Lenke
14 °C
28 °C

Meg kell ismételni a választást Demecseren

2003.10.28. 14:21
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság megsemmisítette az október 19-i demecseri polgármester-választás eredményét, és új választást írt ki. Az eddig győztesként nyilvántartott szocialista jelölt, Kis Gyula az Indexnek a döntésről elmondta: meglepőnek tartja, mert információi szerint az ellenzéki párt az eredményt nem óvta meg. Az MSZP megyei vezetője a döntés napján is azzal vádolta a Fideszt, hogy nem tudja megemészteni a vereséget. Kuncze Gábor tudomása szerint a bíróság senkit sem hallgatott meg az ügyben.
Életveszélyesen megfenyegették Fáky Lászlónét, a Fidesz demecseri megismételt időközi polgármesteri választáson is induló jelöltjét, aki rendőrségi feljelentést tett - erősítette meg az MTI értesülését kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Az ügyben veszélyeztetés gyanújával szabálysértési eljárás indult. Az MTI pártkörökből származó információja szerint a jelöltet telefonon fenyegette meg egy ismeretlen személy még hétfőn, miután a sajtóhírekből közismertté vált, hogy a bíróság elrendelte a demecseri választás megismétlését különböző, az eredményt befolyásoló kampányszabálytalanságokat megállapítva.

Ilyen még nem volt

Az MSZP polgármester jelöltje az október 19-i demecseri választáson a szavazatok 60 százalékával győzött az előző fideszes polgármester özvegyével szemben. Kis Gyula, Demecser megvétózott kinevezésű polgármestere a választási eredmény megsemmisítéséről szóló hír hallatán előbb szóhoz sem jutott, majd az Index érdeklődésére elmondta: szerinte ilyen eset még nem volt Magyarországon. "Mindenesetre állok elébe" - tette hozzá.

Kis Gyula azért is értetlenkedett, mert ismeretei szerint a fideszesek úgy fordultak a bírósághoz, hogy az eredményt nem óvták meg. Így fordulhatott elő - mondta -, hogy már a megbízólevelét is megkapta, és éppen hivatalátadás közben érte a hír. Ugyanakkor Kis kijelentette, addig nem tud érdemben nyilatkozni a történtekről, ameddig nem kapja meg a bíróság érvelését.

A négy panasz

Egy hete Kis Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület közös jelöltje 1547 szavazattal nyert Fáky Lászlóné, a Fidesz jelöltje ellenében, akire 1024-en voksoltak. Az ellenzéki párt a nagy fölény ellenére megóvta a választást, mert a helyi választási bizottság négy ízben is elmarasztalta Kis Gyulát. A testület és most a bíróság is helyt adott ugyanis annak a panasznak, amely szóvá tette, hogy a jelölt szórólapján valótlanul szerepelt, hogy a választópolgárok több mint fele az ő nevére állította ki ajánló szelvényét. Helybenhagyta azt a panaszt is, amely szerint az MSZP-SZDSZ aktivistái fenyegetően léptek fel a választópolgárokkal szemben, továbbá, hogy október 19-én Kis egy támogatója szervezett formában szállította az embereket szavazni. Emellett a jelölt oktatási intézményekben is tiltott módon kampányolt, az erről szóló bejelentés jogosságát szintén helybenhagyta a bizottság.

Otthon tartózkodott

Kis Gyula az Indexnek akkor cáfolta az állításokat. A panaszokról elmondta, hogy ellenfelei nem tudhatják például azt, hogy hány jelölőszelvényt kapott, ezért állításuknak nincs alapja. A fenyegetésről szóló panaszokat "nevetséges vádaskodásnak" tartja. Véleménye szerint a fenyegetés éppen ellenfeleinek a módszere, ezért gondolhatták, hogy ő is ilyen módszerekkel él. Az urnához szállított választókról szóló bejelentést úgy kommentálta, "nem tudok róla, vasárnap ki sem mozdultam otthonról, csak szavazni mentem el, azt azonban hallottam, hogy nagy a mozgás a településen. Azt senkinek sem lehet megtiltani, hogy családtagjait vagy barátait elvigye szavazni". "Az iskolában nem volt kampány" - jelentette ki Kis, szerinte amiről ellenfelei beszélnek, az a művelődési házban, vezető politikusokkal megtartott kampány.

Az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke éppen a döntés napján egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Fidesz "képtelen megemészteni", hogy elvesztette az időközi polgármester-választást, "ezért próbálkozik különböző kifogásokat találni a veresége megmagyarázására". Tukacs István azt állította, hogy épp a Fidesz akarta a kegyeletet felhasználni arra, hogy a jelöltjére többen szavazzanak.

Kuncze: újra Kis Gyulát indítják

"Természetesen elfogadjuk a bíróság döntését, de nagyon meg vagyok lepődve" - nyilatkozta Kuncze Gábor az MTI-nek. Az SZDSZ elnöke közölte: ha kiírják az új választás időpontját, ugyanazt a jelöltet, Kis Gyulát indítják újra, aki meg fogja nyerni a választást. Az biztos, hogy a helyiek semmilyen csalást nem követtek el, olyat pedig különösen nem, ami törvénytelen lett volna, és befolyásolta volna a választások eredményét - hangsúlyozta Kuncze Gábor. Hozzáfűzte: információi szerint a bíróság senkit nem hallgatott meg az ügyben. "Milyen információk alapján hozták meg a döntést?" - tette fel a kérdést a szabad demokrata pártelnök, hozzátéve, hogy a határozat nemcsak példátlan, hanem szerinte indokolatlan is.

Fidesz: győzött az igazság

A demecseri időközi polgármester-választás megismétléséről szóló bírósági döntéssel a Fidesz nyírségi irodavezetője szerint "győzött az igazság". Seszták Oszkár kifejtette: a kampányt törvénytelenségek sora kísérte, amit a helyi és a területi választási bizottság is megállapított, de a két testület nem szankcionálta azokat. "A bíróság most orvosolta a törvénytelenségeket és példaértékű ítéletet hozott" - hangsúlyozta a Fideszes irodavezetője.

MSZP: a választók a változás mellett döntöttek

Az MSZP elfogadja a bíróság döntését, de sokkal fontosabb számára a demecseri választók akarata - mondta az MTI-nek hétfőn Tóbiás József. A szocialisták pártigazgatója azzal kapcsolatosan nyilatkozott, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elrendelte a demecseri időközi polgármester-választás megismétlését. "Demecseren a választók a változás mellett döntöttek, és ezt a következő fordulóban meg fogják erősíteni" - fogalmazott a politikus.

November 19-ig kell megismételni a szavazást
A helyi választási bizottság tűzi majd ki a megismételt demecseri időközi polgármester-választás időpontját - mondta Borbély Károly, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Iroda vezetője, a térségi önkormányzat főjegyzője kedden az MTI-nek. A bíróság döntése alapján a szavazást november 19-ig kell megismételni. A törvénynek megfelelően a választási eljárásnak csak a befejező részét, a szavazást, illetve a hozzá kapcsolódó kampányt kell megismételni, nem pedig a teljes procedúrát. "Ennek megfelelően új jelölésre nincs mód, ugyanaz a két jelölt Fáky Lászlóné, a Fidesz és Kis Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület közös jelöltje indulhat a megismételt választáson" - emelte ki az irodavezető-főjegyző. Hozzátette: a szavazás időpontjáról hirdetményen, vagy szórólapon értesíti majd az illetékes választási testület a demecserieket. Az MTI értesülése szerint a demecseri helyi választási bizottság még a héten dönt a megismételt szavazás időpontjáról.