazgatási főelőadója. A jegyző a héten szabadságra ment, az alpolgármester pedig terepre, a munka azonban nem áll meg. A monitorokon a szavazás.doc-ok vannak nyitva, a szomszédos szobában pedig a szavazódobozok figyelik egymást.

Arcok és mondatok

A jelszavak oda vannak téve. 'Vállalkozzunk együtt, hogy megoldjuk az Ön gondjait!' - hirdeti Komjáti Jakab, a helyi Jockey Ewing, akinek vállalatbirodalmánál csak elvhűsége nagyobb: nem használ mobiltelefont, elvből. Pusztai Erzsébet 'Lehet másként' címszó alatt hirdet igét, bár Kovács Istvánnak (Örkény polgármestere), a szocialisták előre tolt csatárának nyílt, demagógiamentes és eredeti 'Gyors, dinamikus gazdasági fejlődés a térségben', 'Legyen a térség a főváros egyik éléskamrája!', valamint az 'Egészséges környezet és korszerű ellátás biztosítása mindenki számára" jelmondatai elnyomják jelentőségét. A Zöld Demokraták jelöltje Juhász Károly nyugdíjasként száll ringbe, új nyugdíjtörvényt akar, és ,, Az életet kell támogatni, nem pedig a 150 millióba kerülő, leselejtezett amerikai F-16-os repülőgépekre költeni a családok, nyugdíjasok pénzét!" felkiáltásokba is belekezd a Hírmondó hasábjain.

Tisztességes a kampány

Franka hét eleji nyilatkozata, miszerint az Országos Választási Bizottsághoz fordul, mert a szocik túllépték az egy főre maximalizált egymillás kampánypénz határt úgy tűnik, blöff.
-Eddig nem érkezett panasz, sem képviselőtől, sem párttól, sem magánszemélytől - világítja meg a szándék és a tett közti különbséget Garjanicz Gábor, Dabas város jegyzője, az Országos Egyéni Választókerületi Választási Iroda vezetője. Elmondása szerint minden sínen van, a kampánycsend szombaton hajnalban lép csendben életbe, addig azonban szabad a pálya. A kerületben 15 település van, a legnagyobb Dabas, a maga tizenötezer lakosával. Lehet, hogy a méretek miatt, de Dabason még annyit sem látni a kampányból, mint Ócsán, mindenki végzi a dolgát, és szívja az 5-ös főút benzingőzét.

Jön

Dabas miniszterelnököt fogad
Dabas miniszterelnököt fogad. A polgármesteri hivatal előtt a jelölt, a polgármester, a polgármester felesége, a jegyző és csupa fontos öltönyös és öltönyös fontatlan. Többen az esőfelhőket a Kossuth Lajos Művelődési Ház felé fújják, mert Orbán Viktor lakossági fórumával egyidőben Kovács László is kampányolni érkezik. Ennek ellenére az eső szemerkél, de az elnöki üdvözlés már jelzi, hogy itt nem az időjárás határozza meg a hangulatot, hanem a cél.

Itt van

A szomszédos általános iskolában a gyerekek percenként súgnak össze, és őrszemeket küldenek ki a kapu elé. Izgulnak. Félni azonban nem fél senki, a fogadó kislány virágot ad és két puszit, a fiú pedig kézfogást. Láthatóan a tantónénik és az igazgatóbácsi életük csúcsán vannak, de a lepukkadt tornateremben tett látogatás és az udvaron focizó kölykök dicsérete oldja a szép feszültséget.

A lakossági fórumra már vastapsra vonul be az elnök, a rendről beszél és a szigorúbb törvénykezésről, a kisgazdákról és a fociról. A háromszáz ember figyel, bólogat és tapsol. Az ,,egy ember csak egy csapatban játszhat" mondattal Orbán azt a kérést is elhárítja, hogy Felcsút helyett a Dabasban focizzon tovább, és ezek itt már a befejezés percei, elbúcsúzás: jól gondolják meg, kire szavaznak.

Kudarc

Kínos felállni ilyen kevés ember előtt
Kovács László egy kilométerrel arébb hetven ember előtt motyog valamit a szocialista elképzelésekről, a hallgatók pedig bambán merednek.
Mentem volna az Orbánhoz, arra legalább holnap is emlékeznék! - gondolhatják valahányan, de kínos felállni ilyen kevés ember előtt.


  • Tippek
  • Bankszámla