Szilárda
-4 °C
3 °C

Demeter: a vesztegetés szálai az MSZP-székházba vezetnek

2004.09.22. 19:26
A Fidesz szerint a brókerbotránnyal kapcsolatos vesztegetési ügy szálai az MSZP székházába vezetnek. A szocialisták szóvivője erre reagálva szerdán Budapesten úgy fogalmazott, az ellenzéki pártnak "savanyú a szőlő" és akciójukkal az Orbán-család szőlőtelepítési botrányáról akarják elterelni a figyelmet.
Demeter Ervin fideszes képviselő az MSZP székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a gyanú szerint 10 millió forintot vett át az MSZP egyik képviselőjelöltje a párt székházában egy olyan iratért, amely a szocialista irányítású közpénzügyi államtitkárságon keletkezett a brókerüggyel kapcsolatban.

Nyakó: folyamatban lévő ügyet nem kommentákunk

A tájékoztatón megjelent Nyakó István, az MSZP szóvivője. Kijelentette: lapinformációkat és folyamatban lévő ügyeket nem kommentálnak. A gyanúba keveredett Bálint Tamásra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, 2000 óta az MSZP tagja, szerinte párttagságának felfüggesztését kellene kérnie.

A Legfőbb Ügyészség kedden közölte, hogy vesztegetéssel gyanúsították meg a közpénzügyi államtitkárság volt főtanácsadóját az ügyészségi nyomozók kedden, mert 10 millió forintot kért és kapott Kulcsár Attilától, a K and H Bank volt munkatársától és ezért átadta neki a PSZÁF-ról szóló jelentés másolatát.

Újraindítaná a brókerbizottságot Demeter

Demeter Ervin elmondta, a Kulcsár Attilának tulajdonított egyik feljegyzésben már szó esik arról az iratról, amit 10 millió forintért a volt bróker és köre rendelkezésére bocsátottak. A feljegyzés szerint az irattal összefüggésben "csepegtettek információkat" a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tevékenységéről a médiának - tette hozzá. Kérdésre válaszolva Demeter Ervin azt mondta, hogy ha a nyomozás az ügyben befejeződik, érdemes lenne felállítani újra a brókerbotrányt vizsgáló parlamenti bizottságot.

A fideszes képviselő szeretné tudni, hogy az MSZP-székház mely szobájában történt a vesztegetés. Azt is firtatta, hogy milyen gyakran járt a szocialisták székházában Kulcsár Attila, és látogatásai alkalmával hozott-e pénzt magával. Nyakó István azzal invitálta az MSZP székházába Demeter Ervint, hogy a felmerült kérdéseket vitassák meg. Demeter Ervin viszont arra kérte Nyakó Istvánt, hogy neki, illetve a megjelent újságíróknak mutassa meg azt a szobát, ahol "a vesztegetés történt".

Savanyú a szőlő

A szocialisták szóvivője azt kérdezte Demeter Ervintől, hogy feltételezését mire alapozza. Miután a két politikus között a megbeszélés nem jött létre az MSZP székházában, Nyakó István válaszolt az újságírók kérdéseire. "Érdekesnek" nevezte, hogy a brókerüggyel kapcsolatban azt követően láttak napvilágot új információk, hogy Török Zsolt szocialista képviselő a parlamentben azonnali kérdés formájában érdeklődött az Orbán Viktor volt miniszterelnök felesége számára juttatott szőlőültetvény-telepítési támogatásról.

"Savanyú a szőlő" - mondta. Nyakó István szerint politikailag elhibázott lenne, ha egy folyamatban lévő ügybe beleszólnának. Megjegyezte, hogy Várhegyi Attila volt államtitkár a Fidesz tagja maradt, miután jogerős elmarasztaló ítélet született vele kapcsolatban.

Bálint Tamás akkor találkozott Kulcsárral, amikor még nem volt ügy
A közpénzügyi államtitkárság vesztegetéssel gyanúsított egykori főtanácsadója, Bálint Tamás akkor találkozott Kulcsár Attilával, amikor még nem volt "ügy", jóval Szász Károly, akkori PSZÁF-elnök bántalmazása előtt - mondta szerdán az MTI-nek Óvári Győző ügyvéd, Bálint Tamás védője.

Az ügyvéd nyomatékkal hangsúlyozta, hogy védence tagadja a gyanúsításban foglaltakat. " A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalban tartott gyanúsítotti meghallgatáson kedden Bálint Tamás - ügyvédje tájékoztatása szerint - részletesen beszámolt arról, hogy mikor és milyen körülmények között találkozott Kulcsár Attilával, és ezeken a találkozókon miről volt szó. "

Ezek a találkozók még jóval Szász Károly bántalmazása előtt voltak. Tehát akkoriban Kulcsár Attila ügye még nem volt ügy. Így a vele való találkozásnak sem volt akkora jelentősége, mint amekkorát most már utólag, az események ismeretében tulajdonítani lehet neki" - mondta Bálint Tamás ügyvédje. Óvári Győző hozzátette: az eljárásban eddig a nyomozó hatóság nem tárt a védelem elé semmilyen bizonyítékot, így nem is volt mit cáfolni, mire reagálni. "Az eddigiekhez hasonlóan az eljárás további szakaszában is rendelkezésére állunk a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnak" - mondta Bálint Tamás védője.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!