Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

A koalíció jelöltje győzött a dabasi képviselő-választáson

2001.04.08. 21:10
Szűcs Lajos, a koalíciós pártok jelöltje nyerte a dabasi időközi országgyűlési választások második fordulóját 8124 szavazattal, Kovács István szocialista jelölt 5787 szavazattal a második lett, a harmadik helyen jóval lemaradva a győztesektől mindössze 436 szavazattal Nagy Ferenc szabad demokrata jelölt végzett. Szűcs az eredmények ismeretében az Indexnek elmondta: kampányszlogenjük jegyében ("Azért vannak álmaink, hogy valóra váltsuk"), az elkövezendő egy évben a kampány során összeállított problématérképet kívánja "átrajzolni", vagy ha lehet megszüntetni. A Pest megyei 14-es számú választókörzetben Búza Attila korábbi honatya halála miatt írtak ki időközi szavazást.
A szavazatok 100 százalékos feldolgozása után a választási bizottság tájékoztatása szerint a negyedik helyezett a harmadik oldalhoz tartozó Dr. Palotai Sándorné Dr. Bodó Ágnes lett 168 szavazattal, őt követte a Zöld Demokrata Juhász Károly 163 vokssal, és a kereszténydemokrata Komjáti Jakab végzett a hatodik helyen 139 szavazattal.

Háromszázzal többen járultak a Pest megyei 14-es választókerület szavazóurnái elé a mostani vasárnapi időközi képviselőválasztáson, mint két héttel korábban. A választásra jogosult 52.453 polgárból 14.926-an jelentek meg a 19 órás urnazárásig, az érvénytelen szavazatok száma 94, az urnából eltűnt szavazólapoké pedig 15 volt. A végleges adatok szerint a választás érvényesen és eredményesen zárult.

Szűcs Lajos, Dabas új országgyűlési képviselője

Szűcs a kampányszlogen szellemében lát munkához

Szűcs Lajos a nem hivatalos eredmények ismeretében úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy kampányszlogenjük szellemében ("azért vannak álmaink, hogy valóra váltsuk") lát munkához képviselőként. Vagyis igyekszik a kampány során feltárt problématérkép alapján minden felmerülő gondot megoldani. Szerinte üzenetértéke van annak, hogy a dabasi körzet választói úgy döntöttek: igénylik, hogy legyen szószólójuk a törvényhozásban. A leendő képviselő köszönetét fejezte ki a választóknak és nem kívánt foglalkozni azzal, hogy a MIÉP és az MDNP jelöltjének visszalépése nélkül nem győzhetett volna. Mint fogalmazott azért sem foglalkozik ezzel, mert nem az ő, vagy pártja kérésére lépett vissza Franka Tibor és Pusztai Erzsébet.

A szocialisták szerint Franka visszalépésének köszönheti Szűcs a győzelmet

'Franka Tibor

A Pest megyei 14. számú választókerület időközi képviselőválasztásának eredménye nem módosította a parlamenti arányokat, ez a hely eddig is a Fideszé volt. Az MSZP jelöltje az első fordulóhoz képest közel 1000 szavazattal kapott többet, így a MIÉP jelöltjének, Franka Tibornak visszalépése biztosította a jobboldal győzelmét. Ezért nem válaszolt Orbán Viktor Kovács Lászlónak, az MSZP elnökének a hozzá intézett levelében feltett kérdésekre, ezért kerülte el, hogy elhatárolódjon a MIÉP politikájától - reagált az időközi választás eredményére az MSZP közleménye. A szocialisták úgy vélik: a MIÉP szavazóival megerősített jobboldal győzelmében szerepet játszott az is, hogy maga a kormány is részt vett a kampányban, többek között azzal, hogy szombaton, már a kampánycsend ideje alatt jelentették be a kormány egyelőre nem is végleges döntését a nyugdíjemelésről. A kormányoldal kampányát a megszokott, ám demokratikus jogállamban elfogadhatatlan egyoldalúsággal szolgálta ki a közszolgálati televízió és rádió is.

A szabad demokraták nem lepődtek meg az eredményen

Böhm András, az SZDSZ elnökének politikai helyettese az Indexnek úgy nyilatkozott: az első forduló eredményei után nem meglepő a szabad demokraták ismételt gyenge szereplése. A politikus ugyanakkor úgy vélte: világosan látszik a végeredményből, hogy a MIÉP és az MDNP visszalépése nélkül nem győzedelmeskedhette volna Szűcs Lajos. Böhm megjegyezte: az SZDSZ visszalépése nem befolyásolta volna számottevően a szocialisták eredményét, egyúttal köszönetét fejezte ki, hogy voltak olyan választók, akik az esélytelenség tudatában is az SZDSZ-t támogatták.

Kövér László

Kövér: az eredmény a koalíció sikere

A tenni akarás győzedelmeskedett az érdektelenség felett - értékelte az eredményeket Kövér László Fidesz elnök. A politikus Szűcs Lajos győzelmét a polgári koalíció sikereként könyveli el. Mint mondta: ez a siker jelzi, hogy a polgárok támogatják a családok érdekeit, és az ország felemelkedését képviselő koalíció tevékenységét. Megfogalmazása szerint a Fidesz szempontjából is nagyon jelentős ez a győzelem, mert mutatja, hogy a párt támogatottságának növekedése nem csak a közvélemény-kutatási adatok, hanem a valóság alapján is megnyugtatóan alakul.

Gyimóthy: kisgazda győzelem is Szűcs megválasztása

Ez az eredmény előrevetíti a koalíció győzelmét a 2002-es országgyűlési választásokon - közölte Gyimóthy Géza, az FKGP alelnöke az MTI-vel. Hozzáfűzte: 1998-ban 82 kisgazda-jelölt lépett vissza a Fidesz javára, és a dabasi eredmény is azt jelzi, hogy az FKGP 2002-ben is megkerülhetetlen lesz. A kisgazda politikus úgy vélekedett: ahogy Szabolcs megyében a Fidesz segített Lengyel János időközi győzelmében, most Dabason volt meghatározó, hogy minden - a választókörzetben található - helyi FKGP-s alapszervezet "mindenféle ingadozás nélkül, kezdettől fogva támogatta Szűcs Lajost".

Szavazatszámláló urnák Dabason

Két bejelentést vizsgált a választási bizottság

Nyugodtan telt a választás - tájékoztatta az Indexet a választási bizottság egy tagja, hozzátéve, hogy két apróbb üggyel kellett csupán foglalkoznia a testületnek. Egy bejelentés szerint az egyik párt megsértette a kampánycsendet, mert péntek után is terjesztette szórólapjait, a választási bizottság azonban nem állapthatta meg a jogsértést, mert határozatában rámutatott: kideríthetetlen, hogy a propaganda anyagok mikor kerültek a postaládákba. Szintén bejelentést kaptak arról, hogy olyan személy ül az egyik szavazatszámláló bizottságban, aki önkormányzati tizstségviselőként nem vehetne részt a munkában. Ebben az esetben hamar orvosolták a problémát és a bejelentés után röviddel megszünt a törvénysértő állapot.

Korábbi győztesek Dabason

Pest megye 14-es választókerületében, a dabasi körzetben egymás után kétszer még egy párt sem könyvelhetett el győzelmet. Az 1990-es választásokon Fodor István, a parlament egykori elnöke nyerte el a körzet mandátumát. Az 1994-es választásokon a szocialista Macsa János nyerte el a körzet mandátumát, míg a legutóbbi választásokon az azóta tragikus körülmények között elhunyt fideszes Búza Attila lett a képviselő. A voksolás Pest megye 14-es választókörzetének ötvennyolc szavazókörzetében 19 óráig tartott. A mostani választáson nem az abszolút többséget kellett megszerezni, hanem az a jelölt nyert, aki a legtöbb szavazatot kapta.

A függetlenek győztek a polgármester-választásokon
Pintér Imre független jelöltet, helyi vállalkozót választották vasárnap a Vas megyei Szergény község polgármesterévé. A településen azért kellett időközi választást tartani, mert az előző polgármester, Tompa Zsolt decemberben elhalálozott. A Baranya megyei Pócsán Nyisztor Sándor független jelöltet választották a község új polgármesterévé, a választást a posztot tíz éve betöltő Nickl Antal lemondása tette szükségessé. A Veszprém megyei Halimba településen Tóbel János vállalkozót, független jelöltet választották polgármesterré, miután betegsége miatt lemondott tisztéről Ghiczy László. Kondor László független jelölt lett a Zala megyei Vaspör új polgármestere. A település korábbi önkormányzati testületének több tagja, s alpolgármestere nem tudott együttműködni a falu előző első emberével, ezért a testület február elején feloszlatta magát. Forrás: MTI


  • Vennék
  • Hírek