Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Megnyílt a Demos-iskola

2006.02.03. 17:59
Csaknem kétmillió forintos tandíjat kell fizetni a Demos Magyarország politikai iskolája hallgatóinak az egyéves képzésért. A Delta politikai iskola tanévnyitóján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ország, a közélet és a baloldal megújítását szorgalmazta. Az iskola tanárai között olyan nevek vannak, mint Debreczeni József, Kéri László, Török Gábor és Sárközy Tamás.

"Meg akarjuk újítani ezt az országot, ha meg akarjuk újítani az országot meg kell újítani sok tekintetben a közéletet (...) és meg kell újítani a magyar baloldalt is - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Demos Magyarország által alapított Delta politikai iskola megnyitóján. - A magyar baloldal megújítása az elmúlt tizenegynéhány évben fokozatos és kacskaringók nélküli volt, ez szépen és jól vállalható út, s egyre inkább gyarapodó eszmei és intellektuális háttér jellemzi."

Baloldali iskola

A kapuit megnyitó intézményt úgy jellemezte, hogy "ez az iskola tudatosan bizonyos fajta politikai értékeket vállaló iskola, ez az iskola úgy általában nincsen középen". Hozzátette: "Ez az iskola nem azt mondja, hogy egyenlő távolságra van a konzervatív és a baloldali-szociáldemokrata gondolkodástól, hanem azt mondja, hogy a modern baloldal hagyományait, nézeteit valló, ebben az építkezés szándékát kereső iskola és szellemiség az, amit megvalósítani kíván."

Gyurcsány abban bízik, hogy a fiatalok olyan tudást kapnak, amely minden tekintetben a legjobban képzett fiatal európai politikusok versenytársaivá teszi őket. Akkor lesz Magyarország versenyképes, ha a Magyarországot vezető elitek, beleértve a politikai elitet is, versenyképesek, állapította meg.

Vitányi a felkészült politikusokért

Vitányi Iván, a felügyelő bizottság elnöke fontosnak nevezte, hogy olyan új nemzedéke legyen a politikának, amely elméletileg és gyakorlatilag is felkészült. Kifejtette, hogy Magyarországon 1990 után végre lehetett hajtani a politikai és gazdasági modernizációt, de 15 év alatt a társadalmi átalakulás nem valósult meg, s a társadalmi különbségek még nagyobbak lettek. A társadalom fele nehéz, elmaradott helyzetben van. A szocialista politikus hangsúlyozta a szolidaritás fontosságát is.

A Demos Magyarország Alapítvány kezdeményezésére létrehozott DELTA Politikai Iskolában harminc diák kezdte meg egyéves tanulmányait. A harminc fiatal között vannak szocialista kormánytagok mellett dolgozó fiatalok éppúgy, mint a versenyszférából jöttek, vannak közöttük párttagok és pártonkívüliek egyaránt.

Lobbistákat is várnak

Az iskolaavatón kiosztott háttéranyag szerint "pártoktól és állami intézményektől független, önálló DELTA Politikai Iskola közvetlen célja, hogy évente harminc olyan jelenlegi és fiatal vezetőt képezzen, aki munkáját magas szintű elméleti tudás, széleskörű gyakorlati ismeretek és kiemelkedő személyes készségek birtokában szeretné végezni". Olyan 25-35 év közötti, felsőfokú végzettségű fiatalokat képeznek, akik a politikai, közpolitikai szférában, a közigazgatásban dolgoznak vagy szeretnének dolgozni, átlagon felüli politikai és közéleti tájékozottsággal rendelkeznek.

Az intézmény diákjai közé várják azokat is, "akik a gazdasági élet fontos posztjain aktív kapcsolatot ápolnak a politikai élet döntéshozóival, akik munkájuk szerves részeként politikai lobbi tevékenységet végeznek".

Egy év 1,9 millió forint

Az intézmény oktatói között vannak Török Gábor és Kéri László politológusok, Csepeli György, az IHM politikai államtitkára, Debreczeni József és Sárközy Tamás is, valamint Keszthelyi András, a miniszterelnök tanácsadója. A Demos oldalán található adatok szerint az egyéves kurzus ára 1 millió 900 ezer forint, de úgy tudjuk, vannak olyan hallgatók, akiket ösztöndíjprogram keretében, kedvezményesebben tanítanak majd.