Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Dávid Ibolya szervezi a Gyurcsány-vizitet

2006.05.24. 11:15
Magyarország ideje drága, gyorsítsuk fel a munkát, indokolja Dávid Ibolya a pártelnököknek írt levelében, hogy miért bővítené ötpártira a Gyurcsánnyal tervezett találkozóját. Semjén Zsolt és Orbán Viktor is ott lesznek.
Az ellenzéki pártelnökök közül egyedül Dávid Ibolyának van konkrét tárgyalási időpontja a miniszterelnökkel, és az MDF elnöke - a Fidesz és a KDNP előző napi kezdeményezését felkarolva - a találkozóra meghívná a többi párt vezetőjét is.

Gyurcsány Ferenc múlt hétfőn jelentette be, hogy egyenként egyeztetne az ellenzéki pártokkal a kormányalakítás utáni tennivalókról, és akár el is menne a pártokhoz. Dávid Ibolyával a most csütörtökben állapodtak meg. Orbán Viktor és Semjén Zsolt kedden azt javasolta, hogy a kormányfő ötpárti megbeszélésen számoljon be a kormányalakítás utáni tennivalókról. Később erre Gyurcsány csalódottan reagált, mondván, erre alkalmas terep a parlament.

Ideje drága

"Magyarország ideje drága" - idézte Dávid Ibolya Orbánék levelét az összes pártelnöknek és a kormányfőnek is címzett szerdai levelében. "Javaslom, gyorsítsuk fel a munkát" - javasolja az MDF elnöke. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön látogat az MDF székházába, de kifogásolják, hogy Gyurcsányék még nem közölték velük, milyen ügyekben várnak támogatást.

"A mai napig semmilyen tervet, elképzelést nem kaptunk miniszterelnök úrtól, amit testületeinkkel véleményezhetnénk. Mindeközben, úgy tudjuk, már összeállt a koalíciós program, és jövő hét legelején a Parlamentben bejelentésre kerül. Mi, magyar demokraták nem értjük, hogy ezek után mi szükség van az MDF-el tárgyalni, de elfogadjuk, ha a miniszterelnök úr találkozni akar velünk" - írja az MDF elnöke.

Dávid Ibolya szerint a kialakult helyzetben mind a legszélesebb nyilvánosság bevonása, mind az annál szűkebb körű, Orbán Viktor és Semjén Zsolt társelnökök által igényelt ötpárti megbeszélés indokolt. Ezért Dávid Ibolya csütörtök reggel fél kilencre az Magyar Demokrata Fórum székházába várja a többi párt elnökét is, hogy "meghallgassuk Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök úr helyzetértékelését és tájékoztatását arról, miben kíván változtatni és miben kéri az ellenzék támogatását."

"Gyurcsány Ferencnek nincs ellene kifogása, hogy Dávid Ibolya csütörtöki találkozójukra más pártok elnökeit is meghívja az MDF székházába" - nyilatkozta Batiz András kormányszóvivő az MTI-nek.

Semjén és Orbán is ott lesz

"Magyarország, a magyar polgárok szempontjából kedvező fejlemény, hogy Dávid Ibolya után Gyurcsány Ferenc is igent mondott a Fidesz és a KDNP közös konzultációs kezdeményezésére" - írja válaszlevelében Szijjártó Péter fideszes képviselő az ellenzéki politikusok, Semjén Zsolt és Orbán Viktor nevében. A két pártelnök elmegy a találkozóra, amelytől azt remélik, hogy Gyurcsány beszámolhat arról, "igazak-e a példátlan mértékű megszorításokról érkező hírek, és ha igen, miért van szükség rájuk azok után, hogy néhány hete, a választási kampányban még dübörgő gazdaságról és nagy jólétről harsogott a kormánypropaganda".