Judit
3 °C
7 °C

A magyar államot perelhetik MiG-ügyben?

2000.07.12. 12:19
Az Index információi szerint a DaimlerChrysler és a magyar Honvédelmi Minisztérium között, Szabó János miniszter aláírásával nemrégiben létrejött szándéknyilatkozat előszerződésnek minősül, és komoly jogi következményekkel járhat a ,,felbontása". A DaimlerChrysler egyelőre várakozó álláspontra helyezkedett.
A magyar jog szerint előszerzerződésnek minősülő dokumentum azt jelenti, hogy ha a szándéknyilatkozatban foglalt feltételek teljesülnek, akkor a feleknek szerződést kell kötniük. Ha ezt például a kormány nem teszi meg, akkor a DaimlerChrysler beperelheti a magyar államot, hiszen a szándéknyilatkozat tartalmaz ilyen esetre is bizonyos kötelezettségeket. A bíróság akár a szerződés megkötésére is kötelezheti adott esetben a magyar államot.

HM: még nincs döntés
Mint ismeretes, a DaimlerChryslerrel kötött megállapodás 14 darab MiG-29-es vadászgép felújítására vonatkozott. Ennek a megrendelésnek az összege mintegy 20 milliárd forint lett volna 2-3 éven belül.

A ,,szerződést" és az ügyet ismerő független szakértő azt nyilatkozta lapunknak, hogy a szándéknyilatkozat - amellett, hogy előszerződésnek minősül - elsősorban erkölcsi elkötelezettséget jelent, vagyis egyik fél sem perrel kíván válaszolni a másik partner lépésére.

HM: még nincs döntés,

Tikos László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium sajtó főosztályának vezetője az Indexnek elmondta: soha nem titkolták, hogy a szándéknyilatkozatnak milyen következményei lehetnek, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a MiG-ek felújításáról még nincs döntés. Az ezredes szerint a tárca jogászai nyilván megvizsgálták a szándéknyilatkozat tervezetét, és azt megfelelően készítették elő.

DaimlerChrysler: várakozó álláspont

Az Index megkereste a DaimlerChryslert is az ügyben. A cégtől azt a választ kaptuk, hogy a DaimlerChrysler egyelőre várakozó álláspontra helyezkedett, hiszen például a miniszterelnök most szabadságon van. (Mint ismeretes, Szabó János honvédelmi miniszter kedden úgy nyilatkozott: elképzelhető, hogy az ügyben Orbán Viktor veszi át a döntési jogkört.)

A német-amerikai vállalat hangsúlyozta azt is: a szándéknyilatkozat aláírására több mint egyéves kormányzati procedúra után került sor, tehát nem hirtelen minisztériumi elhatározásról volt szó az aláíráskor. Mint emlékezetes, éppen a kormány nemzetbiztonsági kabinetje adott felmentést az ügyben a közbeszerzési eljárás lefolytatása alól.

Az is ismeretes, a magyar kormányzatot korábban erőteljesen bírálta Peter F. Tufo budapesti amerikai nagykövet, mivel szerint e MiG-29-esek nem alkalmasak a NATO-bevetésekre, és ezért inkább ,,dual-use", vagyis többfeladatú (vadászbombázó funkciókra is alkalmas) gépek beszerzését javasolta Magyarországnak.

A Népszava értesüléset, mely szerint F-16-os amerikai repülőgépeket gyártó Lockheed Martin cég képviselői Orbán Viktorral is tárgyaltak az ügyben - a Miniszterelnöki Hivatal kedden cáfolta. A Lockheed Martin médiakapcsolatokért felelős igazgatója pedig úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy "nincs abban a helyzetben", hogy megítélje, volt-e ilyen találkozó cége és a magyar kormányfő között, mindenesetre ilyen megbeszélésről ő nem értesült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?