2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Emberkísérlet vagy életmentés?

2004.03.03. 13:41
Kétszázezer forintot kellett kezelésenként fizetnie azoknak a daganatos betegeknek, akiket a szegedi klinikán egy, a világon sehol nem törzskönyvezett szerrel kezeltek. A szegedi professzor szerint ez nem emberkísérlet, mert a betegségnek egy súlyosabb változatára ugyanezt a kezelést finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.
A Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának vezetője az MTI megkeresésére cáfolta a Népszabadság szerdai cikkében közreadott szakmai véleményt, amely szerint több vastagbél-daganatos beteg esetében emberen végzett gyógyszerkísérlet folyik a szegedi klinikán.

Levélben szólították fel

Vastagbéldaganat első fázisát kezelték egy sehol a világon nem törzskönyvezett szerrel a szegedi klinikán, írja a Népszabadság. A Szegedi Egyetem Onkoterápiás Klinikájának vezetője, térítés ellenében, mégis felajánlotta a szert néhány betegnek. Egy infúzió kétszázezer forintba került. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója - miután cikket közölt a szegedi Délmagyarország egy betegről, aki nem értette, miért kell fizetni a kezelésért - levélben szólította fel a klinikát, hogy a kezeléseket fejezzék be és a pénzt fizessék vissza a betegeknek.

A Népszabadságnak nyilatkozó gyártó képviselője elmondta: elképzelhetetlen, hogy a betegek hatósági engedély nélkül jutottak volna hozzá, hiszen e nélkül a gyártónak nincs is módja behozni az országba, illetve átadni a nagykereskedőnek.

Harminc százalékkal javítja

Azért nem tekinthető emberkísérletnek, mert egyébként ugyanerre a betegségre, csak ennek egy súlyosabb változatára ez a kezelés már évek óta folyik Magyarországon, s ezt finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), közölte Thurzó László professzor.

A professzor az MTI-nek elmondta: abban az esetben, amikor még nincs áttét a betegben, ugyanezt kezelést nem finanszírozza az OEP, ám a gyógyszer teljesen szabályosan rendelhető. Ez a kezelés jelentősen, csaknem 30 százalékkal javítja a betegek gyógyulási esélyét, a betegség várható túlélését. Közölte: az előírt gyógyszerrendelésnek megfelelően igényelték minden esetben a szereket az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI). Meg is kapták minden alkalommal a gyógyszert, amelynek várható hatásáról és a pénzügyi vonzatairól tájékoztatták a betegeket.

Jelenleg három beteget érint az ügy a klinikán. Az OEP döntése alapján számukra valóban vissza kell fizetnie a klinikának az eddig befizetett pénzt, ami összesen hárommillió forint. Az összeg egy külön számlán rendelkezésre áll, a kezeléseket pedig folytatják - közölte Thurzó László.

A kifizettetés szabálytalan

Nem minősül emberen végzett gyógyszerkísérletnek, hogy a Szegedi Egyetem Onkoterápiás Klinikáján Magyarországon még nem törzskönyvezett készítményt használtak, mivel annak egyedi alkalmazását az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) hivatalosan engedélyezte - mondta az intézet főigazgatója szerdán az MTI érdeklődésére.

Az ilyen szerek alkalmazását az indokolja, ha a páciens más készítményre nem reagál, állapotában javulás másként nem várható. Ezek tehát életmentő orvosságok, így igen sokba kerülnek - tette hozzá. Paál Tamás közölte: ezért az, hogy ezt a beteggel kifizettették "teljesen szabálytalan". Amennyiben a betegnek hosszabb ideig szüksége van rá, járó betegként is megkaphatja azt, és ebben az esetben az egészségbiztosító támogatja a gyógyszert.

Kökény tud róla

Kökény Mihály egészségügyi miniszter a szerda reggeli Napkeltében elmondta: tud a történtekről. Ha a szakma szükségesnek tartja a gyógyszer alkalmazását, akkor egyedi méltányosság keretében, az egészségbiztosító adhat támogatást. Kökény szerint, ha a gyógyszer nem része az elfogadott gyógyítási eljárásnak, akkor az Egészségügyi Tudományos Tanács mérlegelheti annak engedélyezését. Életmentő, különleges eljárásnál meg lehet találni a gyors döntés módját, mondta a miniszter.