Mátyás
-6 °C
1 °C

Dávid Ibolya csúnya jobboldali sajtóhadjáratot emleget

2005.09.29. 18:33
Dávid Ibolya szerint a magukat jobboldalinak nevező lapok csúnya hadjáratot indítottak pártja ellen. Az MDF elnöke azt demonstrálandó, hogy nem vonják meg a pártalapítványtól az Antal József nevet, a néhai miniszterelnök özvegyével tartotta tájékoztatóját. A Heti Válasz szerint minden általuk leírt infromációt többen erősítettek meg.

Gémesi György és Sisák Imre az MDF képviselőcsoportjának elhagyására készül, hogy 2006-ban Fidesz-színekben induljon a választásokon - állította a Heti Válasz című lap csütörtökön megjelent száma. Gémesi elismerte, hogy tapogatózó megbeszéléseket folytat a Fidesszel, de azt tagadta, hogy trávozni készülne az MDF-képviselőcsoportjából. A lap tudni vélte azt is, hogy Antall Józsefné meg akarja vonni a névhasználatot az MDF pártalapítványától.

Csütörtökön Dávid Ibolya sajtótájékoztatón reagált a megjelentekre. "A választási kampány előtt hét-nyolc hónappal csúnya hadjárat indult a magát jobboldalinak nevezősajtó részéről az MDF-fel szemben" - mondta. A pártelnök a Sisák Imre képviselővel és Antall Józsefnével közösen tartott sajtótájékoztatón cáfolta a Heti Válasz csütörtöki számában MDF-fel kapcsolatban megjelent állításokat és jelezte, Gémesi egy viodéki programja miatt nem jelent meg.

Ki áll a támadások a mögött?

"Ki áll a Magyar Demokrata Fórummal szembeni összehangolt és lejárató kampány mögött?" Miért éri meg ezeknek a lapoknak a saját szakmaiságukat aláásni, sajtópereket kockáztató valótlanságokat állítani? - tette fel a kérdést.

"Hetek óta azt látjuk, álhírek, csúsztatások, nyilvánvaló valótlanságok, meg nem erősített és bizonytalan forrásból származó információk alapján sorjáznak különböző cikkek" - mondta Dávid Ibolya, megemlítve a Magyar Nemzetben, a Demokratában és a Heti Válaszban megjelent írásokat.

A Heti Válasz csütörtöki cikke kapcsán megjegyezte: elemi elvárás az újságírókkal szemben, hogy hitelesen, pontosan tájékoztassanak, kellő körültekintéssel, ellenőrzéssel a valóságnak megfelelő tényeket közöljék. "A Magyar Nemzet, a Demokrata és a Heti Válasz összehangoltan együtt dolgozik, a Magyar Nemzet a "Fidesz pártlapjaként egy feladatot teljesít, amelynek nem titkolt célja, hogy az MDF-et folyamatosan lehetetlen helyzetbe hozza és lejárassa"' - mondta a pártelnök.

Sisák Imre elmondta: az MDF tagjaként kíván a továbbiakban is politizálni, Antall Józsefné pedig közölte, hogy nem kívánja a néhai miniszterelnök nevét az alapítványtól visszavonni mindaddig, "amíg nem érzi úgy a család, hogy az MDF nagyon másként politizál, mint Antall József".

Kétszólamú párt

Sisák Imre megítélése szerint egyetlen közös célja lehet az MDF-nek és a Fidesznek, mégpedig az, hogy a 2006-os országgyűlési és helyhatósági választásokat megnyerjék. "Ennek az országnak jobboldali kormányra van szüksége, és ezt a jobboldali kormányt az MDF és a Fidesz-MPSZ fogja reményeim szerint megalakítani" - mondta a képviselő. Dávid Ibolya ezzel szemben újságírói kérdésre azt válaszolta: a döntéseket a párt testületei hozzák meg, de ha személyes véleményét kérdezik, úgy látja, kizárt, hogy az MDF az MSZP-vel vagy a Fidesszel koalíciót tudjon alkotni, "mindaddig, amíg olyan a Fidesz magatartása, mint amit az elmúlt hetekben láthattunk".

Heti Válasz: minden információ több forrásból származik
"Természetesen mi sem vagyunk tévedhetetlenek, de az MDF-ről szóló, ma megjelent Heti Válasz-cikket jegyző kollégánk tucatnyi MDF-es és volt MDF-es politikussal folytatott háttérbeszélgetéseket. Csak olyan információt közöltünk, amit többen is megerôsítettek. Így mindenkit óvnánk attól, hogy lesöpörje az asztalról azokat a kérdéseket, amelyeket írásunkban felvetettünk. Megjelenésünk óta bebizonyosodott például az érintett maga nyilatkozott errôl az MTI-nek és több más orgánumnak , hogy Gémesi György "tájékozódó megbeszéléseket" folytat a Fidesszel, mondván: ha az MDF és a Fidesz is jelöltet állít Gödöllôn, a mandátum könnyen a nevetô szocialista harmadik zsebébe kerülhet." - írta az Index megkeresésére Bódis András, a Heti Válasz belopolitikai rovatának vezetője.