Judit
3 °C
7 °C

Felújítják a MiG-29-eseket

2000.07.04. 16:05
Szabó János honvédelmi miniszter ellenjegyezte azt a szándéknyilatkozatot, amelyet a MiG-29-es repülőgépek felújítására az elmúlt héten kötött a minisztérium és a DaimlerChrysler Aerospace cég - erről két napilap is beszámolt kedden. A német-amerikai vállalaton kívül még két másik cég - az orosz MiG/MAPO és a Roszvooruzsenyija - is érdekelt a Világgazdaság értesülései szerint a mintegy 20 milliárd forintos megrendelésben, amely összesen tizennégy gép átalakítását irányozza elő.
A Népszabadság szerint a gépek felújítása az eredetileg tervezettnél kisebb összegből valósul meg, mert nem építik bele a MiG-ekbe az elektronikus hadviseléshez szükséges berendezéseket. Ugyanakkor a harceszközök új fedélzeti számítógépet, kijelzőket és kommunikációs rendszereket kapnak, valamint élettartam-növelő nagyjavítást is végeznek majd rajtuk.

Új fedélzeti számítógépet, kijelzőket és kommunikációs rendszereket kapnak
A Magyar Honvédség 1992-ben a szovjet államadósság fejében kapott több mint kéttucatnyi vadászgépet. A NATO-hoz való csatlakozásunkkor azt vállaltuk, hogy az észak-atlanti szövetség számára nyolc gépet bocsátunk rendelkezésre. A MiG-29-esek azonban jelentős átalakítás nélkül nem lennének alkalmasak a NATO-gépekkel való együttműködésre.

A DaimlerChrysler, a világ egyik legnagyobb járműgyártó konszernje régóta pályázik a honvédségi repülőtenderre. Időközben kiderült, hogy nem írnak ki közbeszerzési pályázatot az ügyben. A német-amerikai konszern ezután sem hagyott fel a lobbizással, alig több mint egy éve például magyar napot rendezett Stuttgartban, ahol szinte minden - a DaimlerChrysler nevében -hozzászóló hangsúlyozta a repülőgép-felújítások szükségességét.

Az akkori magyar napon hazánkat magas rangú katonatiszteken kívül Chikán Attila gazdasági miniszter és Stumpf István kancelláriaminiszter képviselte.

A legfrissebb elképzelések szerint az eredetileg tervezett 21 gép helyett csak tizennégyet újítanak fel a honvédség megbízásából. Egyelőre kérdéses az is, hogy milyen magyar cégeket vonnak be a megrendelés teljesítésébe a külföldi fővállalkozók.

Az átalakításokat a tervek szerint két-három éven belül befejezik a kiválasztott cégek. A szándéknyilatkozat után akkor köthetik meg a konkrét megrendelésekről szóló szerzõdést, ha a honvédelmi minisztérium által ígért kormánygarancia valóra válik.

Borókai Gábor kormányszóvivő kedden az Index érdeklődésére elmondta, hogy a kabinet ülésén nem került szóba a szándéknyilatkozat, illetve a MiG-felújítások ügye.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?