Mátyás
-6 °C
1 °C

Feljelentenék a visszalépett demecseri jelöltet

2003.11.03. 16:21
A szabolcs megyei szocialista és szabad demokrata pártvezetők szerint hazugság, hogy bármilyen erők befolyásolták volna a demecseri választást: szerintük a helyiek "csattanós választ adnak majd arra, hogy a Fidesz velük akarta felmosni a padlót politikai céljai érdekében". Egyelőre azonban azt fontolgatják, hogy a visszalépett ellenjelöltet feljelentsék-e.
Az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület fontolgatja, hogy feljelenti Fáky Lászlónét, a Fidesz demecseri időközi polgármesteri választástól visszalépő jelöltjét. A "fontolgatásra" a jelölt saját döntését megindokoló közleménye ad okot.

Nem tőle származnak

Tukacs István, a szocialista párt szabolcsi elnöke elmondta, hogy "A feljelentési dilemmát az okozza, hogy a jogi lépést a szervezetek csak Fáky Lászlóné ellen tehetik meg", de úgy gondolják, "a közleményében megfogalmazott tűrhetetlen minősítések nem tőle származnak, a dokumentumot neki a kezébe adták, a mögött nem ő áll" - ezt már Lövei Csaba, az SZDSZ nyírségi irodavezetője mondta.

A kormányzó pártok vidéki vezetői egybehangzóan úgy vélekedtek: a Fidesz gátlástalanságának sok minden áldozatul esett a demecseri választási kampányban, s meggondolandó a részükről, hogy "martalékká váljon-e egy özvegyasszony is, akinek a kezébe adták a közleményt, és eszközként használták fel a nagypolitika oltárán".

Sem fenyegetés, sem csalás

Tukacs István és Lövei Csaba a sajtótájékoztatón ismételten visszautasította a Fáky Lászlóné közleményében állítottakat, miszerint a másik polgármester-jelöltet, Kiss Gyulát támogató kormányzó pártok és a civil szervezet részéről "fenyegetések, csalások" történtek volna.

Tukacs István, az MSZP térségi elnöke kijelentette: "a megismételt választástól megfutamodó Fidesz kitalált egy forgatókönyvet, amelyben azt próbálja sugallni, hogy az első szavazáson erőszakkal befolyásolták a demecserieket a voksok leadásában".

Csattanós válasz

A helyi pártvezető hangsúlyozta: "ez hazugság, s a demecseriek a megismételt szavazáson csattanós választ adnak majd arra, hogy a Fidesz velük akarta felmosni a padlót politikai céljai érdekében".

A sajtótájékoztatón Kiss Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület polgármester jelöltje is részt vett és azt emelte ki, hogy miután a Fidesz jelöltje visszalépett, a megismételt választás már nem lesz az igazi, de "a demecseriek a részvételükkel és a voksukkal megmutatják majd mi a véleményük az őket lejárató fideszes állításokról".

A két héttel ezelőtti polgármester-választást a koalíció jelöltje nyerte, ám a helyi választási bizottság, majd a megyei bíróság helyt adott a Fidesz panaszának, ezért új választás kiírására kötelezte a település önkormányzatát.