Felújítják a MiG-29-eseket

2000.07.04. 16:05
Szabó János honvédelmi miniszter ellenjegyezte azt a szándéknyilatkozatot, amelyet a MiG-29-es repülőgépek felújítására az elmúlt héten kötött a minisztérium és a DaimlerChrysler Aerospace cég - erről két napilap is beszámolt kedden. A német-amerikai vállalaton kívül még két másik cég - az orosz MiG/MAPO és a Roszvooruzsenyija - is érdekelt a Világgazdaság értesülései szerint a mintegy 20 milliárd forintos megrendelésben, amely összesen tizennégy gép átalakítását irányozza elő.
A Népszabadság szerint a gépek felújítása az eredetileg tervezettnél kisebb összegből valósul meg, mert nem építik bele a MiG-ekbe az elektronikus hadviseléshez szükséges berendezéseket. Ugyanakkor a harceszközök új fedélzeti számítógépet, kijelzőket és kommunikációs rendszereket kapnak, valamint élettartam-növelő nagyjavítást is végeznek majd rajtuk.

Új fedélzeti számítógépet, kijelzőket és kommunikációs rendszereket kapnak
A Magyar Honvédség 1992-ben a szovjet államadósság fejében kapott több mint kéttucatnyi vadászgépet. A NATO-hoz való csatlakozásunkkor azt vállaltuk, hogy az észak-atlanti szövetség számára nyolc gépet bocsátunk rendelkezésre. A MiG-29-esek azonban jelentős átalakítás nélkül nem lennének alkalmasak a NATO-gépekkel való együttműködésre.

A DaimlerChrysler, a világ egyik legnagyobb járműgyártó konszernje régóta pályázik a honvédségi repülőtenderre. Időközben kiderült, hogy nem írnak ki közbeszerzési pályázatot az ügyben. A német-amerikai konszern ezután sem hagyott fel a lobbizással, alig több mint egy éve például magyar napot rendezett Stuttgartban, ahol szinte minden - a DaimlerChrysler nevében -hozzászóló hangsúlyozta a repülőgép-felújítások szükségességét.

Az akkori magyar napon hazánkat magas rangú katonatiszteken kívül Chikán Attila gazdasági miniszter és Stumpf István kancelláriaminiszter képviselte.

A legfrissebb elképzelések szerint az eredetileg tervezett 21 gép helyett csak tizennégyet újítanak fel a honvédség megbízásából. Egyelőre kérdéses az is, hogy milyen magyar cégeket vonnak be a megrendelés teljesítésébe a külföldi fővállalkozók.

Az átalakításokat a tervek szerint két-három éven belül befejezik a kiválasztott cégek. A szándéknyilatkozat után akkor köthetik meg a konkrét megrendelésekről szóló szerzõdést, ha a honvédelmi minisztérium által ígért kormánygarancia valóra válik.

Borókai Gábor kormányszóvivő kedden az Index érdeklődésére elmondta, hogy a kabinet ülésén nem került szóba a szándéknyilatkozat, illetve a MiG-felújítások ügye.